Utenriksminister Ine Eriksen Søreide og Israels statsminister Benjamin Netanyahu i spissen for sine delegasjoner under et møte i Jerusalem søndag. Foto: Ane Haavardsdatter Lunde/ UD / NTB scanpix

Søreide tok opp innreisenekt for bistandsarbeidere med Netanyahu,

– Uforståelig og uklokt, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) om Israels innreisenekt for norske bistandsfrivillige.

Av NTB Sist oppdatert: 05.08.2018 17.32.05

Kritikken kommer etter at Eriksen Søreide møtte Israels statsminister Benjamin Netanyahu på statsministerens kontor i Jerusalem søndag. Hun er på et tre dager langt besøk i Israel, Palestina og Jordan.

– Jeg formidlet vårt standpunkt om at vi opplever det som uforståelig at norske borgere som deltar i bistandsprosjekter, blir nektet innreise til Israel og områder på palestinsk side. Vi mener denne praksisen er uklok, sier Eriksen Søreide til NTB. 

 

Tok opp Gaza-båt-saken

I møtet med Netanyahu tok utenriksministeren opp Israels beslag av det norske skipet Kårstein, som var på vei til Gaza med medisiner og medisinsk utstyr til lokalbefolkningen.

– Vi ba umiddelbart myndighetene om en forklaring på hvorfor skipet ble oppbrakt, hendelsesforløpet og maktbruken. Vi har fått forsikringer om at det vil vi få, og jeg formidlet at dette er noe som opptar og engasjerer oss på norsk side, forteller Eriksen Søreide.

Samtidig fastholdes det fra Israels side at det finnes andre veier inn til Gaza enn sjøveien.
 

Spent situasjon

Siden slutten av mars er over 150 palestinere blitt skutt og drept på Gazastripen av israelske soldater. De fleste av dem var ubevæpnede demonstranter, blant dem også barn.

– Norge har vært og er helt tydelige overfor israelske myndigheter på at det er uakseptabelt å skyte med skarpt på ubevæpnede demonstranter, slår utenriksministeren fast.

Hun legger til at da situasjonen var på sitt mest spente, oppfordret Norge til tilbakeholdenhet fra alle parter, også militante krefter i Hamas.

– Jeg opplever forståelse på begge sider for at ingen ønsker å eskalere situasjonen. En mer varig våpenhvile er avgjørende for å få gjennomført de praktiske prosjektene i giverlandssamarbeidet. Det handler om tilgang på energi, drivstoff, mat, medisiner og medisinsk utstyr i tillegg til bygningsmateriale, sier Eriksen Søreide.

 

Tostatløsning

Under besøket vil utenriksministeren oppfordre Israel og Palestina til på sikt å gjenoppta forhandlingene om en tostatsløsning.

– Dette har stått i stampe i mange år, og det har ikke vært ført direkte forhandlinger på fire år, sier hun.

– Men å se for seg at man skal fortsette med en uendret situasjon er ikke en holdbar løsning. Det må komme en politisk løsning som en forutsetning for varig fred. Dagens situasjon er både spent og konfliktfylt, men utgangspunktet vårt er at både palestinsk og israelsk side ønsker en tostatsløsning.
 

 

Giverlandsgruppen

I løpet av den tre dager lange reisen møter hun også Palestinas statsminister Rami Hamdallah, samt representanter for FN og det internasjonale samfunnet.

Reisen er en forberedelse til det neste ministermøtet i Giverlandsgruppen for Palestina (AHLC), som ledes av Norge. Møtet holdes i New York i september.

– I en situasjon med et høyere spenningsnivå enn på lenge, så er arbeidet i Giverlandsgruppen viktig. Ikke minst fordi dette er det eneste stedet hvor israelere, palestinere og USA fortsatt sitter rundt samme bord, sier Eriksen Søreide.
 

Praktisk arbeid

– Målet er å sikre framgang på alle de prosjektene på Gaza som alle er enige om at vi skal gjennomføre. Når vi fokuserer på de praktiske sidene, så er alle partene veldig konstruktive, og dessuten verdsettes Norges innsats og bidrag til å løse vanskelige situasjoner, sier Eriksen Søreide.

I Jordan skal Eriksen Søreide møte Jordans utenriksminister Ayman al-Sadafi. Det er også planlagt et besøk i flyktningleiren Azraq.

Svensk båt oppbrakt

Israels marine oppbrakte lørdag en båt med svensk flagg som var på vei til Gaza, bare dager etter at en norsk båt ble stanset.

Båten, som har navnet Freedom for Gaza og hadde tolv aktivister og medisinsk utstyr om bord, ble geleidet til den israelske havnebyen Ashdod og alle om bord ble tatt inn til avhør.

Den israelske marinen hevder lørdag at båten ble overvåket og så oppbrakt i henhold til folkeretten.

Norske Al-Awda, som opprinnelig het Kårstein, ble stanset forrige helg i internasjonalt farvann, og alle om bord ble tatt inn til avhør av israelske myndigheter.


Flere båter

Al-Awda og Freedom er to av fire båter som reiste fra skandinaviske havner i midten av mai med det formål å bryte blokaden av Gaza. De to siste i Freedom Flotilla befinner seg i Palermo.

Israel sier at de informerte dem om bord om at de krenket en lovlig marineblokade av Gazastripen, og at de kunne levere humanitære forsyninger ti Gaza i Ashdod.

Gruppen som står bak aksjonen, Ship to Gaza, sier båten ble oppbrakt i internasjonalt farvann. De krever at den bringes tilbake til der den ble stanset, og at den får fortsette gjennom internasjonalt og palestinsk farvann til sin destinasjon, i henhold til folkeretten.

 

Internasjonalt farvann

– Det må understrekes at båten ble kapret i internasjonalt farvann, og at det er en piratakt. Det kan ikke aksepteres, og vi håper den svenske regjeringen reagerer, sier talsmann for Ship to Gaza, Dror Feiler.

– Vi har ingenting ulovlig om bord, og alle som er på båten, har papirene sine i orden. Israel har derfor ingen grunn til å gjøre som de har gjort, sier Feiler videre.

Ship to Gaza mistet kontakten med det svenske fartøyet fredag kveld da det var 40 sjømil fra Gaza, og har ennå ikke hørt noe fra dem som var om bord. Organisasjonens israelske advokat undersøker nå situasjonen.

Israel har utkjempet tre kriger på Gazastripen siden 2008 og sier at blokaden er nødvendig for å hindre palestinerne der i å få tak i våpen eller materiale som kan brukes til å lage bomber.

FN-tjenestemenn sier imidlertid at den humanitære situasjonen i Gaza er uholdbar. 80 prosent av befolkningen er avhengig av nødhjelp, og de 2 millionene som bor i den lille enklaven har ingen mulighet til å forlate området på grunn av blokaden.

Meld deg på Bistandsaktuelts nyhetsbrev. Hold deg orientert om det som skjer innen bistand og utviklingspolitikk.
Publisert: 05.08.2018 17.32.05 Sist oppdatert: 05.08.2018 17.32.05