Oxfam er i hardt vær etter avsløringer om at bistandsarbeidere har kjøpt sex av unge prostituerte i Haiti og muligens også i andre utviklingsland.

Foto: Nick Ansell

Oxfams nestleder går av etter prostitusjonsskandale

Nestlederen i Oxfam går av etter avsløringen om at ansatte i den britiske hjelpeorganisasjonen kjøpte sex av prostituerte i Haiti etter jordskjelvet i 2010.

Av NTB og Jan Speed Sist oppdatert: 12.02.2018 15.26.07

– Som programdirektør på den tiden skammer jeg meg over at dette skjedde da jeg hadde ansvaret, og jeg tar fullt ansvar, sier Penny Lawrence mandag.

Truer med kutt

Bistandsminister Penny Morduant sier hun vil skrive til alle britiske bistandsorganisasjoner som får økonomisk bistand fra myndighetene, og kreve at de må iverksette flere tiltak for å hindre at ansatte kjøper seksuelle tjenester når de er ute på oppdrag.

Uttalelsen kommer etter avsløringer om at ansatte i hjelpeorganisasjonen Oxfam som var i Haiti etter jordskjelvet i 2010, kjøpte sex av unge prostituerte haitiere.

– Vi forventer at de samarbeider fullt ut med myndighetene, og vi kommer til å avslutte finansieringen av organisasjoner som ikke gjør det, sier hun.

Oxfam anklages for å ha forsøkt å skjule skandalen. Det er det offisielle organet Charities Commission som nå skal granske saken. Oxfam skal ha fortalt kommisjonen allerede i 2011 om en pågående intern granskning av upassende oppførsel av ansatte i Haiti. Men ifølge britiske aviser fortalte ikke organisasjonen om at det dreide seg om potensielle seksuelle forbrytelser. Tre ansatte skal ha fått lov til å si opp stillingene sine uten noen form for disiplinær reaksjon, andre ble sagt opp.

 

Også i Tsjad

Få dager etter at Sunday Times kom med avsløringen, meldte avisen The Guardian at bistandsarbeidere fra Oxfam også har kjøpt seksuelle tjenester mens de var på oppdrag i Tsjad.

Tidligere medarbeidere forteller til avisen The Guardian søndag at unge kvinner som trolig var prostituerte, ofte ble invitert til Oxfams hovedkvarter i Tsjad. De forteller også at en av de ansatte fikk sparken i 2006 på grunn av sin oppførsel.

Oxfam sier at de gjør nå flere undersøkelser om Tsjad-saken.

- Denne adferden er totalt uakseptabelt, og en alvorlig brudd på de høye standarden vi setter oss...Vi må gjøre mye mer, og handle raskere, skriver organisasjonen i en pressemelding.

 

Publisert: 12.02.2018 07.17.01 Sist oppdatert: 12.02.2018 15.26.07