Miljøpoliti aksjonerer mot et område i delstaten Pará i mai 2015. Nå er en poltimann drept under en tilsvarende aksjon i en naturpark i det samme området. Foto: Gunnar Zachrisen, Bistandsaktuelt

Miljøpolitiet ble angrepet, én drept

En brasiliansk politimann ble fredag drept under en aksjon mot illegal tømmerhogst i Amazonas. Drapsmennene lå i bakhold og ventet.

Av Gunnar Zachrisen Sist oppdatert: 20.06.2016 10.35.29

Drapet skjedde i samme område som Bistandsaktuelt besøkte under en tilsvarende politiaksjon i mai i fjor.

Delstaten Pará har lenge vært base for den verste avskogingen i det enorme Amazonas. Kriminelle grupper er aktive innen både illegal tømmerhogst og ulovlige gruver.

Av samme grunn har den lille gullgraver- og tømmerhoggerbyen Novo Progresso, midt inne i Pará, vært en hovedbase for miljøpolitiet Ibamas aksjoner.

Det var herifra miljøpolitiet, med støtte fra regionalt politi, rykket ut til et område med illegal hogst i naturparken Jamanxim like i nærheten. De hadde akkurat aksjonert og ødelagt en ulovlig tømmerhoggerleir da de ble angrepet, opplyser avisen O Estado de Sao Paulo.

Gjorde beslag

Ingen personer ble påtruffet i leiren, der miljøpolitiet beslagla en traktor, en lastebil og flere motorsager. Gjerningsmennene ventet i et bakhold ved en grusvei et stykke unna. Politimannen João Luiz ble skutt i nakken og skulderen, og døde 40 minutter senere.

Politiet har foreløpig ikke pågrepet gjerningsmennene.

– Målet med drapet var å stanse Ibamas lovlige aksjoner. Vi beklager dypt dødsfallet til politisersjant João Luiz. Dette mordet vil bare føre til at vi går enda sterkere inn mot de i denne delstaten som tjener på ødeleggelsen av landets miljøarv, sier Ibama-direktør Luciano Evaristo i en pressemelding.

Norskstøttet

Norsk bistand via Amazonas-fondet har i flere år gitt støtte til teknologien som miljøpolitiet benytter seg av i aksjonene. Miljøpolitiet benytter satellittdata fra det brasilianske romforskningsinstituttet INPE, som har vært støttet av Amazonas-fondet.

– Ibama er den aller viktigste enkeltaktør i Brasils kamp mot avskoging. Deres folk er heltene i denne historien, sa Brasils visemiljøminister Fransisco Gaetani da Bistandsaktuelt intervjuet ham i fjor.

Gaetani roste den norske støtten og understreket at miljøpolitiet aksjoner både reduserer avskogingen og skaper frykt hos de som står bak miljøkriminalitet i regnskogen.

Pågrep storskurk

De siste årene har miljøpolitiet kunnet vise til stadig bedre resultater. I februar i fjor pågrep miljøpolitiet i samarbeid med føderalt politi en lokal forretningsmann som hadde tjent enorme summer på salg av regnskogstømmer.

Det viste seg at forretningsmannen, som hadde tjent penger på å utvikle avskogede kvegfarmer og salg av illegalt tømmer, ledet et av de største kriminelle nettverkene bak avskoging i Amazonas.

Pågripelsen skjedde i byen gruve- og tømmerhoggerbyen Novo Progresso, der forretningsmannen blant annet eide et stort supermarked. Miljøpolitiet har jevnlig opplevd at lokalbefolkningen i området har aksjonert og protestert mot deres aksjoner. Aksjonene har hatt form av veiblokader og okkupasjon av miljøpolitiets kontor og landingsplass for helikoptere. 

Publisert: 20.06.2016 10.35.28 Sist oppdatert: 20.06.2016 10.35.29