Nikolai Astrup lovet økt satsing på mødrehelse og rene hav da han talte til 60 000 mennesker under Global Citizen-festivalen i helga. Foto: Pontus Höök / NTB scanpix

Norsk milliard-dryss i Central Park

Sammen med superstjerner som Janelle Monáe og John Legend inntok Nikolai Astrup Central Park. Foran tusenvis av newyorkere lovet utviklingsministeren nye norske bistandskroner.

60 000 mennesker var samlet til kjempemarkering for en bedre verden på Manhattan lørdag. Ifølge magasinet Newsweek har Global Citizen Festival «en enormt imponerende rekke av stjerner og en minst like imponerende målsetning»:

Å utrydde ekstrem fattigdom.

Fra samme scene som verdensstjernene Janet Jackson, The Weeknd og Janelle Monáe, lovet Nikolai Astrup nye bistandsmilliarder – for bedre mødrehelse og renere hav. Arrangementet i Central Park ble avslutningen på en travel New York-uke for den norske utviklingsministeren.

 

Dedikert og lidenskapelig leder

Erna Solberg ledet sist uke Norges delegasjon til FNs generalforsamling – og en unik arena for «å fremme norske interesser og internasjonalt samarbeid». Før Astrup presenterte sitt budskap til 60 000 konsertgjengere, inntok den norske statsministeren storskjermene i parken på Manhattan.

Fra scenen ble Solberg introdusert som «en av de mest lidenskapelige og dedikerte lederne» mot plastforurensing. I en videohilsen fortalte statsministeren selv hvorfor Norge har engasjert seg for rene verdenshav – for å nå FNs bærekraftsmål.

Så entret utviklingsminister Nikolai Astrup scenen.

«Global Citizens», sa han.

Situasjonen i verdenshavene våre er kritisk. I fjor, ble det funnet en død hval på en strand i Norge. Drept. Av plast.– I magen på hvalen fant vi plastposer fra alle verdens hjørner. For Norge var dette et signal om at vi må handle. For plasten i havene forsvinner ikke. Den blir til mikroplast, som finner veien til dyreliv, til maten vi spiser, til det vi drikker. Den forurenser hele vår eksistens, sa Astrup.

Den norske utviklingsministeren påpekte at tiden er overmoden for å handle:

– Vi må slutte å bruke havene som søppelfylling. Det er derfor jeg er kommet hit, for å annonsere at Norge de neste fire årene vil bruke 200 millioner dollar på å bekjempe marin forsøpling.

I 2017 la regjeringen frem en stortingsmelding om hav i utenriks- og utviklingspolitikken. Havmeldingen legger føringer for «bærekraftig havbruk i utviklingspolitikken», og påpeker at det for regjeringen er viktig å skape forståelse internasjonalt for at godt miljøvern til havs og bærekraftig bruk henger sammen med verdiskaping, heter det i en fersk pressemelding fra Utenriksdepartementet.

 

Kan redde 35 millioner liv

I helgen ble budskapet delt langt utenfor Stortingets vandrehall, men det var ikke bare engasjementet mot plast regjeringen ville dele med de 60 000 fremmøtte:

– I’m back, sa Astrup da han entret scenen for andre gang.

– Hvert år dør mer enn fem millioner kvinner og barn av enkle sykdommer, som kunne vært unngått. Det tilsvarer mer enn antallet innbyggere i mitt hjemland.– Om noe slikt hadde skjedd i Norge eller i USA, ville det skapt forferdelse. Men når dette skjer i verdens fattigste land, skjer det i stillhet. Tiden er inne for å sikre helse- og ernæringstjenester for alle, sa Astrup og fremhevet at ett verktøy for å nå målet er Global Financing Facility (GFF).

Norge er største bidragsyter til Den globale finansieringsfasiliteten for kvinner, barn og ungdoms helse (GFF). I sin tale til de fremmøtte i Central Park påpekte Astrup at Norge, sammen med Burkina Faso og Bill & Melinda Gates Foundation, senere denne høsten skal være vertskap for en «påfyllingskonferanse» for fondet.

– Om vi lykkes med å samle inn to milliarder dollar til GFF, vil opp mot 35 millioner liv bli reddet frem til 2030. Jeg er derfor glad for å kunne annonsere at Norge har bestemt å komme med det største bidraget til GFF så langt. Over fem år vil vi bidra med 360 millioner dollar, sa Astrup til applaus fra Central Park.

– La oss sammen redde 35 millioner menneskeliv.

 • Du kan se hele konserten i Central Park – og utviklingsminister Nikolai Astrups to opptredener her eller i sidespalten.

Overfor NTB innrømmet Astrup at det var en ny følelse å tale for 60 000 mennesker, men at han var fornøyd med å få spredt det norske budskapet.

