Soldater Syrian Democratic Forces i utkanten av Raqqa 14. juni. Angrepene mot byen har sendt minst 160 000 sivile på flukt. Foto: Rodi Said / Reuters / NTB Scanpix

Et «svimlende» antall (nye) sivile ofre – men FN-topp øyner nå håp i krigsherjede Syria

Fosfor-angrep og harde kamper i og rundt IS-hovedstaden har sendt minst 160 000 sivile på flukt rundt Raqqa. Men med nye fredsforhandlinger på trappene tror FNs spesialutsending Staffan de Mistura på lysere tider for det konfliktherjede landet.

Av Espen Røst og NTB Sist oppdatert: 15.06.2017 11:22:30

Det USA-støttede angrepet på Islamsk Stat (IS) i deres selverklærte hovedstad Raqqa fører til et «et svimlende» antall sivile ofre, ifølge lederen for FNs granskingskommisjon for Syria.

– I områder som kontrolleres av ekstremistgrupper er vi alvorlig bekymret for det voksende antallet sivile som omkommer i luftangrep. Luftangrepene har ikke bare har ført til tap av sivile liv, men også at 160 000 sivile har flyktet fra sine hjem, sa Paulo Sérgio Pinheiro til FNs menneskerettighetsråd onsdag.

Flyangrepene har banet vei for at SDF (Syrian Democratic Forces), som USA støtter, har gjort framskritt i kampen mot ekstremistgruppen.

– Kampen mot terrorisme må ikke gå på bekostning av sivile som ufrivillig bor i områdene der IS befinner seg, sa Pinheiro.

Han sa også at evakueringene av sivile fra byer som Homs og Aleppo gir grunn til bekymring, og at de i noen tilfeller kan være krigsforbrytelser.

– Grusomme skader

Også Human Rights Watch er kritiske til hvordan IS-offensiven i Syria påvirker sivile. Menneskerettsorganisasjonen mener Hvitt fosfor har blitt brukt flere ganger i kampene mot terrororganisasjon både i Mosul i Irak og nå sist i Raqqa i Syria.

– Uansett hvordan hvitt fosfor brukes, utgjør det en høy risiko for grusomme og langvarige skader i tettbefolkede byer, sier Steve Goose i HRW.

Granater med hvitt fosfor brukes først og fremst for å røyklegge eller for å lyse opp mål. Men stoffet brenner med svært høy temperatur og er svært vanskelig å slukke. Derfor gir det ekstreme brannskader på mennesker og er forbudt å bruke mot områder med mange sivile.

HRW har ikke kunnet bekrefte sivile dødsfall som følge av bombene med hvitt fosfor, mens organisasjonen Syrian Observatory for Human Rights sier at 23 ble drept av hvitt fosfor i Raqqa 8. juni. Anklagene avvises av Ryan Dillion, som leder koalisjonen. Han sier at fosforet brukes på lovlig måte og at de tar hensyn til de mulige sivile skadene.

– Øyner håp

Samtidig som de menneskeligfe lidelsene fortsetter, mener FNs spesialutsending Staffan de Mistura at det nå er nytt håp i det konfliktherjede landet.

– Det har åpnet seg et vindu vi ikke må gå glipp av, sier Mistura, som deltar på Utenriksdepartementets fredsmeglerkonferanse Oslo Forum denne uka.

Han peker spesielt på G20-møtet i Hamburg i begynnelsen av juli, der både Russlands Vladimir Putin og USAs Donald Trump skal delta. Det spekuleres nå på om de to presidentene vil samle seg om en felles strategi for å komme seg ut av sumpmyra i Syria.

Syria er som et sjakkbrett der ulike interesser er i spill. Russland har sørget for å gi president Bashar al-Assad militære muskler, mens Saudi-Arabia, Qatar, Tyrkia og andre araberstater støtter opprørene som vil bli kvitt Assad. Samtidig angriper den vestlige koalisjonen under USAs ledelse IS-styrte områder.

– Ser etter en utgang

Ifølge utenriksminister Børge Brende (H) skjer det nå en militær koordinering mellom Russland og USA.

– Denne er helt vesentlig og må styrkes, sier han til NTB og minner om at Assad var i ferd med å tape krigen da Russland grep inn.

– Jeg opplever at Russland nå ser etter en utgang. Det kan bety begynnelsen til slutten på denne forferdelige humanitære katastrofen, sier Brende.

Fredsprosessen for Syria går i dag langs to spor, Genève-prosessen, som foregår i regi av FN, og Astana-initiativet som Russland, Iran og Tyrkia står bak. Initiativet innebærer blant annet at det opprettes fire sikre soner i Syria der alle krigshandlinger, inkludert luftangrep, skal opphøre. Også Astana-partene skal etter planen møtes tidlig i juli. Initiativet er ekstremt viktig, mener Mistura.

– Folket i Syria vil ha slutt på volden. Men vi må være sikre på at krigshandlingene faktisk går ned, sier han. FN har et eget team som støtter initiativet. Vi håper at det som blir oppnådd i Astana, kan bli utvidet til en total våpenhvile.

Publisert: 15.06.2017 11:22:29 Sist oppdatert: 15.06.2017 11:22:30