Støttespillere for Imran Khans parti Tehreek-e-Insaf feiret i natt i gatene i Karachi. Foto: Rizwan Tabassum / AFP Photo / NTB

Ungdommen jubler for endring – cricket-kjendis vant valget i Pakistan

Cricketlegenden Imran Khan vant valget i Pakistan, og hans mange unge tilhengere jubler i gatene. Khan anses av mange som en støttespiller for landets militære ledere.

Av NTB og Gunnar Zachrisen Sist oppdatert: 27.07.2018 09.16.52

Cricket-spilleren Imran Khan har i mange år vært en av landets største kjendiser, men det har tatt tid for ham å befeste stillingen som en populær og seriøs politiker. Resultatet i valget representerer et brudd med en mangeårig tradisjon der pakistansk politikk har vært dominert av to familie-dynastier; Sharif- og Bhutto-familiene. 

"Dette er klimaks i en karriere som begynte på 1970-tallet for en mann som i Vesten - og særlig i Storbitannia - en gang ble sett på som en Oxford-utdannet playboy",  skriver BBC på sine nettsider. Nettstedet mener Khan i sine unge år var vel så mye å se på Londons nattklubber som han var på cricketbanen. 

 

Startet eget parti

I 1996 - fire år etter at han ledet Pakistan til VM-gull - startet den populære cricket-kjendisen sitt eget parti, som i starten ble latterliggjort av landets politiske establishment. Han ble i mange år sett på som en liberal politiker, men de siste årene har han endret sin politisk kurs i mer religiøs og konservativ retning. Det har samtidig økt hans popularitet i de brede masser av folket.

Med sine valgløfter representerer Khan også et håp om endring om jobber for ungdom og bedre offentlige tjenester, som skole og helsevesen. Bred støtte fra landets unge, som utgjør 64 prosent av befolkningen, har trolig vært en hovedgrunn til at han nå har tredoblet sin oppslutning siden forrige valg. 

 

Beundring for eldreråd

Khan støtter en konservativ form for islam og omgås flere ytterliggående imamer, hvorav flere har skapt frykt blant landets minoriteter, skriver NTB.

Han har uttrykt beundring for Pakistans tradisjonelle eldreråd, «jirgas», som er kjent for å være imot stemmerett for kvinner, og som blant annet har løst konflikter ved å la gamle menn gifte seg med unge jenter. Han har også kritisert mer liberale miljøer i Pakistan og tatt avstand fra vestlige feministiske idealer.

Han har også lovet å forsvare landets svært strenge blasfemilover, som innebærer dødsstraff for å krenke islam.

Khan har vært kritisk til den USA-ledede invasjonen i Afghanistan. Han er en sterk tilhenger av forhandlinger med Taliban. Samtidig avviser han at den ytterliggående gruppa skal få operere fritt på pakistansk side av grensen.

 

Trenger støtte fra andre

Khan og partiet Tehreek-e-Insaf (PTI) vant 109 av de 269 setene i nasjonalforsamlingen. Det viser det offisielle resultat når 95 prosent av stemmene er telt opp. Et flertall på 137 er nødvendig for å danne regjering alene. Det betyr at Khan trenger støtte fra andre partier for å danne en koalisjonsregjering. 

Partiet til Sharif-brødrene, Pakistan Muslim League-Nawaz (PMLN), kom på andreplass med 62 seter.

Tredjeplassen gikk til partiet PPP, som ledes av Bilawal Bhutto Zardari, og som sikret seg 39 seter. Zardari er sønnen til tidligere statsminister Benazir Bhutto, som ble drept i et selvmordsangrep i 2007.

20 seter var fredag ennå ikke fordelt.

 

– Balanse med USA

Allerede før resultatet fra valgkommisjonen var klart, erklærte Khan seg som vinner. Han lovet torsdag et «nytt» Pakistan og forsikret velgerne om at han ville rydde opp i korrupsjonen som ifølge Khan «spiser vårt land som en kreftsvulst».

Den tidligere cricketstjernen sa også at han vil gjenopprette balansen i forholdet til USA på en måte som tjener begge land. 

Resultatene fra valget onsdag ble kraftig forsinket på grunn av tekniske problemer med tellesystemet. Mange av stemmene måtte derfor telles manuelt.

 

Anklager om valgfusk

Khans fremste rival, Shehbaz Sharif, beskylder militæret for å ha hjulpet Khan til makten. Både han og flere andre partiledere har avvist resultatet ettersom de mener valget var preget av omfattende valgfusk og manipulering.

Sharif er broren til den korrupsjonsdømte og fengslede eksstatsministeren Nawaz Sharif, som gjorde et brakvalg for fem år siden.

Årsaken til at Khan er militærets favoritt, skal være at han ikke i samme grad som PMLN vil forsøke å kontrollere militæret.

Nawaz Sharif var også statsminister i to perioder på 1990-tallet, men regjeringen hans havnet i konflikt med militæret, og i 1999 ble han avsatt i et ublodig kupp ledet av generalen Pervez Musharraf.

(NTB-AP-DPA)

 

Imran Khan

  • Imran Khan (65) ble født i Lahore i Punjab-provinsen i Pakistan 5. oktober 1952.
  • Leder partiet Pakistan Tehreek-e-Insaf (PTI), Pakistans bevegelse for rettferdighet, som vant valget 25. juli 2018.
  • Var cricketspiller i 20 år og kaptein for landslaget da Pakistan ble verdensmester i 1992.
  • Stiftet PTI i 1996, som nå har fått fire ganger så stor oppslutning som i 2013. Har drevet valgkamp med løfter om å bekjempe korrupsjon og bygge opp en «islamsk velferdsstat».

(Kilder: NTB / AP / Wikipedia)

Imran Khan, slik han framstår på en av partiets valgplakater. 

Meld deg på Bistandsaktuelts nyhetsbrev. Hold deg orientert om det som skjer innen bistand og utviklingspolitikk.
Publisert: 27.07.2018 09.16.52 Sist oppdatert: 27.07.2018 09.16.52