Ot Ah Michuzi

Joseph Mbilinyi – med scenenavn Sugu (Sta) – har stor oppslutning i noen kretser.

Tanzania: Kjent rapper forarger presidenten

Rapperen, politikeren og forretningsmannen, Joseph Mbilinyi – med scenenavn Sugu (Sta) – ble tidligere i år dømt til fem måneder i fengsel for å ha fornærmet Tanzanias president. Han ble løslatt etter 73 dager.

Det første den 46 år gamle artisten gjorde da han slapp ut av fengsel var å slippe en ny låt;  #219 (som var hans fangenummer).  Den forteller om rapperens opplevelse da han delte celle og en madrass med fire andre fanger.

Men landets kulturåd Tanzanian Arts Councel reagerte umiddelbart. De mente sangen var for kritisk. Den ble forbudt.

Hans egentlige navn er Joseph Mbilinyi, men de fleste kjenner ham best som "Sugu". Rapperens musikalske storhetstid var for snart 20 år siden. Som politiker er Sugu kjent som en krass kritiker av president John Magufulis styre. Det var etter en konsert i november i fjor at regimet tok affære. Der hadde han hamret ut politiske tekster til begeistrede tilhengere. Presidenten tok seg nær av tekstene.

– Jeg fornærmet aldri presidenten. De ville bare tvinge meg til taushet, sier Sugu til Bistandsaktuelt.

 

Inspirert av hiphop

Han var en av grunnleggerne av Bongo Flava, en swahili-variant av hip-hop. I løpet av årene er det blitt mer enn 20 albumer, og mange priser.

– Han har bestandig vært en politiker, men uten tittel, forklarer Mike Mhagama, en tidligere radiovert som har kjent Sugu i mer enn 20 år.

Sugu ble født inn i en fattig familie i Mbeya, sør i Tanzania. Allerede på skolen begynte han å skrive rap-låter.

– Jeg kommer fra en fattig familie, men det hindret meg ikke fra å følge mine drømmer. Jeg tror på hardt arbeid, og det er grunnlaget for min suksess, sier han.

Da hans far døde i 1992, flyttet han til Dar es Salaam og fikk jobb som sikkerhetsvakt. Med pengene han sparte fikk han laget sin første singel, «Siku yangu» (Min dag) og et album tre år senere.

 

Politisk suksess

Tekstene hans har bestandig satt ord på sosiale spørsmål, politivold, prostitusjon, hiv/aids og den politiske kampen.

– Jeg valgte aldri å bli en politiker, men politikken valgte meg, sier Sugu. Han var desillusjonert av landets korrupte politiske elite.

Derfor sluttet han seg til landets største opposisjonsparti, Chadema. Han ble valgt til parlamentet i 2010 og gjenvalgte fem år senere med 70 prosent av stemmene i sin valgkrets.

– Min visjon er å skape 5000 jobber for mitt folk, sier han. Ved siden av politikken driver han flere forretninger, blant annet et hotell.

Men det er kritikere som mener Sugu ikke har brukt sin stilling til å fremme med-artister i Tanzania.

– Jeg støttet ham og hadde store forventninger, men han har skuffet oss, sier Selemani Msindi, en hip-hop-veteran.

Musikkjournalisten Miguel Suleiman mener imidlertid at Sugus perspektiv er videre enn å representere kulturarbeiderne i politikken. – Som leder har han blikket rettet mot hele nasjonens interesser, sier Suleiman.

Publisert: 23.07.2018 11.44.39 Sist oppdatert: 24.07.2018 05.32.38