Kibaha Education Centre er en institusjon med flere forskjellige utdanningstilbud, men er mest kjent for sin videregående skole. Skolesenteret ble startet opp på 1960-tallet med omfattende støtte fra nordiske land. Foto: Gunnar Zachrisen

Bråk om "bistandsbaby" – leder avsatt etter svindel-mistanke

Tanzanias president John Magufuli har avsatt sjefen for et utdanningssenter i påvente av gransking av mistanke om korrupsjon. Skolesenteret var i en årrekke en nordisk "bistandsbaby".

Av Kizito Makoye Shigela /Dar es Salaam og Gunnar Zachrisen /Oslo Sist oppdatert: 15.03.2017 09:46:28

Den avsatte direktøren Chrispin Mpemba ved senteret avviser selv beskyldningene. Senteret har ikke fått norsk bistand på en årrekke, og det er derfor ikke mistanke om at norske penger er involvert.

Kibaha Education Centre (KEC) er en institusjon med flere forskjellige utdanningstilbud, men er mest kjent for sin videregående skole. Det ble etablert etter Tanzanias uavhengighet på 1960-tallet med formål å bekjempe det som ble kalt utviklingens tre fiender: Fattigdom, uvitenhet og sykdommer.

I starten og i mange år etterpå ble det drevet med betydelig bistand fra nordiske land, som ville vise solidaritet med landet og dets leder Julius Nyerere. En rekke norske fagfolk, blant dem lærere og agronomer, har jobbet ved senteret. Etter at den nordiske bistanden ble trappet ned utover på 1970-tallet ble skolesenteret mer avhengig av å generere egne inntekter. 

Senteret ligger 40 kilometer vest for Dar es Salaam. Det er regnet som et attraktivt utdanningstilbud og har tiltrukket seg talentfulle elever fra hele landet. Blant dem er også elever som har hatt sentrale posisjoner i Tanzanias politikk og samfunnsliv. Tidligere president Jakaya Kikwete er blant disse.

Kampanje mot korrupsjon

Dagens president, John Magufuli, er kjent for sine løfter om å rydde opp i vanstyre og dovenskap i offentlig sektor. Han er en handlekraftig leder og har kjørt en stortilt anti-korrupsjonskampanje.

Magufuli avsatte Kibaha-direktøren etter at en innledende granskning avdekket at det var forhold som trengte ytterligere etterforskning, opplyser lederen for regjeringens informasjonstjeneste, Rebecca Kwandu.

– Vi har gjort det et departement er forpliktet til å gjøre i denne saken, og vi mener han ikke kan fortsette i sin stilling mens etterforskningen pågår, sier George Simbachawene, statsråd med ansvar for lokale myndigheter.

Mistanker om uregelmessigheter

Chrispin Mpemba var administrerende direktør ved Kibaha og hadde det øverste ansvaret for en rekke prosjekter, blant dem et meieri og en kyllingfarm som skulle gi skolesenteret inntekter. Han har de siste månedene blitt kraftig kritisert for å ha brutt regler og prosedyrer. Blant annet er det hevdet at direktøren har gitt omfattende kontrakter til spesielle investorer.

Korrupsjonsanklagene mot Mpemba kom først opp i januar, da ukeavisen Mwanahalisi beskyldte ham for å stå bak tvilsomme kontrakter med det utenlandske selskapet Organia Limited. Organia er et aksjeselskap basert i Midtøsten som investerer i jordbruk og matvareproduksjon.

Et av de aktuelle prosjektene er ifølge tanzanianske medier en kyllingfarm og -slakteri med kapasitet til å slakte 3000 kyllinger i timen, som etter planen ville sysselsette tusen mennesker og gi inntekter til skolen. Prislappen for byggeprosjektet var på vel 30 millioner dollar, tilsvarende omlag 270 millioner kroner.

Selskapet avviser beskyldingene.

– Sannheten vil frikjenne meg

Under et besøk til Kibaha nylig uttrykte innenriksminister George Simbachawene bekymring over at senterets ledelse ikke hadde utnyttet sine jordteiger og andre ressurser på en lønnsom måte, noe som kunne gitt skolesenteret økte inntekter.

Direktør Mpemba avviser beskyldningene om korrupsjon og regelbrudd. Han sier at alle beslutninger under hans ledelse har vært kollektive og godkjent av styret.

– La dem etterforske denne saken. Sannheten vil frikjenne meg, har han sagt i en samtale med journalister i Dar es Salaam.

Les mer:

Publisert: 15.03.2017 09:46:27 Sist oppdatert: 15.03.2017 09:46:28