Regjeringstropper rykker inn i den fattige byen Marawi i Filippinene på jakt etter IS-sympatisører. Foto: Bullit Marquez / NTB scanpix

Rykker fram mot IS på Filippinene – sivile rammes

Filippinenes president Rodrigo Duterte erklærte i forrige uke unntakstilstand på øya Mindanao, etter at militante grupper med bånd til IS inntok deler av byen Marawi.

Av Andreas Ståhl Sist oppdatert: 30.05.2017 06.08.58

For ett år siden reiste jeg til Marawi, en by med 200 000 innbyggere i regionen Lanao del Sur på øya Mindanao. Regionen beskrives ofte som kjerneområdet for IS-lojale grupperinger i Sørøst-Asia.

Vi hadde lest rapporter om utenlandske jihadister som reiser til Filippinene for sammen med lokale IS-lojale grupper å kjempe for kalifat som Abu Bakr al-Baghdadi tidligere har erklært i Syria og Irak.

– Jeg er sikker på at flere vil slutte seg til IS i Lanao del Sur, sa en tidligere IS-soldat vi intervjuet dagen før vi reiste derfra.

”Abdul”, som vi valgte å kalle han, var inntullet i et skjerf for å skjule ansiktet. Han fortalte om økende støtte til Den islamske stat blant lokalbefolkningen i Lanao del Sur, der mange unge, frustrerte muslimer hadde sluttet seg til IS i regionen.

På sin ungdommelige, men samtidig lavmælte måte delte han sin uro:

– Trusselen fra IS i Lanao del Sur må tas på største alvor. Rekrutteringen av jihadister har gått veldig fort her, sa han og tok en kort pause.

– I lang tid har det vært enkelt å få tak i propagandamateriell i Marawi. Det har lokket mange unge med i gruppen, legger Abdul til før vi avslutter intervjuet.

Ett år senere

Og Abdul fikk rett.

Tirsdag i forrige uke inntok den IS-lojale Maute-militsen store områder i Marawi. Over 300 væpnede menn har okkupert hovedgata med de to bruene inn til byen, og avrettet et dusin ikke-muslimer. Regionale myndigheter forteller at de har brent ned offentlige bygninger og at lik, trolig avrettet, er funnet utenfor byen.

President Rodrigo Duterte, som da var på besøk i Moskva, erklærte 60 dagers unntakstilstand og innførte militære lover på hele øya Mindanao.

– Det er et lite Syria i Marawi akkurat nå, sier Manilla Times-journalist Moh Saaduddin, som dekker hendelsene i byen.

På propagandanettstedet ”Amaq”, som drives av IS, publiseres bilder av halshugginger, tunge våpen og svartkledde menn som patruljerer i Marawi. Vitner forteller om væpnede menn som vifter med svarte flagg i gatene rundt om i byen.

Beleiringen av Marawi kom etter at sikkerhetsstyrker forsøkte å pågripe Isnilon Hapilon, lederen for IS i Sørøst-Asia, som man tror befinner seg i området. Hapilon står ved USAs liste over de mest ettersøkte terrorister, og det er utlovet en dusør på 50 millioner kroner for opplysninger som fører til at han blir fanget.

Kampene er blodige, ifølge vitner. Den filippinske hæren bruker granatkastere og kampfly for å rykke fram, terroristene forsvarer seg med krypskyttere, veibomber og luftvernskyts, opplyser Moh etter å ha snakket med kilder innen hæren.

Flere tusen sivile er tvunget på flukt. Hittil skal 100 personer være drept.

Situasjonen er alvorlig for sivilbefolkningen i Marawi, skriver Røde Kors:

”Vi er svært bekymret over følgene de pågående kampene har for sivile i Marawi. Vi oppfordrer alle parter til å skåne sivile og respektere sivil eiendom, som sykehus og skoler, og til å respektere internasjonal humanitær rett”, skriver Pascal Porchet, som er delegasjonssjef for Røde Kors på Filippinene.

