Copyright,Spreadtrum,2011
Det er fortsatt uklart hva ble ødelagt i brannen på kontoret til jordbruksministeren. Foto: Spreadtrum

Brann på statsrådens kontor etter korrupsjonsanklager

Hvorfor begynte det å brenne på kontoret til jordbruksministeren i Malawi tre dager etter at en kommisjon krevde at han måtte etterforskes for korrupsjon?

Av Raphael Mweninguwe / Malawi Sist oppdatert: 15.02.2017 12:12:37

Spørsmålet henger i luften i Malawis hovedstad. Jordbruksminister George Chaponda knyttes til en skandale der 96 000 tonn mais, som skulle ha vært kjøpt fra Zambia, faktisk aldri ble levert.

I begynnelsen av året nedsatte president Peter Mutharika en kommisjon for å granske mulig mislighold eller tyveri av 34,5 millioner dollar som skulle ha vært brukt til å kjøpe mais fra nabolandet. Konklusjonene ble lagt fram sist helg. Kommisjonen ber landets antikorrupsjonsbyrå etterforske jordbruksministeren og sjefen for det statlige innkjøpsselskapet Agricultural Development and Marketing Corporation (Admarc). Skandalen er kjent som «Maizegate».

Statsråden skal personlig ha bedt Admarc om å kjøpe mais gjennom handelsfirmaet Transglobe og fra Zambia Cooperative Federation (ZCF). Staten måtte ta opp lån for å finansiere innkjøpet. Problemet er at maisen ble aldri levert, og det er uklart hvor det er blitt av pengene.

Det brenner

På tirsdag, tre dager etter at kommisjonen ba om videre korrupsjonsetterforskning, oppsto det brann på statsrådens kontor i Lilongwe. Brannvesenet og militæret rykket ut. Mange permer med dokumenter forsvant i flammene.

En ansatt i departementet sier til Bistandsaktuelt:

«Jeg mistenker at noe muffins er på gang. Noen har tent på for å unngå rettsforfølgelse. Hvorfor oppstår brannen bare på hans kontor?»

Han føyde til: «Mye som skjer i dette landet har noe mafia-aktig over seg».

Sivilsamfunnsorganisasjoner mener presidenten må sparke både statsråden og sjefen for Admarc.

Det siste slukningsarbeidet.
Publisert: 15.02.2017 12:12:37 Sist oppdatert: 15.02.2017 12:12:37