En drone gjøres klar til oppskyting fra blodbanken i hovedstaden.

Livreddende blod fraktes med droner i Tanzania

Tanzanias regjering tar i bruk droner for å frakte blod og annet livreddende utstyr til mer enn 100 helseklinikker på landsbygda rundt hovedstaden Dodoma.

Av Kizito Makoye /Dodoma Sist oppdatert: 09.01.2017 12:19:30

På sykehuset i Bahi, som ligger rundt 75 kilometer fra Tanzanias hovedstad Dodoma, er det forventet at lokalbefolkningen gir blod når deres nærmeste skal igjennom en fødsel.

– Vi blir spurt om å donere blod, men noen ganger når man gir det, sier legene at det ikke passer med pasientens blodtype, sier Mariam Ali fra Bahi.

Selv om det er viktig for helseklinikker på landsbygda å ha blod tilgjengelig for å kunne redde pasienters liv, er det ofte mangel på dette.

– Jeg hadde alvorlig blodmangel for ett år siden, og faren min måtte selge sykkelen sin for at vi skulle få nok penger til å betale for to enheter med blod, forteller Josina Mkendo. De nye helsedronene gir likevel glimt av håp for lokalbefolkningen i Bahi og andre områder på landsbygda.

Vil kunne redde liv

Prosjektet finansieres av Storbritannias departement for internasjonal utvikling (Dfid) og koordineres lokalt av Ifakara Health Institute. Initiativet kan bidra til å redde livet til mange mødre og nyfødte babyer i et land hvor en av de største årsakene til mødredødelighet er blodmangel under fødsler. 80 prosent av de 432 mødrene per 100 000 fødsler som dør årlig, skyldes mangel på blod i nødsituasjoner, ifølge Tanzanias helsedepartement.

Forsker Zacharia Mtema i Ifakara Health Institute forteller at ti droner har blitt sendt ut for å frakte blod og annet medisinsk utstyr innen en radius på 75 kilometer fra Dodomas største blodbank.

­– Dette er bare begynnelsen. Vi planlegger å utvide prosjektet slik at hele landet dekkes, sier Mtema.

Sparer tid

Ifølge Dfid er dronene i stand til å frakte opptil én kilo med medisinsk utstyr. Frakttiden reduseres fra gjennomsnittlig 110 minutter med kjøretøy til 19 minutter med drone. Mens sesongflommer kan gjøre det vanskelig for biler og motorsykler å levere nødleveranser med blod til helseklinikker på landsbygda i tide slik at liv kan reddes, kan droner potensielt frakte blod mer enn 75 kilometer fra den sentrale blodbanken i Tanzanias hovedstad. 

Evelyne Mgasa, leder i National Blood Transfusion Services, bekrefter at initiativet vil bidra til å dekke mangelen på blod i helseklinikker på landsbygda.

– Landet trenger 450 000 liter blod hvert år, men det vi skaffer, er så vidt nok til å dekke behovet, sier hun.

Selv om den britiske regjeringen ikke har avslørt hvor mye de har investert i prosjektet, antas det at frakten av blod og annet utstyr med droner fra Dodoma til helseklinikker på landsbygda kan bidra til en innsparing av minst 58 000 amerikanske dollar per år fordi det er mye billigere og raskere enn å transportere blodet med bil eller motorsykkel.

 Tilsvarende i Rwanda

Den amerikanske bedriften Zipline, som startet et lignende prosjekt i Rwanda i oktober i fjor, er også involvert i prosjektet. Zipline bruker små droner som har kapasitet til å fly opp mot 290 kilometer før de er tomme for strøm.

Ifølge Ziplines sjef Keller Rinaudo veier luftfartøyene ca. ni kilo og er i stand til å frakte enda flere kilo med last.

– Jeg er veldig glad for dette prosjektet fordi fattige mennesker ikke lenger trenger å kjøpe blod for å redde livet til mennesker de er glade i, sier Mariam Ali.

 

Publisert: 09.01.2017 12:19:29 Sist oppdatert: 09.01.2017 12:19:30