Kashim Shettima er kritisk til de fleste hjelpeorganisasjoner i delstaten Borno. Foto: Sunday Alamba / NTB scanpix

Skryter av Flyktninghjelpen, slakter de fleste andre

Flyktninghjelpen er en av åtte organisasjoner som får skryt av den nigerianske guvernøren Kashim Shettima. 126 andre organisasjoner får derimot så ørene flagrer.

Av Tor Aksel Bolle Sist oppdatert: 11.01.2017 13:38:08

Guvernør Khasim Shettima i den nigerianske delstaten Borno går i avisa Premium Times til et brutalt angrep på de aller fleste av hjelpeorganisasjonene som jobber i den nordøstlige delstaten han styrer.

Han anbefaler hele 126 organisasjoner, som han mener ikke leverer noen faktisk hjelp til befolkningen, om å forlate Borno. Denne delstaten har rundt seks millioner innbyggere og sliter med mange fordrevne og humanitære problemer på grunn av islamistgruppa Boko Harams herjinger.

Særlig hardt går kritikken utover UNICEF og flere andre FN-organisasjoner. Ifølge guvernør Shettima samler disse organisasjonene inn millioner av dollar, men mesteparten av pengene går til egne lønninger og høye driftsutgifter.

– Jeg er guvernør og har ikke pansret bil. Men organisasjonene bruker mer enn 50 000 dollar på å kjøpe pansrede biler.  De lager fem toaletter i Gwoza og flyr syv ganger inn med helikopter for å inspisere dem.  

Men guvernøren skryter imidlertid at av arbeidet til åtte navngitt organisasjoner. Blant dem som trekkes fram er norske Flyktninghjelpen.

– Den internasjonale Røde Kors-komiteen og Verdens matvareprogram gjør en god jobb. Og vi setter pris på innsatsen til den danske og norske Flyktninghjelpen. Den internasjonale komiteen for migrasjon og UNHCR gjør også en god jobb. Så disse åtte er bra, de resterende gjør lite. De fleste FN-organisasjonene ser vi bare når de dundrer forbi i sine flotte, pansrede bilder, sier Shettima.

Han understreker at staten han styrer er i en post-konfliktfase og de er opptatt av rehabilitering og rekonstruksjon.

– Folk som virkelig vil gjøre en innsats er hjertelig velkomne. Men folk som bruker oss til å tjene penger, de kan like gjerne dra, sier guvernøren i Borno. 

 

Shettima mener for mange av hjelpeorganisasjonene er for opptatt av behovene til flyktninger som er i leirer, dette er leirer som myndighetene i Borno ønsker å fjerne innen mai.

Flere hjelpeorganisasjoner har advart mot en for rask plassering av flyktninger i byer og landsbyer som fortsatt er utsatt for angrep fra Boko Haram. Forholdet mellom myndighetene og hjelpeorganisasjonene er anstrengt og flere organisasjoner mener myndighetene forsøker å skjule omfanget av den humanitære krisen, skriver avisa The Guardian.

OPPDATERING:

Ifølge et referat lagt ut på UNDPS hjemmesider så hadde humanitære koordinator i Nigeria, Edward Kallon, og guvernør Shettima et møte på torsdag 12.1 hvor guvernøren uttrykte sin takknemlighet for det viktige arbeidet FN gjør i Borno. Guvernør beklaget ifølge referatet også de FN-kritiske uttalelsene som var blitt tilagt han i media.

– Føler oss ikke truffet

–  Unicef er en av veldig få organisasjoner som har jobbet i dette området av Nigeria over tid og vi synes kritikken fra guvernør Shettima bommer. I fjor ble 160.000 barn i dette området behandlet av Unicef for alvorlig akutt underernæring. Mer enn 4 millioner fikk tilgang til helsehjelp. Nesten trekvart million fikk tilgang til rent vann gjennom Unicef. Mer enn 100.000 barn i Borno fikk skoletilbud, nesten 200,000 fikk hjelp til å bearbeide hva de har opplevd. Dette har vi gjort selv om vi bare fikk inn under halvparten av de pengene vi appellerte om. Hadde vi bare kjørt rundt i fancy biler så hadde vi ikke fått til dette. Det hører med til historien at samme guvernør roste Unicef på samme pressekonferanse, sier Helene Sandbu Ryeng som er kommunikasjonsrådgiver i Unicef Norge. Hun har selv jobbet i Vest-Afrika og kjenner situasjonen i de kriserammede områdene av Nigeria godt.

–  Men bruker dere for mye penger på pansrede biler og helikopterturer?

 –  Jeg var i dette området i 2015 og da gjennomførte Boko Haram 4 bombeangrep bare på den korte tiden jeg var der. Sikkerhetssituasjonen er svært vanskelig og vi har ansvar for sikkerheten til våre ansatte. Så sent som i august ble en av kolonne med flere av min kollegaer angrepet med veibomber og så beskutt. Da var det de pansrede bilene som reddet livet til mine kollegaer. Skal vi jobbe i slike områder, så er vi nødt til å bruke ressurser på sikkerheten til våre ansatte. Pansrede biler er dyrere, men dessverre ofte nødvendig. Noen ganger kan det beste løsningen være å fly inn hjelp og personell med helikopter fordi risikoen ved å kjøre er veldig høy.  Slike vanskelige avveininger mellom sikkerhet og kostnader må vi gjøre hele tiden.

–  Hvordan er forholdet mellom myndighetene og hjelpeorganisasjonene?

–  Unicef samarbeider tett med den nigerianske regjeringen. Men det tok ganske lang tid før myndighetene erklærte krise i Borno og det var krise lenge før det ble gjort. Den humanitære situasjonen er svært alvorlig og økonomien er dårlig. Jeg tror uttalelsene kan være et utrykk for frustrasjon over en svært vanskelig situasjon i Borno både for myndighetene og for sivilbefolkningen.

Publisert: 11.01.2017 13:38:08 Sist oppdatert: 11.01.2017 13:38:08