Presidentene Zuma og Putin møtte hverandre i 2014 for å diskutere utbygging av atomkraftanlegg i Sør-Afrika. Begge er beryktet for å være korrupte. Foto: NTB scanpix

KN-partner stopper Putin og Zumas atomkraftplaner

En av Kirkens Nødhjelps partnere i Sør-Afrika har klart å stoppe planene til presidentene Vladimir Putin og Jacob Zuma om utbyggingen av flere atomkraftverk i landet. Avtalene ble pønsket ut i all hemmelighet. Høyesterett avgjorde onsdag at regjeringens framgangsmåte var både «ulovlig og grunnlovsstridig».

Av Jan Speed Sist oppdatert: 27.04.2017 12.37.32

Det er norskstøttede Southern African Faith Communities Environment Institute (SAFCEI) og Earthlife Africa som i halvannet år har arbeidet for å få domstolene i Sør-Afrika til å stanse atomplanene til regjeringen. President Jacob Zuma har forsøkt å presse igjennom hemmelige avtaler med Russland, USA og Sør-Korea om å bygge en rekke nye atomkraftverk i landet. Landet har siden apartheid-perioden hatt et atomkraftverk utenfor Cape Town. De nye anleggene skulle etter planen ha en kapasitet på 9600 megawatt.

Liz McDaid i SAFCEI sier at de tok utgangspunkt i den sørafrikanske grunnloven som helt klart sier at store anbudsprosesser må være helt åpne, det må holdes offentlige høringer og saken må debatteres åpent i parlamentet. Hun forteller at regjeringen under hele rettsprosessen har forsøkt å trenere saken.

Frykter korrupsjon

Rettsavgjørelsen kommer bare uker etter at president Jacob Zuma stokket om på regjeringen. Observatører mente regjeringsutskiftningene ble gjort for å kvitte seg med kritikere av den store atom-avtalen som har en kostnadsramme på 640 milliarder kroner. Det tilsvarer Sør-Afrikas samlede statlige utgifter i ett år. Den nylig sparkede finansministeren mente landet ikke hadde råd til dette. Etter regjeringsendringen har Sør-Afrikas kredittstatus blitt nedgradert til «søppel» av internasjonale ratingbyråer.

Både i 2014 og i 2015 reiste Zuma til Russland for å møte Vladimir Putin. Atomkraftverkene stod på agendaen. Detaljene fra møtene er aldri blitt offentliggjort, selv om det senere ble kjent at en detaljert avtale var blitt inngått med et selskap, Rosatom, som står Putin nær.

AmaBhungane, et sørafrikansk senter for gravende journalistikk, skriver at atomkraft-planene har stort korrupsjonspotensial og at store deler av prosjektet ville kunne holdes hemmelig ut fra argumentet om «nasjonal sikkerhet». En sørafrikaner som var sentral i de første rundene med drøftinger med Russland har senere forsvunnet.

President Zumas sønn Duduzana og hans forretningsvenner Gupta-brødrene var blant de som satset på en atomkraftutbygging - de har investert i urangruver.

– Rettsavgjørelsen er en seier for loven og for folk i Sør-Afrika, sier Makoma Lekalakala i Earthlife Africa.

Sør-Afrikas kraftsektor er i dag 90 prosent avhengig av kullkraft. Miljøorganisasjoner mener at det framover bør satses mer på fornybar energi, og ikke på atomkraft.

Trolig omkamp

Moreblessings Chidaushe ved Kirkens Nødhjelps kontor i Pretoria mener dommen er en stor seier og en historisk milepæl.

– Det har ikke vært lett for våre partnere. De har hatt punkt-demonstrasjoner og nattevåking siden 2015. Myndighetene har forsøkt å hindre dem i rettsprosessen. Makthaverne hadde nok håpet at de ville gi opp. Men nå er arbeidet kronet med seier, sier Chidaushe til Bistandsaktuelt.

Men hun tror ikke siste ord er sagt.

– Myndighetene sier at de studerer dommen. Men dette er så stort og det er så mye penger på spill at det hadde ikke overrasket om regjeringen velger omkamp, sier Chidaushe. 

Publisert: 27.04.2017 12.32.38 Sist oppdatert: 27.04.2017 12.37.32

Du må gjerne legge inn din egen kommentar i disqus under. Alle innlegg må signeres med fullt navn. Anonyme innlegg fjernes. Vi aksepterer heller ikke innlegg med lenker til andre sider.