Bildet er levert Bistandsaktuelt og kan brukes iht avtale.
Bildet kan ikke videreselges eller overdras til en tredjepart.
Foto:
Ken Opprann,
Helgesnsgate 10,
0553 Oslo
epost: kenopprann@hotmail.com
mob: 90746150  Laila Sandbæk, telefonsalg, telefonsvindel
Laila Sandbæk er positiv til å støtte gode formål. Men hun vil at moren skal kunne ta telefonen uten å være redd for at det er en masete telefonselger fra en hjelpeorganisasjon som ringer. Foto: © Ken Opprann

Hadde hemmelig nummer, ble nedringt av telefonselgere

Laila Sandbæk sørget for at moren fikk hemmelig telefonnummer etter at minstepensjonisten i årevis ble plaget av pågående innsamlere. Moren fikk være i fred en stund. Så begynte telefonene og giroene å strømme på igjen.

Av Tor Aksel Bolle Sist oppdatert: 31.01.2016 17.21.39

I 2011 fortalte Laila Sandbæk til Bistandsaktuelt om hvordan moren hennes i flere år var blitt plaget av innsamlere fra en rekke ulike hjelpeorganisasjoner. Moren, som er minstepensjonist og som måtte ta en vaskejobb for å få endene til møtes, betalte opp til 25 giroer i måneden.

Pågående telefonselgere ringte nesten daglig og den eldre damen syntes det var vanskelig å si nei. I løpet av 2009 og 2010 betalte Sandbæks mor om lag 80 000 kroner til totalt rundt 30 ulike organisasjoner. Selv hadde hun ikke lenger råd til lokalavisa.

Fikk hemmelig nummer

Da Laila Sandbæk i 2011 forsto hvor store problemer pågangen fra de forskjellige organisasjonene skapte for moren, tok hun raskt grep. Sandbæk ringte selv til over 20 organisasjoner og forlangte at de skulle slutte å kontakte moren. Hun krevde også at moren skulle slettes fra alle registre.

Etter 3-4 måneders iherdig innsats ble flommen av giroer gradvis mindre. Men helt slutt på telefoner og giroer ble det ikke før Sandbæk sørget for at moren fikk hemmelig telefonnummer.

Fra Bistandshuset

I desember i fjor oppdaget imidlertid Sandbæk at telefonselgere fra hjelpeorganisasjonene hadde begynt å ringe moren igjen. Det hadde også begynt å komme post med spørsmål om pengestøtte.

– Jeg oppdaget det da jeg var på julebesøk hjemme hos mor. Jeg ble overrasket og sint. Jeg hadde jo brukt masse tid på å få slutt på dette i 2010 og 2011. Og nå var det altså i gang igjen, sier Sandbæk.

Sandbæk fant ut at moren hadde gjort 13 innbetalinger til telefonsalgfirmaet Bistandshuset i løpet av høsten 2015, på til sammen 6116 kroner. Sandbæk fant giroer fra organisasjonene Child Africa, Diabetesforbundet, Norges Livredningsselskap og Frivillig Venn. Alle disse organisasjonene bruker telefonselgere fra Bistandshuset.

Da Sandbæk gikk gjennom sin mors konto, så hun også at det var gjort åtte utbetalinger på til sammen 2800 kroner til organisasjonen Futuro Rio i løpet av 2015.

Moren hadde også gjort innbetalinger til Flyktninghjelpen, Norges Blindeforbund og Norges Røde Kors.

Totalt hadde Sandbæks mor betalt over 9000 kroner til ni ulike organisasjoner i 2015.

–  Det verste var at jeg oppdaget det ved en ren tilfeldighet: jeg så en mistenkelig konvolutt da jeg hentet mors lokalavis. Så dette kunne fort ha fortsatt og økt i omfang uten at vi hadde oppdaget det, sier Sandbæk. 

Slettet som giver

Basert på erfaringene fra 2011 la Laila Sandbæk en strategi for hvordan hun skulle få slutt på pågangen fra ulike pengeinnsamlende organisasjoner. Hun tok kontakt med både organisasjonene og Bistandshuset og forlangte følgende:

  • At moren ble slettet som giver i deres registre.
  • Hennes navn og hennes telefonnumre skal merkes slik at informasjonen ikke igjen blir brukt i noen innsamling.
  • Alle pengene skulle tilbakebetales. 

Sandbæk kopierte også inn Bistandsaktuelt og Innsamlingskontrollen i sine henvendelser til innsamlerne.

Brønnøysundreservasjon hjalp ikke

Sandbæks kontante måte å håndtere situasjonen på ga resultater: Alle organisasjonene oppgir nå at moren er slettet fra dere registre. De rundt 9000 kronene hun hadde gitt til sammen er tilbakebetalt.

Dette er Sandbæk fornøyd med. Men hun er derimot ikke fornøyd med forklaringene flere av aktørene har gitt på det kanskje viktigste spørsmålet: hvordan havnet morens navn på listene til organisasjonene igjen?

Hun hadde jo hemmelig nummer og er reservert mot markedsføring fra frivillige organisasjoner i Brønnøysundregisteret. I tillegg ringte altså Sandbæk personlig til 20 organisasjoner og fikk moren fjernet fra deres lister i 2011.

Viser til telefonsalgfirma som er konkurs

Forklaringene fra innsamlerne varierer. Bistandshuset viser til en tidligere samarbeidspartner som nå er konkurs, samt svikt i egne rutiner. 

Futuro Rio, en organisasjon som samler inn penger til slumbefolkningen i Rio de Janeiro, forklarer at de hadde fått morens navn og kontaktinfo fra telefonsalgfirma som de brøt samarbeidet med og som nå er konkurs. Futuro Rio hevdet også at moren var en «fast giver» hos dem og henviste til 18-måneders regelen, altså at Sandbæks mor hadde gitt penger til Futuro Rio i løpet av de siste 18 månedene.

Sandbæk fant imidlertid ingen transaksjoner i nettbanken som viser at moren hadde gitt penger i løpet av siste 18 måneder før hun fikk en giro i posten fra Futuro Rio i februar 2015.

Flyktninghjelpen og Blindeforbundet viste til at moren hadde besvart uadresserte giroer i bladet «Vi over 60». Røde Kors hevdet at de selv ikke hadde gjort noe feil, men viste til firmaer som håndterer adresselister for dem. 

Plager eldre mennesker

-  Det er jo vanskelig for meg å vite sikkert i hvilken grad alle henvendelsene til min mor skyldes kynisme eller feil. Det er i hvert fall tydelig at både de ulike aktørene og myndigheten sliter med å ivareta sitt ansvar i forhold til lover og regler på dette området, sier Sandbæk. 

Hun understreker at hun på ingen måte er imot å støtte hjelpeorganisasjonen. Sandbæk er selv fast giver til flere norske organisasjoner og synes det er fint at moren også støtter noen organisasjoner.

-  Problemet oppstår når pågangen fra ulike organisasjonene tar helt av. Når masete telefonselgere stadig vekk ringer til moren min og giroene strømmer på. Og dette kan eldre utsettes for uten at pårørende oppdager det, sier hun.

-  Tror du at du må gjennom en ny runde med "opprydding" om et par år ?

-  Ja, det regner jeg med.

 

 

 

 

 

 

 

Problemet oppstår når pågangen fra organisasjonene tar helt av. Når masete telefonselgere stadig ringer - og giroene strømmer på.

Laila Sandbæk
Publisert: 31.01.2016 17.21.39 Sist oppdatert: 31.01.2016 17.21.39