Greg Armfield / WWF  Cleared for Global use

Rufiji-dalen i nasjonalparken skal legges under vann. Foto: Greg Armfield  /WWF

Motstand mot vannkraftprosjekt i nasjonalpark i Tanzania

 Nasjonalparken Selous strekker seg over 50 000 kvadratkilometer i sørøstlige Tanzania. Regjeringens planer om å bygge en enorm vannkraftdam i parken får kritikk. Miljøvernere frykter at anlegget vil føre til uopprettelig ødeleggelse av naturen.

– Jeg er ikke imot utvikling, men et så stort prosjekt i hjertet av et beskyttet område vil skade dyrelivet, sier opposisjonspolitiker Zitto Kabwe.

Tanzania Forest Services Agency, et statlig byrå som fører tilsyn med skogsområder, forteller at prosjektet vil starte med å rydde et område på 1 480 000 mål rundt Rufiji-dalen, hvor Selous ligger, for å forberede kraftprosjektet. Blant annet skal 3,4 millioner kvatdratmeter med trær kuttes ned.

– Mye naturlig skog vil bli ødelagt, og dette er imot loven, sier Nape Nnauye, parlamentsmedlem for  regjeringspartiet.

 

Trenger strøm

Tanzania er en av Afrikas raskest voksende økonomier. Med sine 53 millioner innbyggere mangler landet elektrisitet, noen som svekker industriproduksjon. Etter tiår med økonomisk stagnering forårsaket av utallige strømkriser på grunn av lange tørkeperioder la Tanzanias regjering om politikken i energisektoren for ti år siden for å øke strømproduksjonen.   

Prosjektet Stiegler’s Gorge, som hevdes å være redningen for landets energiproblemer, skal generere 2100 MW, som er nok til å dekke det nåværende behovet for elektrisitet. President John Magufuli uttalte i fjor at han ønsker at prosjektet skal bli fullført snarest mulig for å bidra til utvikling i Tanzania.

Tanzanias energiminister Medard Kalemani har uttalt at vannkraftprosjektet, som vil koste to milliarder dollar, og som vil bli det største i Øst-Afrika. Arbeidet skal påbegynnes i juli i år. Total kapasitet vil være 3651 MW. Kalemani hevder at dette er et av de viktigste prosjektene regjeringen noensinne har satt i drift.

 

På størrelse med Sveits

Vannkraftanlegget som skal plasseres midt i Selous, et av verdens største beskyttede og mest betydelige dyrelivområder, omtrent på størrelse med Sveits.

Miljøorganisasjonen WWF uttalte i 2017 at Stiegler’s Gorge-prosjektet vil påvirke økologien i parken og levebrødet til 200 000 gårdbrukere og fiskere så langt unna som i Rufiji-deltaet i sørøstlige Tanzania og øyene i området. Miljøvernere frykter også at anlegget vil ha en negativ påvirkning på landets turismesektor.

Eksperter fra Verdens naturvernunion mener at «det er uhørt å risikere å miste integriteten til … to globalt betydelige, beskyttede områder til fordel for et kraftverkprosjekt».

 

Svekker turismen

Mens klimaendringene fortsetter å skape problemer, sier analytikere at økende variasjon i nedbør i sørlige Tanzania er forventet å redusere sikkerheten til vannkraftprosjekter som Stiegler’s Gorge.

Raphael Maltose, professor i økologi ved Universitetet i Dar es Salaam, sier at selv om vannkraft kan produsere enorme mengder energi, vil det omtalte prosjektet ha innvirkning på områder med mye dyreliv, som har stort potensial for turisme. 

Professoren sier videre at et begrenset antall dyrearter, som sjiraff, gnu og sebra, potensielt kan være i faresonen på grunn av deres behov for et naturlig tilholdssted innen et begrenset område.

Maltose legger til at den økologiske påvirkningen av byggingen av dammen er av mindre betydning, selv om den sosioøkonomiske påvirkningen på dyreliv og bevaring potensielt er enorm.

– Tilgang til denne parkens hjerte vil medføre konflikter mellom ville dyr og mennesker, sier han.

 

Publisert: 04.06.2018 05.30.02 Sist oppdatert: 04.06.2018 05.30.04