Utenriksminister Børge Brende åpner giverkonferansen der det internasjonale samfunnet lover støtte til befolkningen i det nordlige Nigeria og området rundt Tsjadsjøen.

Dramatisk norsk opptrapping, men FN mangler fortsatt 8 mrd. kroner

De neste tre årene blir det en massiv økning i norsk bistand til det nordøstlige Nigeria og landene rundt Tsjadsjøen. Norge setter av 1,6 milliarder kroner. Internasjonale givere har forpliktet seg til å gi 4 milliarder kroner i 2017 – en tredjedel av det FN mener de trenger. – Viktig bidrag, men fortsatt enorme behov, sier Abdou Dieng i Verdens matvareprogram.

– Ved å få en tredjedel av de 12 milliarder kroner vi trenger i år, kan vi sette i gang med å redde liv, sier FNs nødhjelpskoordinator Stephen O'Brien.

Han uttrykker glede over resultatene av Den humanitære konferansen om Nigeria og Tsjadsjøen regionen i Oslo. 14 land har forpliktet seg til å gi fire milliarder kroner i inneværende år, og nærmere seks milliarder de kommende tre årene.

– Vi kan stanse den nedadgående trenden. En sultkatastrofe kan nå unngås takket være det internasjonale samfunnet, sier O'Brien.

– Resultatet er gode nyheter, sier utenriksminister Børge Brende. Han forventer at flere land de nærmeste dagene vil slutte seg til FNs arbeid for landene som grenser mot Tsjadsjøen. USA har blant annet ikke sagt hvor mye de vil bidra med.

– Fortsatt enorme behov

– Forpliktelsene på dagens giverkonferanse er et veldig viktig bidrag til millioner av mennesker som lider under en krise som har vært oversett i alt for lang tid, sier Abdou Dieng, regionaldirektør for Verdens matvareprogram (WFP) i Vest-og Sentral-Afrika.

WFP har ikke hatt nok midler til å utføre sitt arbeid blant flyktninger, internt fordrevne og i lokalsamfunn som gir husly til de fordrevne. I Kameroon har organisasjonen måttet halvere matrasjonene. Selv om Abdou Dieng mener giverkonferansen har gitt en stemme til de som lider under den brutale konflikten, så er behovene fortsatt enorme.

– WFP selv trenger å skaffe 4,5 milliarder kroner for å kunne hjelpe de fire berørte landene i 2017. Derfor håper vi at konferansen er begynnelsen på en langvarig innsats for å hjelpe Nigeria og landene rundt Tsjadsjøen, sier Abdou Dieng til Bistandsaktuelt.

Norges bidrag

I år skal Norge bruke til sammen 729 millioner kroner til humanitærbistand og langsiktig bistand i et området rammet av terrorgruppen Boko Harams herjinger, fattigdom, manglende samfunnsutvikling og klimaendringer. Dette offentliggjorde utenriksminister Børge Brende da han fredag åpnet giverkonferansen.

– Det haster å stanse krisen som utspiller seg i et område med 26 millioner mennesker og som truer en hel region. Om vi ikke setter inn et krafttak nå, vil situasjonen bli enda verre, med de konsekvenser det vil få. Regjeringen foreslår derfor en treårig forpliktelse på inntil 1,6 milliarder i humanitær- og utviklingsbistand for 2017–2019, sier utenriksminister Børge Brende.

Giverkonferansen arrangeres sammen med Nigeria, Tyskland og FN, med omlag 170 deltakere fra 40 land og organisasjoner. Målet er å få giverland til å forplikte seg til å gi 12 milliarder kroner i bistand til regionen.

– Dette er en av de verste katastrofene i verden i dag. Bare i Nigeria er 26 millioner mennesker rammet av Boko Harams herjinger. Millioner av mennesker er drevet på flukt. Vi klarer ikke å bære denne byrden alene. Vi trenger hjelp, sier Geoffrey Onyeama, Nigerias utenriksminister.

– Vi håper det internasjonale samfunnet vil handle raskt og effektivt for å kunne legge grunnlaget for gjenoppbyggingen i dette området, sier Onyeama.

Nødhjelp, helse og utdanning

  • 150 millioner kroner av den norske støtten vil i år gå til mat, beskyttelse av mennesker på flukt og annen akutt nødhjelpsinnsats. Denne humanitære støtten vil kanaliseres gjennom FN, International Organization for Migration (IOM), Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) og norske frivillige organisasjoner i Nordøst-Nigeria og de øvrige landene rundt Tsjadsjøen – Niger, Kamerun og Tsjad.
  • Resten av pengene vil videreføre utviklingssamarbeidet med Nigeria og Niger. I tillegg vil Tsjad og Kamerun få støtte i skole- og helsesektoren.

Les også: Kan «en tapt generasjon» rundt Tsjadsjøen nå håpe på utdanning?

Tyskland forpliktet seg til å gi 120 millioner euro i bistand til Tsjadsjøen-regionen. Under konferansen forpliktet en rekke land seg til å øke sine bidrag.

–  FN skal nå følge opp at pengene kommer inn som lovet, og blir brukt i tråd med planene for hjelpeinnsatsen. Det vil være behov for ytterligere støtte i tiden fremover, for å sikre at alle i nød får nok mat, helsehjelp og tak over hodet, og støtte til flerårig innsats spesielt innen matsikkerhet og utdanning, sier Brende.

Publisert: 24.02.2017 09.44.45 Sist oppdatert: 24.02.2017 09.51.37