Flere steder i Latin-Amerika er det flere grupper som arbeider for selvbestemt abort. De er kjent under navnet den grønne bølge, La ola verde. Bildet er fra en demonstrasjon i Ecuador. Foto: Edu Leon

Abort i Latin-Amerika – fra kriminelt til rettighet

I Argentina var det natt til torsdag avstemning i senatet om delvis legalisering av abort.  I det katolsk dominerte Latin-Amerika er retten til abort fortsatt langt ifra en rettighet for kvinner flest. I Ecuador og i flere andre land er abort en kriminell handling som kvinner kommer i fengsel for.

«Du brenner i helvete, hvis du dreper et foster!»

– Slik tenker mange mennesker i Ecuador om abort, forteller Michelle Jativa.

Hun er 25 år, psykolog og bosatt i hovedstaden Quito. Michelle har opplevd fordømmelsen på sin egen kropp. For to år siden valgte hun å avbryte et svangerskap, på illegal måte selvsagt. Hun får tårer i øynene når hun forteller om den voldsomme opplevelsen dette var. Ikke på grunn av det å abortere i seg selv, men på grunn av omstendighetene. Skyldfølelsen og løgnene. Hun har fortsatt ikke fortalt det til sin mor. Moren er radikal abort-motstander, akkurat som mange andre i det utpregede katolsk-macho samfunnet i Ecuador.


Avstemning om abort i Argentina

Flere steder i Latin-Amerika er det bevegelser i gang som arbeider for selvbestemt abort. De er kjent under navnet den grønne bølge La ola verde. Etter at de første skritt mot legalisering av abort ble tatt i Argentina på forsommeren i år, er det krefter i gang for det samme i land som Brasil og Venezuela. Mottoet er: «Hvis Argentina kan, kan vi også».

Det er tungt symbolsk at det er nettopp i Argentina, hjemlandet til den katolske kirkes overhode paven, at det nå stemmes i senatet over delvis legalisering av abort.
Hvert år dør rundt 50 kvinner som følge av aborter i Argentina.  Her er abort ulovlig, med mindre det er fare for kvinnens liv eller at graviditeten er en følge av voldtekt.  Både kvinner og leger risikerer opp mot fire års fengselsstraff dersom en ulovlig abort blir utført.

I Latin-Amerika er straffen for abort strengest i Nicaragua og El Salvador med opp til åtte års fengsel.


«Abort er mord»

Michelle Jativa i Quito har et hjerteproblem og hadde for øvrig intet ønske om å bli mor, da hun ble gravid som 23-åring. Hun gikk til det offentlige helsevesen og spurte om mulighetene for abort. Michelle argumenterte med sin helsetilstand på grunn av hjerteproblemet, men svaret fra helsevesenet var hardt og kontant:

 – Vi kan ikke hjelpe deg med den slags her. Det er jo mord. 

Michelle gjenforteller ordene hun ble møtt med hos helsevesenet. Det var ingen hjelp å få for Michelle.  Imidlertid hadde hun hørt om foreningen Comadres som støtter kvinner i forbindelse med aborter i Ecuador. Organisasjonen er et nettverk som hjelper kvinnene med tilgang til nødvendig medisinsk hjelp og ikke minst bistår og ledsager, slik at de ikke står helt alene i prosessen rundt å ta en abort.

 

Aborter i det skjulte

At abort er ulovlig i Ecuador betyr ikke at kvinner aldri får foretatt en abort. Det betyr bare at det må skje i det skjulte og at prisen ofte er å risikere liv og helse. I 2016 døde 14 kvinner på grunn av aborter i Ecuador.

Verdens helseorganisasjon (WHO) anslår at det foretas rundt 150 000 ulovlig aborter årlig i Ecuador. Siden 2013 er 326 kvinner blitt dømt for å a utført abort i landet. 6 av 10 var under 19 år. Det er de yngste og fattigste fra landsbygda som straffes, de som ikke har råd til å betale en sikker illegal abort. I aldergruppen 10 til 14 år ble det i 2015 foretatt rundt 100 ulovlige aborter, men stallet for gruppen 15 til 19 år var over 1000.

