Malawis president Peter Mutharika disponerer partikontoen der "gaver" havner.

Foto: UN Photo/Cia Pak

Malawis president kjøpte matpakker, fikk "kick-backs" til egen konto

Malawis president Peter Mutharika er trukket inn i en ny korrupsjonsskandale. 1,7  millioner kroner er overført til en konto som han disponerer. Lokale ikke-statlige organisasjoner og opposisjonspartier krever at presidenten går av.

Av Raphael Mweninguwe / Malawi Sist oppdatert: 22.08.2018 05.33.50

En rapport fra mai 2018, som ble lekket fra antikorrupsjonsbyrået Anti-Corruption Bureau, viser at firmaet Pioneer Investments fikk anbudet på å forsyne Malawi Police Service med 500 000 matpakker.

Kontrakten var verdt 26,8 millioner kroner. Men ikke alt forble hos anbudsvinneren.  Selskapet tilbakeførte et beløp tilsvarende 1,7 millioner kroner til en konto som tilhører det regjeringspartiet Democratic Progressive Party. Kontoen disponeres av presidenten selv.

 

Blåste opp regning

Pioneer Investments handlinger er straffbare, og regningen til politietaten ble blåst opp i et bevisst forsøk på å snyte skattebetalerne for deres penger, ifølge anti-korrupsjonsbyråets rapport .

President Mutharika har insistert på at pengene som ble overført til kontoen, ikke skyldes korrupsjon, men at det var en donasjon til partiet. Han framholder at gaver til politiske partier er akseptert over hele verden. Presidenten mener samtidig at det ikke er galt for partiet at én person bestyrer partikontoen, og hevdet at dette er vanlig praksis i firmaer.

– Jeg vet om enkelte personer som har blitt sendt ut av andre partier for å sverte meg og partiet mitt, uttalte Mutharika.

 

«Full av kjeltringer»

Lazarus Chakwera, som leder opposisjonspartiet Malawi Congress Party, ber presidenten om å trekke seg og tillate videre etterforskning. Chakwera sier at Mutharikas administrasjon ikke tenker på befolkningen, men er «full av kjeltringer, inkludert presidenten selv».

Den lokale organisasjonen The Youth and Society har stevnet presidenten, regjeringspartiet og Pioneer Investments for retten. Organisasjonen ber retten om å fryse kontoen som pengene ble overført til, noe som er tatt til følge.

Det hevdes at presidenten allerede hadde tatt ut et beløp tilsvarende 748 000 kroner fra kontoen da saken kom opp for retten, og Democratic Progressive Party har uttalt at de vil tilbakeføre pengene til firmaet som overførte beløpet.

 

Nektet først

Da nyheten brast om at Mutharika skal ha mottatt bestikkelser, nektet først presidenten, partiet og antikorrupsjonsbyrået for at noe galt hadde skjedd. Men da sjekker og bankkontodetaljer havnet i mediene, kom alle med innrømmelser. Saken er pinlig for presidenten, mens anti-korrupsjonsbyrået påpeker at Mutharika ikke har brutt malawisk lov.

Visepresident Saulos Chilima, som i forrige måned tok farvel med Mutharikas parti for å starte sitt eget parti United Transformation Movement, har anklaget regjeringspartiet for korrupsjon og har uttalt at han er klar for å avsløre korrupte personer i regjeringen.

Enkelte kritikere hevder på sin side at Chilima selv er en del av «den korrupte administrasjonen», og anklager ham for ikke å ha sagt ifra før nå.

 

Ber om etterforskning

Som følge av avsløringen av at presidenten er involvert i korrupsjonsanklagene, har givere som EU og USA bedt det statlige anti-korrupsjonsbyrået om å etterforske skandalen i Malawi Police Service for fullt. 

Bistandsgiverne har skjerpet tonen mot myndighetene. Både EUs ambassadør Marchel Gerrmann og USAs ambassadør Virginia Palmer har uttalt til medier at Malawis utviklingsmål ikke kan oppnås hvis korrupsjonen ikke fjernes. Gerrmann sier at anklagene mot presidenten er alvorlige og må etterforskes uten at noen blander seg inn.

Norges avtroppende ambassadør Kikkan Haugen hevder at det nåværende korrupsjonsnivået i Malawi bidrar til at forholdene for de som lever i ekstrem fattigdom, ikke blir bedre. Han uttalte til lokale medier at kampen mot korrupsjon ikke når de tilsiktede resultatene fordi for lite gjøres for å bekjempe korrupsjon.

Norge var det første landet som kuttet budsjettstøtten til Malawi i 2013. Dengang ble det avslørt at enorme beløp fra statlige budsjetter ble underslått av regjeringsansatte og deres medsammensvorne.

 

Norge angrer ikke på bistandsfrys

Haugen sier at han ikke angrer på Norges avgjørelse om å trekke budsjettstøtten som følge av den såkalte «cashgate»-skandalen. Han har observert at det er mange historier om og indikasjoner på korrupsjon i regjeringens innkjøpsprosesser og blant organisasjoner med politisk autoritet «som ikke blir håndtert godt».

– Korrupsjon er i bunn og grunn å stjele fra de fattige, sier han.

Kikkan Haugen, Norges avtroppende ambassadør til Malawi. 

Meld deg på Bistandsaktuelts nyhetsbrev. Hold deg orientert om det som skjer innen bistand og utviklingspolitikk.
Publisert: 20.08.2018 10.15.53 Sist oppdatert: 22.08.2018 05.33.50