Demonstrasjon i Karachi desember 2016.
Demonstranter i gatene i Karachi i Pakistan protesterer mot behandlingen av rohingya-minoriteten i Myanmar.

Amnesty anklager Myanmar for grove overgrep mot rohingyaene

Overgrep som kan være forbrytelser mot menneskeheten utføres av regjeringsstyrker i Myanmar mot den muslimske rohingya-minoriteten, ifølge Amnesty International.

Landet anklages for massemord, plyndring og voldtekt. Ifølge Amnesty er omfanget av volden ikke kjent, men organisasjonen uttrykker bekymring for tilfeldige overgrep rettet mot rohingyaene.

– Myanmars militære har rettet seg mot sivile rohingyaer i en følelseskald og systematisk voldskampanje. Menn, kvinner, barn, hele familier og hele byer har blitt angrepet og utsatt for overgrep, som en form for kollektiv straff, skriver Rafendi Djamin, sjef for Amnestys virksomhet i Sørøst-Asia og Stillehavet, i en uttalelse.

Overlevende rohingyaer forteller om voldtekt, drap og brannstiftelse utført av sikkerhetsstyrker.

Fatima, en 32 år gammel rohingya-kvinne, fortalte Amnesty om hvordan tre soldater voldtok henne i en rismark.

– Jeg husker ikke hva som skjedde etterpå fordi jeg ble bevisstløs. Jeg våknet tidlig neste morgen og jeg kunne ikke reise meg, så jeg krøp over rismarken.

Myanmar benekter påstandene og forsvarer de militære handlingene som «ryddeoperasjoner» for å utrydde rohingya-ekstremister.

– Aung San Suu Kyi har mislyktes

Et angrep mot en politistasjon i begynnelsen av oktober, som rohingya-ekstremister fikk skylden for, skal være årsaken til opptrappingen i voldelighetene.

Fredsprisvinner Aung San Suu Kyi, som i praksis styrer landets regjering, kritiseres kraftig av blant andre FN og Malaysia, og nå også Amnesty.

– Selv om det militære er direkte ansvarlig for lovbruddene, har Aung San Suu Kyi mislykkes med å leve opp til sitt politiske og moralske ansvar for å forsøke å stoppe og fordømme det som utspiller seg i delstaten Rakhine, skriver Rafendi Djamin.

Nesten alle rohingyaer nektes statsborgerskap og har bodd i mange år under bevegelsesrestriksjoner, som mange sammenlignes med apartheid.

Ifølge FN er minst 86 rohingyaer drept og over 27.000 mennesker er tvunget på flukt etter at militæret startet en større operasjon mot områder bebodd av rohingyaer i delstaten Rakhine helt vest i landet.

Tusenvis har flyktet til muslimske majoritetsland som Malaysia og Indonesia.

Malaysia vil ha granskning

Fremstillingene av overgrep mot rohingyaer har ført til uvanlig høy aktivitet innad i samarbeidsorganisasjonen ASEAN, som normalt fører enighetsdiplomati og ikke-innblandingspolitikk.

Mandag holdt utenriksministerne i organisasjonen et hastemøte i Yangon, ledet av Aung San Suu Kyi.

Malaysia foreslår en uavhengig ASEAN-ledet etterforskning om påstandene og for en fullstendig humanitær tilgang til det lukkede området, der mer enn 130 000 mennesker har vært uten hjelp i to måneder.

– Vi mener situasjonen er en regional bekymring og at den bør løses sammen, sier den malaysiske utenriksminister Anifah Aman.

– Myanmar må gjøre mer for å bekjempe de underliggende årsakene til problemene, legger han til.

Rohingyaene

- Muslimsk folkegruppe i det buddhistdominerte Myanmar. Holder til i de vestlige delene av landet, spesielt i delstaten Rakhine.

- Myndighetene mener rohingyaene er ulovlige innvandrere fra Bangladesh.

- FN mener rohingyaene er en av verdens mest forfulgte minoriteter. FN har anslått at de teller 800 000 personer, andre opererer med tall opp til 1,3 millioner.

- Flere hundre tusen rohingyaer har flyktet fra Myanmar for å unnslippe forfølgelse. De fleste av dem til nabolandet Bangladesh. Mange forsøker å ta seg over havet til Malaysia og Indonesia. Alle tre landene er muslimskdominerte.

(NTB)

Publisert: 19.12.2016 09.13.37 Sist oppdatert: 19.12.2016 09.13.38