FN har flere ganger bedt Ecuador om å endre loven, slik at abort blir tillatt etter voldtekt, ved incest og dersom fosteret er alvorlig skadet.

For Michelle er skyldfølelsen nagende.

– Jeg følte at det var en kjempe som hadde makten over meg og min kropp. At jeg ble presset til å ta viktige beslutninger for mitt liv, noe jeg absolutt ikke ville. Jeg vet jo godt at det var min egen skyld at jeg ble gravid. Vi brukte ikke kondom, sier hun og kommer stadig tilbake til skyldfølelsen.

– Helt fra vi er små får vi jo høre at abort er det samme som å slå i hjel små barn.

 

Abort og mødredødelighet i Uruguay

I det latin-amerikanske landet Uruguay, ble abort delvis legalisert i 2012.Det førte til at mødredødeligeten ble betydelig redusert. Fra 2001 til 2011 var abort årsak til 37,5 prosent av mødredødeligheten, mens den fra 2011 til 2015 sto for kun 8,1 prosent.
Uruguay er ifølge WHO det landet i Latin-Amerika som har lavest mødredødelighet.
På 1990-tallet var situasjonen en annen, da var abort den hyppigste årsak til mødredødelighet i landet.

Ana Cristiana Vera er talskvinne i organisasjonen Surkuna. Dette er en gruppe som arbeider med juridisk forsvar for kvinner som er kriminalisert som følge av utført abort i Ecuador. Hun er ekstremt kritisk til tankegangen bak abort-forbudet i hennes eget land.

– I Ecuador oppfattes kvinner som personer uten evne til å ta selvstendige beslutninger og derfor må myndighetene overta.

Hun mener det er langt igjen til likestilling mellom kjønnene i Ecuador.

– Ikke bare er det lang vei til legalisering, men også til sosial aksept av abort, sier Ana Cristiana.

 

Abort som menneskerett

Retten til frivillig avbrytelse av svangerskap handler i høy grad om respekten for kvinners menneskerettigheter. Retten til liv, frihet og personlig sikkerhet, retten til ikke å bli diskriminert og retten til selv å bestemme når du vil ha barn. I praksis er det slik at 80 prosent slutter med studiene når de blir mødre i Ecuador.

Michelle har en bachelor og drømmer om å ta en master-grad. Hun drømmer om å reise ut i verden og fortelle sin historie fra Ecuador. Hun vi åpent fortelle at hun har fått foretatt en abort.

– Jeg vil gjerne vise verden at jeg er et menneske og ikke et monster, selv om jeg har tatt en abort, sier Michelle Jativa.

Nå står slaget om abort i Argentina, men det kan virke som om at La ola verde har et stykke igjen før den når Ecuador.

 

SISTE: Senatet i Argentina avviser forslag om selvbestemt abort

Et forslag om legalisering av selvbestemt abort er blitt avvist av senatet i Argentina.

Etter en debatt som varte i over 15 timer, ble forslaget nedstemt natt til torsdag lokal tid.

Underhuset i den argentinske nasjonalforsamlingen vedtok i juni selvbestemt abort innen 14. uke. Avstemningen i underhuset var nervepirrende, og resultatet ble til slutt 129 mot 123 stemmer.

President Mauricio Macri har varslet at han ville godkjenne lovendringen hvis den også fikk flertall i senatet.

– Jeg vil gjerne vise verden at jeg er et menneske og ikke et monster, selv om jeg har tatt en abort, sier Michelle Jativa. Foto: Edu Leon

Annonse laget av Amnesty International om avstemningen i Argentina, publisert i New York Times.

Meld deg på Bistandsaktuelts nyhetsbrev. Hold deg orientert om det som skjer innen bistand og utviklingspolitikk.
Publisert: 08.08.2018 08.25.34 Sist oppdatert: 08.08.2018 08.41.49