Bildet er levert Norad/Bistandsaktuelt og kan brukes iht avtale.
Foto:
Ken Opprann,
Helgesensgate 10,
0553 Oslo
mob: 90 74 61 50
e-post: kenopprann@hotmail.com

Intervju med UNMISS-offiser Pål Munck som forteller om drepte og skadde på sykehuset i Wau og om FNs arbeid for å beskytte sivile. Foto: Ken Opprann

Minst 25 sivile drept i Sør-Sudan

Minst 25 personer er drept i voldshandlinger i Sør-Sudans nest største by Wau, opplyser den norske kommandøren ved FN-leiren i byen. En journalist og fotograf fra Bistandsaktuelt var i byen mandag. De kunne høre skyting med håndvåpen, og merket seg økt militæraktivitet i byen.

Av Tor Aksel Bolle i Juba og Jan Speed i Oslo Sist oppdatert: 11.04.2017 12:34:38

– Det er mange sivile døde. Vi vet at det er mer enn 25 døde. Det har vi sett. Vi har vært på sykehuser, sier Pål Munck, som har kommandoen i FN-leiren i Wau og er fungerende kommandant for UNMISS-styrkene i den vestlige sektoren av Sør-Sudan. Han understreker at det kan være flere, men dette er usikkert.

Den norske FN-offiseren opplyser til Bistandsaktuelt at omlag 3.000 mennesker, de fleste kvinner og barn, har søkt tilflukt i en katolsk kirke i byen og beskyttelsessentre i nærheten.

Byen Wau ligger i et område som har skiftet på å være under regjeringshærens og opprørernes kontroll. Selve byen kontrolleres av SPLA-styrkene til president Salva Kiir.

Regjeringsstyrker rykket fram mot den sørvestlige delen av byen i slutten av forrige uke, ifølge en UNMISS talsmann Reuters har snakket med.

Munck sier til Bistandsaktuelt at skyting mandag trolig hadde sammenheng med at flere soldater ble drept i et bakholdsangrep søndag. Etter dette, melder Reuters, at kampene spredte seg til selve byen.

– I går morges (mandag red. anm) startet det opp en del skyting i området rundt Wau. Det vi vet i ettertid er at det har vært et overfall på en kolonne tilhørende den sør-sudanske hæren. To offiserer ble drept, blant annet en brigadegeneral. Vi tror at noe av grunnlaget for det som skjedde mandag er «opprensing» og aktiviteter for å få tak i de som sto bak dette overfallet, sier Munck.

Klar til å rykke ut

– FN-styrken hadde flere patruljer ute for å få oversikt over situasjonen og natt til tirsdag har vi hatt standby med et større styrke klar til å rykke ut for å beskytte sivile i Wau by og i områdene der de internt fordrevne er, ved kirkene blant annet, sier Munck.

– Hvordan vil du beskrive sikkerhetssituasjon i Wau?

– Sikkerhetssituasjonen i Wau er vanskelig. Det er uoversiktelig, og har gått i feil retning de siste ukene, sier den norske offiseren.

– De sivile er veldig redde. De forstår at FN er ikke i stand til å gi alle beskyttelse, sier Munck.

Folk Bistandsaktuelt snakket med i byen ga også uttrykk for at de var livredde.

– Vi ber, sa de.

Ifølge myndighetene i landet er det «opprørselementer» som står bak drapene i Wau.

Men folk Reuters snakket med på telefonen sier at folk fra presidentens etniske gruppe, dinkaene, jaktet på mennesker fra folkegruppene luo eller fertit, og at drapene hadde preg av etnisk rensning,

Borgerkrigen i Sør-Sudan brøt ut i forbindelse med en maktkamp mellom Kiir og visepresident Riek Machar i 2013. Minst 1,7 millioner mennesker har flyktet fra landet som følge av krigen, og 1,9 millioner er internt fordrevet.

OPPDATERING:

Tre av de som ble drept mandag 10.april er Daniel James, Ecsa Tearp og Ali Elario. De jobbet for Verdens matvareprogram (WFP) og var på vei til WFP-lageret i Wau da de ble drept. To ble drept med machete, mens den tredje ble skutt, ifølge WFP.

Publisert: 11.04.2017 12:25:58 Sist oppdatert: 11.04.2017 12:34:38