President Mulatu Teshome hilser på kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit utenfor palasset i Addis Abeba.

Gruve- og utdanningsavtaler skal skape jobber i Etiopia

Med kronprinsparet tilstede signerte Yara en stor gruveavtale med Etiopia tirsdag. Samtidig inngikk Norad en avtale med Utviklingsfondet om yrkesutdanning for å skape jobber for ungdommer i gruveregionen. Yara, tyske GIZ og en etiopisk institusjon er partnere i prosjektet.

– Sammen om å skape jobb for ungdom i Etiopia. Strategisk partnerskap med Yara, tweetet Utviklingsfondets Kari H. Partapuoli fra Addis Abeba.

Den planlagte Yara Dallol-gruva er lokalisert i Afar-regionen i den nordlige delen av Etiopia.

– Vi er fornøyd med å ha oppnådd denne viktige milepælen i Dallol-gruveprosjektet. En gruve i Afar-regionen vil bidra betydelig til økonomisk utvikling både lokalt og nasjonalt, sier konsernsjef Svein Tore Holsether, som er i Etiopia for å signere avtalen med etiopiske myndigheter.

 

Betydelige reserver

Yaras forstudier som er gjort de siste årene, har påvist betydelige reserver av naturressurser til bruk i produksjonen av kaliumsulfat (SOP) i det tildelte leteområdet. SOP er et gjødselprodukt som er spesielt egnet for frukt, grønnsaker og kaffeavlinger, går det fram av en pressemelding fra selskapet.

Den planlagte Yara Dallol-gruva vil ha en årlig produksjonskapasitet på cirka 600.000 tonn SOP, tilsvarende omtrent 10 prosent av det globale markedet. Yara Dallol er et selskap som eies 51,8 prosent av Yara International.

Den totale investeringsrammen for prosjektet ennå ikke er ferdig, men Yara opplyser at beløpet er redusert fra det tidligere estimatet på 740 millioner amerikanske dollar, rundt 6 milliarder norske kroner.

Kontrakten mellom Etiopia og Yara ble undertegnet under en seremoni i Addis Abeba, med kronprinsparet til stede. Den etiopiske ministeren for gruvevirksomhet, petroleum og naturgass, Ato Motuma Mekasa undertegnet på vegne av regjeringen.

– Den deltakende norske næringslivsdelegasjonen viser den voksende interessen i Norge for å investere i Etiopia. Besøket vil gi norske selskaper en mulighet til å dele erfaringer og knytte kontakter med etiopisk næringsliv, og kanskje få nye samarbeidspartnere i ett av de mest lovende markedene i Afrika, sa kronprinsesse Mette-Marit i sin tale.

 

I kong Olavs fotspor

Kongefamilien i Norge har i flere generasjoner hatt et nært forhold til Etiopia. Kronprins Haakon fortalte at kong Olav besøkte Etiopia for 51 år siden.

– Jeg er glad for å kunne følge i hans fotspor og lære mer om hvordan vårt gjensidige forhold har utviklet seg de siste tiårene, sa kronprins Haakon.

Også kronprinsesse Mette-Marit trakk fram det nære forholdet til Etiopia da hun holdt tale på et næringslivsseminar senere på dagen.

-Etiopia har en unik stilling i den norske kongefamilies historie. Kong Haakon utviklet et nært forhold til keiser Haile Selassie mens de begge var i eksil i Storbritannia under 2. verdenskrig, sa kronprinsessen.

Noen få år senere kom Haile Selassie på statsbesøk til Norge.

 

Økende interesse

Kronprinsparet er i Etiopia på oppdrag fra Utenriksdepartementet som melder at temaer for besøket er helse og utdanning, migrasjons- og flyktningsituasjonen og, ikke minst, næringsliv.

Publisert: 07.11.2017 16.24.52 Sist oppdatert: 07.11.2017 16.24.53