Albert Gonzalez Farran - UNICEF
FN har nå erklært hungersnød i områder av Sør-Sudan. Hjelpeorganisasjonene i landet anslår at minst en million barn er underernærte. Bildet er fra hovedstaden Juba. Foto: Albert Gonzalez Farran / UNICEF

FN:Nå er det hungersnød i deler av Sør-Sudan

FN har i dag erklært hungersnød i deler av Sør-Sudan. Det betyr at mennesker nå dør av sult. – Dette er en menneskeskapt krise, sier Joyce Luma i Verdens matvareprogram.

Av Tor Aksel Bolle Sist oppdatert: 20.02.2017 13.11.57

Borgerkrig og en økonomi i fritt fall er hovedgrunnene til at millioner av sørsudanere nå befinner seg i en akutt krise. FN har i dag formelt erklært hungersnød i provinsene Unity, Leer og Mayendit, i den sentrale delen av Sør-Sudan. Det betyr at der dør mennesker nå av sult.

Ifølge Verdens matvareprogram (WFP) er om lag 100 000 sør-sudanere som oppholder seg i området hvor det er erklært hungersnød. Nærmere 5 millioner mennesker, rundt 40 prosent av befolkningen i landet, trenger humanitær hjelp. Og FN frykter at tallet kan stige til over 5,5 millioner i løpet av året.

Ifølge en felles pressemelding fra FN-organisasjonene WFP, Unicef og FOA, er det helt avgjørende at hjelpeorganisasjonene raskt får adgang til de områdene hvor de aller hardest rammede menneskene oppholder seg.

– Dette er en menneskeskapt krise. WFP (Verdens matvareprogram) og alle de andre humanitære organisasjonene har gjort vårt ytterste å unngå denne katastrofen. Men vi har også advart mot at det er begrenset hva man kan oppnå med nødhjelp når det er ikke er fred eller trygghet, verken for befolkningen eller for hjelpearbeidere, sier Joyce Luma som er landdirektør for WFP.

Sør-Sudan har store områder hvor det er gode forhold for matproduksjon. Men de tre siste årene med krig har gjort det uhyre vanskelig for folk i Sør-Sudan å produsere mat. Områder som tidligere var stabile og hvor det ble produsert mat er blitt utrygge.

Og det er ikke bare på landsbygda folk er rammet, selv i hovedstaden Juba er betydelig del av befolkningen avhengig av matvarehjelp. Det massive inflasjonen har bidratt til å ytterligere forverre situasjonen. 

Publisert: 20.02.2017 13.11.57 Sist oppdatert: 20.02.2017 13.11.57