Muslimer diskrimineres

Den økte tilslutningen til IS i Lanao del Sur ses først og fremst som et resultat av en utbredt misnøye blant muslimer mot sentralmakten i Manila. Regionen er landets fattigste, og muslimske opprørsgrupper har kjempet for en viss autonomi helt siden Filippinene ble selvstendig.

Konflikten mellom muslimske opprørsgrupper og den filippinske hæren har kostet over 120 000 mennesker livet og tvunget hundretusener på flukt gjennom over 47 år med kamper.

Flere år med mislykkede fredsforhandlinger har vakt sinne hos mange muslimer mot regjeringen i Manila. Følelsen av håpløshet har fått mange unge til helt å vende sentralmakten ryggen og bli radikalisert i opprørsgrupper med koblinger til IS.

Samtidig har tilstrømmingen av utenlandske jihadister til Lanao del Sur gjort Filippinene til et kjerneområde for IS i Sørøst-Asia. De kontrollerer store jungelområder rundt om i regionen.

Publiserte henrettelser av vestlige borgere og videoer der unge menn poserer med tunge våpen er brukt aktivt i propagandaen for terrorgruppen i regionen.

#PRAYFORMARAWI

Sympatierklæringer for konfliktens ofre deles flittig på Twitter under hashtaggen #prayformarawi. Der kan man lese om desperate mennesker som forsøker å få hjelp. En bruker skriver om studenter som terroristene holder fanget i universitetsbygningen.

”Mine venner, klassekamerater og romkamerater som fortsatt er i universitetsbygningen, er fengslet, uten mulighet til å få hjelp. De begynner å mangle mat og annet utstyr. Og aller viktigst, livet deres står på spill…”, skriver brukeren.

En annen skriver:

”Fire angrep, fire land, en dag, 22/5/17”, og viser til terrorangrepene i Manchester, Marawi, Bangkok og Syria, som alle kostet uskyldige mennesker livet på en og samme dag.

Mennesker som befinner seg inne i Marawi deler bilder av eksplosjoner, væpnede menn i svarte uniformer, veisperringer og det svarte IS-flagget heist opp i ei flaggstang.

I Marawi City

La oss igjen gå ett år tilbake, til Lanao del Sur i 2016.

Vi har reist rundt i regionen i ett døgn og sett stridsvogner, soldater og veisperringer. Sivilbefolkningen forteller om IS-lojale jihadister som med jevne mellomrom kommer til landsbyene for å kreve inn penger fra innbyggerne.

Inne i byen Marawi er det for farlig for oss å gå ut av minibussen, som har sotete vinduer. Risikoen for å bli kidnappet er for stor. Men vi bestemmer oss likevel for å sjekke om det stemmer, det Abdul har fortalt. Hvor lett er det egentlig å få tak i IS-propaganda på den lokale markedsplassen?

Moh, journalist i Manila Times som har fulgt oss på reisen, går bort til en markedsbod som selger dvd-plater.

– Selger du IS-videoer, spør han den unge selgeren.

– Vi har mange, hvilken vil du ha, svarer selgeren, samtidig som han viser fram den store mengden propagandamateriell han har til salgs.

Moh kaster urolige blikk over skulderen og spør hvor mange slike han selger hver dag.

Ubekymret svarer selgeren at han selger mange dvd-er hver dag. Utvalget er stort og kundene mange.

Litt lenger ned i gata kunne vi også fått kjøpe det velkjente IS-flagget. Også der fikk salget bra. Mange flagg ble solgt hver dag. Det er ingen tvil om at terrorgruppen i stor grad er til stede.

Ett år senere er trusselen blitt virkelighet. De samme flaggene som kunne kjøpes på markedet, er nå blitt heist i Marawi.

– Det jeg var redd skulle skje har nå skjedd, sier Moh, ett år etter at vi besøkte byen Marawi.

En reise i IS-land

De svenske frilansjournalistene Lennart Hofmann og Andreas Stahl (foto) tar oss inn i småstedet Butig i det sørlige Filippinene der ekstremistbevegelsen Den islamske staten er på frammarsj.

Siste nytt

Publisert: 30.05.2017 06.00.42 Sist oppdatert: 30.05.2017 06.08.58