– Det var en veldig fin arena å lansere de norske satsingene, og en fin måte å skape oppmerksomhet om dem også utenfor Norge, sa Astrup.

 

Fotball og buttons

Arrangementet i Central Park ble avholdt etter en hektisk uke i New York, der Norge blant annet har jobbet for en plass i FNs sikkerhetsråd. Norge kjemper mot Irland og Canada – og for å sikre nok stemmer i avstemmingen driver ambassader og pensjonerte superdiplomater valgkamp.

Under høynivåuka i New York spilte Norges utsendte blant annet veldedighetskamper i fotball og delte ut buttons for å skape blest om kandidaturet. I tillegg lovet lovet altså regjeringen nye bistandsmilliarder:

 • 660 millioner kroner over fire år til FNs høykommisær for menneskerettigheter (OHCHR). Pengene skal få til land og regioner som Colombia og Sahel, og prioriterte områder som ytringsfrihet, tros- og livssynsfrihet og menneskerettighetsforsvarere.
 • 40 millioner dollar, omtrent 312 millioner kroner, i økt støtte til global utdanning i 2018 og 2019. Til sammen går totalt 440 millioner dollar, drøyt 3,7 milliarder kroner, av bistandsbudsjettet til utdanningsbistand i 2018, ifølge UD.  
 • 64 millioner kroner i økt støtte til FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger (UNRWA). Pengene bevilges etter at USA tidligere i år kuttet støtten til UNRWA. Med de nye millionene blir det samlede bidraget fra Norge i år på 294 millioner kroner.
 • 3 milliarder kroner, til kvinner, barn og ungdoms helse gjennom støtte til Global Financing Facility (GFF) for perioden 2019 til 2023.
 • 200 millioner dollar, rundt 1,6 milliarder kroner, over fire år mot plastforurensing i verdenshavene.

Erna Solberg avsluttet sitt hovedinnlegg til FNs generalforsamling med en påminnelse om at Norge er en av verdensorganisasjonens største bidragsytere.

– Og vi ber selvfølgelig om din støtte til vårt kandidatur, avsluttet Solberg, med henvisning til FNs generalsekretær António Guterres.

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide avviser til Morgenbladet at den siste ukens milliard-dryss er en del av Norges kampanje:

– Vi håper selvfølgelig at det blir positivt mottatt. Men vi ser at for det arbeidet vi planlegger på menneskerettigheter og humanitære spørsmål, så er det helt avgjørende å sikre forutsigbarhet, sier Eriksen Søreide.

 • Les mer om New York Global Citizen Festival 2018 her.
CITIZEN CONCERT NYC, GLOBAL CITIZEN CONCERT, WEEKEND PERFORM, JANET JACKSON, CENTRAL PARK, NYC

Global Citizen Festival, New York 2018

Janet Jackson var blant superstjernene som stod på scenen sammen med utviklingsminister Nikolai Astrup da Global Citizen Festival gikk av stabelen i Central Park lørdag. (Astrups to opptredener finner du ca 2 timer og 43 minutter, samt 5 timer og 23 minutter ut i videoen). Foto: Steve Sands / New York NewsWire / NTB scanpix

Høynivåuken i New York

FNs generalforsamling og den såkalte «høynivåuken» er verdens største internasjonale møteplass – og, ifølge UD, en unik arena for «å fremme norske interesser, internasjonalt samarbeid og posisjoner i spørsmål av sentral betydning for Norge».

Norges delegasjon til New York ble ledet av statsminister Erna Solberg, og forhandlingene i generalforsamlingens seks komiteer dekkes av Norges faste delegasjon til FN i New York sammen med kolleger fra fagdepartementene i Oslo.
Under generalforsamlingen fremmet Norge et ønske om å styrke FNs legitimitet ved å støtte reformene initiert av generalsekretær, António Guterres.

På den måten mener norske myndigheter at multilateralt samarbeid og den internasjonale rettsordenen vil bedres. Samtidig sikres norske interesser, demokratiske verdier og universelle rettigheter blir bedre ivaretatt, heter det i enpressemelding fra utenriksdepartementet. Hovedinstruksen for Norges delegasjon under FNs 73. generalforsamling gjenspeilet fire overordnede og sentrale prioriteringer:

 • Verne og styrke multilateralt samarbeid, den internasjonale rettsordenen, menneskerettighetene og likestilling
 • Støtte og iverksette 2030-agendaen for bærekraftig utvikling, særlig bærekraftsmålene om rene hav, utdanning, helse og nasjonal ressursmobilisering
 • Bidra til fred og sikkerhet
 • Fremme Norges kandidatur til FNs sikkerhetsråd

Kilde: UD

Meld deg på Bistandsaktuelts nyhetsbrev. Hold deg orientert om det som skjer innen bistand og utviklingspolitikk.
Publisert: 01.10.2018 16.16.01 Sist oppdatert: 01.10.2018 16.16.02