Thor Halvorssen (t.h) og Mohammed Nasheed, tidligere president i Maldivene under pressekonferansen mandag. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

– Aktivister må forsvare demokrati

Det er færre frie land i verden nå enn det var for 10 år siden. Diktatorer hadde ikke kunnet overleve uten den støtten de får fra frie samfunn i vesten i form at stilltiende godkjennelse og handel, sier Thor Halvorssen, initiativtageren til nettverksorganisasjonen Oslo Freedom Forum.

Av Jan Speed Sist oppdatert: 22.05.2017 13.08.23

Han påpeker at 52 prosent av verdens befolkning lever under autoritære regimer.

– Dette er en av menneskehetens største problemer.

 Årets tema for Oslo Freedom Forum er «Å forsvare demokrati». Nettverket mener at demokrati forutsetter: Ytringsfrihet, en levende sivilt samfunn, en maktdeling i samfunnet og fri og rettferdige valg.

– Vi kan ikke regne med at regjeringer i den frie verden forsvarer menneskerettigheter. Vi trenger et aktivt sivilsamfunn for å gjøre dette, sier Halvorssen. Han mener både vestlige regjeringer og FN svikter.

Penger i Vestens banker

Den russiske opposisjonelle Vladmir Kara Murza er enig. Han mener at Putin-regimet hadde ikke klart å styrke seg uten at Vesten godtok at den russiske eliten sendte deres barn på skoler i vesten og plasserte sin milliarder i vestlige banker.

– Eliten i Kreml vil nyte frihetsgodene i Vesten, mens de fratar oss de samme rettighetene i Russland. De er hyklere.

– Det er viktig at vestlige demokratier sender en klar beskjed til skurkene og torturistene som styrer verdens autokratiske land, sier Murza.

Året Oslo Freedom Forum har klart å samle aktivister fra hele verden. Mange av dem har i tidligere sittet fengslet i sine hjemland.

Arrestert etter Oslo?

En av disse er Evan Mawarire fra Zimbabwe. For ett år siden startet han bevegelsen #ThisFlag på sosiale medier. Det førte til masseprotester i landet mot korrupsjonen og maktmisbruk. Regimet til Robert Mugabe siktet pastoren for forræderi, men saken ble avvist av domstolen og han flyktet fra landet. Da han kom tilbake til Harare i februar ble han arrestert, men løslatt etter hvert.

– Det vi forsøker å gjøre er å vekke et folk som er blitt tause. Folk er blitt skremt til taushet. Nå må vi lære dem å snakke igjen. Vi har en 93 år gammel president, mens befolkningen er ung. De er nøkkelen til framtiden, sier Mawarire.

Etter Oslo-konferansen drar han tilbake til Zimbabwe.

– Kanskje blir jeg arrestert på nytt, sier han.

Publisert: 22.05.2017 13.03.27 Sist oppdatert: 22.05.2017 13.08.23