Albert Gonzalez Farran - NRC  Food, NGO, NRC, South Sudan, assistance, crisis, emergency response, famine, food crisis, food distribution, humanitarian assistance, humanitarian organisation, humanitarian response, hunger

Key Kennedy, ansatt i Flykninghjelpen, deler ut mat i delstaten Unity i Sør-Sudan.

Foto: Albert Gonzalez Farran

Sør-Sudan farligst igjen

139 hjelpearbeidere ble drept på jobb i fjor. For tredje året på rad var det flest angrep på hjelpearbeidere i Sør-Sudan.

Av Tor Aksel Bolle Sist oppdatert: 13.08.2018 14.54.07

 Dette understreker de komplekse problemene vi møter når vi leverer hjelp i Sør-Sudan. Det viser også hvor alvorlig det er når væpnede aktører som angriper hjelpearbeidere går ustraffet, sier Jan Egeland. Flyktninghjelpen har jobbet i det krigsherjede landet i en årrekke.

Den ferske rapporten fra Aid Worker Security Database viser at nestenen tredel av de 158 verste angrepene mot hjelpearbeidere i fjor fant sted i Sør-Sudan.

 

Dyster rekord

Rekordmange hjelpearbeidere - 24 - ble skutt og drept i det afrikanske landet i fjor. Andre opplevde fysiske overgrep og væpnede ran. Kidnapping er også et økende problem. I 2017 ble et tjuetalls hjelpearbeidere holdt mot sin vilje av ulike grupper i Sør-Sudan.

«Før 2016 var kidnapping relativt sjeldent i Sør-Sudan. Den skarpe økningen fra 2016 og fram til og med 2018 viser en foruroligende tendens: at væpnede grupper bruker kidnappinger for å ta kontroll over hjelpeoperasjoner», heter det i rapporten.

Egeland håper at fredsavtalen som partene i Sør-Sudan nylig undertegnet vil gi bedre og tryggere arbeidsforhold for hjelpeorganisasjonene

Vi er optimistiske til fredsavtalen som ble signert i forrige uke. Nå trenger vi gode tiltak som setter den ut i livet. Fredsavtalen må føre til at vi får bedre tilgang til mennesker som er fanget i konflikten, sier han.

 

Globalt: 139 drept i fjor

De oppdaterte tallene i rapporten viser at totalt 139 hjelpearbeidere ble drept i fjor. Det er det neste høyeste tallet på drepte siden Aid Worker Security Database begynte å samle tall i 2008.  

Kidnappinger er også et stort problem. Globalt var det 72 hjelpearbeidere som ble kidnappet i fjor. 

I tillegg til Sør-Sudan er Syria, Afghanistan og Den sentralafrikanske republikk, Nigeria og Somalia de farligste landene å jobbe i for bistandsarbeidere.

Både i Sør-Sudan og i de andre landene er det lokale hjelpearbeidere som løper den desidert største risikoen. Av de 313 som ble utsatt for alvorlige angrep i fjor var 285, det vil drøyt 90 prosent, lokale hjelpearbeidere.  

Les mer om arbeidsforholdene for lokale hjelpearbeidere:  De tok risikoen på vegne av FN

 

Meld deg på Bistandsaktuelts nyhetsbrev. Hold deg orientert om det som skjer innen bistand og utviklingspolitikk.
Publisert: 13.08.2018 14.54.07 Sist oppdatert: 13.08.2018 14.54.07