«Suddenly, the piano disappeared»

HISTORIE-STAFETTEN: I Dar es Salaam var feiringen av 17. mai på tidlig 1980-tall en svær affære. En norsk feiring, i en afrikansk setting, bød samtidig på store logistiske utfordringer og tidkrevende innsats for ambassadens ansatte.

Av Jon Bech Sist oppdatert: 31.07.2017 13.03.38

Coca-cola var av den store kolonien fastboende nordmenn dengang ansett å være et helt nødvendig innslag i feiringen. Problematisk nok var det imidlertid ikke å få kjøpt, ihvertfall ikke i de mengder som man antok ville bli konsumert.

Løsningen ble at ambassadens sjåfører ble satt til å kjøre rundt for å kjøpe en flaske her og en flaske der. Pølser, lomper og søtsaker måtte på sin side flys inn fra Athen med SAS, behørig erklært i fraktpapirene som "diplomatisk gods".

Underholdning, i form av musikk, var den neste utfordringen. Her var tanken å skaffe et piano, og også dette skulle vi klare å løse, takket være velvillig lån fra den lokale svenske skole.

To av ambassadens sjåfører fikk i oppdrag å hente pianoet, sikre det på betryggende vis på lasteplanet i en av ambassadens åpne varevogner og bringe det til rette sted utenfor Dar. Alt gikk tilsynelatende greit, trodde jeg, inntil jeg i varevognens hjulspor oppdaget hva som så ut som en rekke sorte og hvite pinner i veikanten.

Etter en kort stund oppdaget jeg også ambassadens varevogn parkert i veikanten – uten piano.  Ved siden av varevognen lå det som var igjen av det tangentløse pianoet etter at det hadde falt av i en sving.

«Suddenly the piano disappeared», sa en av de slukørete sjåførene.

Dette var for øvrig året da den svenske skolen fikk et helt nytt piano – finansiert av det norske utenriksdepartement.

 

Historie-stafetten

Mer enn 50 år med norsk bistand rommer en rekke sterke, underholdende, minnerike, triste eller glade historier – ikke minst fra bistandsarbeidet «i felt».

Under vignetten "Historie-stafetten" vil vi samle historier med relevans for bistandshistorien. Ansatte og tidligere ansatte i utenrikstjenesten, internasjonale eller norske organisasjoner kan bidra. Historiene kan med fordel bli fortalt på en personlig måte. Legg gjerne ved bilder. Lengden på innleggene kan variere.

Bistandsaktuelt kan bidra med å skanne inn historiske bilder eller utarbeide tegninger. Bistandsaktuelt kan også bidra med en viss språkvask og redigering av tekstene. 

Lyst til å bidra? Kontakt Gunnar.Zachrisen@norad.no 

Publisert: 31.07.2017 13.03.38 Sist oppdatert: 31.07.2017 13.03.38