SOAS feirer 100 år i år. Prestisjeuniversitetet er populært blant ungdom som drømmer om å jobbe i bistandsbransjen.

Rugekasse for bistandsarbeidere

School of Oriental and African Studies kan være verdens mest populære «utklekkingsanstalt» for bistandsarbeidere, inkludert norske. – SOAS er multikulturalisme og akademia i en bolle, sier norsktamilen Prient Maheswaran.

 Skolen, som er underlagt University of London, spesialiserer seg i studiet av Asia, Afrika og Midt-Østen. Den er kjent for sin høye akademiske standard.

Det er 100 år siden de første studentene gikk inn dørene på det som den gang het School of Oriental Studies. 

Skolen ble etablert for å utdanne britiske politikere, ledere og embetsmenn slik at de mer effektivt kunne styre det britiske imperiet. Etter hvert ble African lagt til i skolens navn. Blant tidligere studenter er nobelprisvinneren Aung San Suu Kyi.

Fra 133 land

Skolen har over 5000 studenter fra 133 land, opplyser kommunikasjonsavdelingen. Det er en av grunnene til at norsk-tamilen Prient Maheswaran fra Drammensområdet elsker studentlivet i den britiske hovedstaden.

– Det er multikulturalisme og akademia i en bolle. Folk er flinke til å tenke utenfor boksen her og man får et annet perspektiv på verden. Og er det noe man virkelig trenger i dag er det folk som tenker utenfor boksen, sier 23-åringen til Bistandsaktuelt.

*************************

LES MER: 

**************************

Han er i gang med sitt andre semester på det prestisjefylte universitetet. Målet er at mastergraden i International Studies and Diplomacy skal være ferdig i september i år. Prient analyserer fredsprosesser. I skolehverdagen er det både teori og praksis.

– Slik arbeidslivet er i dag, kommer jeg nok i løpet av karrieren til å gjøre mye forskjellig. Men jeg ønsker å delta i slike prosesser når jeg blir stor, sier han med et smil.

Krever selvdisiplin

Også Hiba Abdalla trives som SOAS-student. 22-åringen fra Oslo studere religion og Midt-Østen, med spesielt fokus på Palestina. Til sommeren får hun bachelor-graden etter tre års studier.

– Det er ikke så mange forelesningstimer i uka, så mye er lagt opp til selvstendig arbeid, forteller hun.

I det legendariske bygget ikke langt fra Russel Square, er veggene fulle av historie. SOAS er den eneste høyere utdanningsinstitusjon i Europa som spesialiserer seg i studiet av Asia, Afrika og Midt-Østen. Ressurssenteret alene har en artikkelbase på 1,5 millioner artikler. Universitetet tilbyr over 300 grunnutdanninger og over 100 videreutdanninger. Foredragsholdere kommer fra hele verden for å snakke i de noe slitte auditoriene.

På utveksling

– Det beste med SOAS er engasjementet for alt fra skole og fag til resten av verden. Før jeg søkte her, var jeg fristet av studentmiljøet, forteller Eirin Evjen (21) som er på utveksling fra NTNU I Trondheim.

Hun beskriver den britiske studenthverdagen som mer krevende. Det nytter ikke å komme til timene uten å være forberedt, godt forberedt. Klassegruppene er små og det er forventet at man deltar i diskusjoner.

– For å si det slik: Det er veldig åpenbart om man ikke er forberedt, smiler hun.

Lange dager

Prient Maheswaran sier han i gjennomsnitt bruker åtte til ni timer på studiene per dag. Det er rundt 100 studenter som tar samme master. De har sin egen lesesal og han beskriver miljøet som sosialt og foreleserne som flinke pedagoger.

– Studieforløpet er kortere for en mastergrad her enn det er i Norge. Det er veldig intenst. Når skolen er ferdig, har jeg cirka fire måneder på å skrive oppgaven. Spørsmålet jeg stiller er «hva har vi lært» etter fredsforhandlinger i blant annet Kosovo og Sri Lanka.

Men om drømmen er å delta i forhandlinger selv, er veien frem lang. Prient gikk rett fra bachelor-studier til mastergradsstudier.

– Det er mange om beinet når vi skal ut i arbeidslivet. Jeg har ingen praktisk erfaring fra før, ettersom jeg gikk rett videre til mastergrads-utdanning. Det kan bli aktuelt med internship eller praksisplass, konstaterer han.

Idealistisk

– Og hva er drømmejobben?

– En jobb med spennende og -varierte arbeidsoppgaver, en jobb man føler seg utfordret i, og der man er med på å gjøre verdenssamfunnet litt bedre. Nå er jeg innforstått med at dette kan virke vel idealistisk, men jeg er av den mening at et sted må man starte. Jeg interesserer meg for mye, og er åpent for det meste, alt fra menneskerettigheter, diplomati, fredsprosesser til utviklingsarbeid. 

"Det beste med SOAS er engasjementet for alt fra skole og fag til resten av verden."

Eirin Evjen, student
Eirin Evjen.
Prient Maheswaran.
Hiba Abdallah.

School of ­Oriental and African Studies

  • Ligger i London, formelt tilknyttet University of London
  • SOAS ble rangert som nummer som nummer 26 av 119 britiske universiteter på The Guardians 2016-liste.
  • I juni i år starter en ett år lang markering av det universitetet beskriver som «100 år med kvalitet i forskning og undervisning». 89 prosent av studentene er fornøyd viser National Student Survey fra 2013.
  • I tillegg til 5000 studenter på campus, er det om lag 3600 studenter fra hele verden som benytter universitetets tilbud om fjernundervisning.

Dyre Studier

Prislappen for å bli uteksaminert fra SOAS er høy. For masterstudenter er skolepengene alene på 19 000 pund i året. Med dagens kurs vil det si drøyt 247 000 kroner. Master er det dyreste studiet på SOAS per i dag. På bachelor-nivå ligger prisen på rundt 16 000 pund – altså cirka 200 000 kroner.

Redningen for de norske studentene på SOAS har så langt vært tilleggsstipendet fra Lånekassen. Dette ekstrastipendet er på opp til 66 000 kroner og utløses hvis skolepengene er på over 123 000 kroner. Nå har imidlertid Lånekassen tatt SOAS av listen over de studieplassene som utløser tilleggsstipend. Det vil trolig bety færre norske studenter på SOAS i årene som kommer. 

Publisert: 10.02.2016 14.13.21 Sist oppdatert: 15.02.2016 15.13.39