Akutt underernærte barn kommer inn til al Sabeen General Hospital i Sana'a i Jemen. Verdens matvareprograms direktør ber nå verdens ledere om å forhindre hungersnød i det krigsherjede landet. Bildet er tatt 11. mars. Foto: Marco Frattini / Verdens matvareprogram

– Det er et kappløp mot tiden

Direktøren i Verdens matvareprogram (WFP) har besøkt Jemen. Ertharin Cousin omtaler situasjonen som hjerteskjærende.

Av Espen Røst Sist oppdatert: 13.03.2017 17.59.59

Ertharin Cousin ber nå det internasjonale samfunnet forhindre hungersnød i Jemen. Etter å ha besøkt det krigsherjede landet i helgen oppfordrer den øverste lederen for Verdens matvareprogram (WFP) FNs medlemsland til å bidra med midler – umiddelbart.

– Det er et kappløp mot tiden. Om vi ikke reagerer nå vil vi se hungersnød-lignende tilstander der mennesker vil dø i de verst rammede områdene, sier hun.

I Jemen trenger 18,8 millioner mennesker nå matvarehjelp. For 7 millioner er situasjonen kritisk. Dette er 3 millioner flere enn det FN meldte om i januar.

– Hjelpearbeidere gjør en forskjell i Jemen og de har fram til nå forhindret at landet har havnet i hungersnød. Utfordringen er at det finnes utilgjengelige områder der folk ikke har tilgang på mat. Dette er «lommer» der det er stor fare for at folk nå kan dø, sier Cousin i en uttalelse etter et besøk i byene Aden og Sana'a.

– Verste siden andre verdenskrig

Uttalelsen kommer i kjølvannet av at FNs nødhjelpssjef Stephen O'Brien slo alarm under en tale til FNs sikkerhetsråd. O'Brien fastslo at «verden nå står overfor den største humanitære katastrofen siden andre verdenskrig».

– Uten en koordinert global innsats vil folk rett og slett sulte i hjel. Mange flere vil lide og dø av sykdommer. Livsgrunnlag og fremtidshåp vil gå tapt for millioner av mennesker, sa O'Brien i sin sterke appell til sikkerhetsrådet.

Jemen, Somalia, Sør-Sudan og nordøstlige Nigeria er alle på randen av hungersnød. Ifølge FN-organisasjonen OCHA risikerer 20 millioner mennesker i de fire landene nå å sulte.

Hungersnød er det høyeste nivået på en skala som går fra 1 til 5, og som definerer graden av matmangel. Begrepet blir kun brukt når over 30 prosent av barna lider av akutt underernæring og minst fire barn per 10 000 barn dør av sult hver dag. Ifølge FN trengs 38 milliarder kroner for å forhindre hungersnød i de fire landene, bare i år. Aller verst er situasjonen i Jemen. WFPs Ertharin Cousin beskriver situasjonen i det krigsherjede landet som hjerteskjærende.

– Tallene forteller historien. Mer enn 17 millioner mennesker lever i en situasjon der de ikke vet om de klarer å skaffe mat, syv millioner av disse lever med alvorlig mat-usikkerhet, sier WFP-toppen som også jobber i de andre kriseområdene.

  • Sør-Sudan: 7,5 millioner mennesker trenger matvarehjelp i verdens yngste land som har vært herjet av borgerkrig de siste årene.
  • Somalia: Over halve befolkningen – 6,2 millioner mennesker – trenger nå humanitærhjelp. 2,9 millioner trues av hungersnød
  • Nigeria og områdene rundt Tsjadsjøen: Rundt 11 millioner mennesker trenger nå humanitær bistand. 7,1 millioner trues av sult i regionen rundt Tsjadsjøen

– 18 milliarder kroner

Fra Verdens matvareprogram heter det i dag at FN-organisasjonen nådde frem til 4,9 millioner mennesker med matvarehjelp i Jemen i februar. På grunn av «manglende finansiering» har WFP redusert matrasjonene for at hjelpen skal nå frem til flere.

Allerede fjor høst begynte det å komme bilder av utsultede barn fra landet, og en rekke hjelpeorganisasjoner advarte om hva som var i ferd med å skje. Som det fattigste landet i regionen, har Jemen lidd i tiår med kronisk matmangel.

WFP-direktør Cousin påpeker at situasjonen har forverret seg raskt de siste to årene på grunn av den pågående konflikten.

– Den grunnleggende årsaken til situasjonen i Jemen er en konflikt som skulle vært stoppet. Det er ikke mulig å stagge mat-situasjonen i landet om krigen fortsetter. Jemen trenger fred.

Publisert: 13.03.2017 17.59.59 Sist oppdatert: 13.03.2017 17.59.59