Teodorin Obiang, presidentsønn i Ekvatorial-Guinea, er dømt for underslag, hvitvasking og korrupsjon av en domstol i Paris. 49-åringen har levd et luksusliv med dyre sportsbiler og kostbare eiendommer i USA og Frankrike. Foto: Jerome Leroy / AFP Photo / NTB scanpix

Presidentsønn mister sine luksusbiler

Styrtrike presidentfamilier fra oljerike afrikanske land må være stadig mer forsiktige med hvor de plasserer pengene sine.

Av Asle Olav Rønning Sist oppdatert: 09.09.2018 15.45.32

Ti års kamp ledet til en stor seier for antikorrupsjonsforkjempere i Frankrike da Teodoro Nguema Obiang Mangu, kjent som Teodorin, i fjor ble funnet skyldig i blant annet underslag, hvitvasking og korrupsjon ved en domstol i Paris.

Teodorin er sønn av presidenten i Ekvatorial-Guinea og dessuten første visepresident i landet. Landet er rikt på olje. På papiret, målt etter brutto nasjonalprodukt (BNP) per innbygger, er Ekvatorial-Guinea det rikeste landet i Afrika. I realiteten lever et flertall av befolkningen i fattigdom.

Presidentsønnen ble dømt til tre års betinget fengsel, en bot på 30 millioner euro (280 millioner kroner) og inndragning av betydelige verdier. Påtalemyndighetene mente at luksusforbruket hans umulig kunne vært finansiert av hans offisielle lønn. Dommen mot Obiang er anket og foreløpig ikke rettskraftig.

Det er likevel den største seieren så langt i en langtrukken kamp der frivillige organisasjoner i Frankrike og eksilmiljøer fra de aktuelle landene har satt et skarpt søkelys på presidentfamilier fra land som Ekvatorial-Guinea, Gabon og Republikken Kongo og millionverdiene disse har syltet ned i eiendom og annen luksus i Frankrike.

 

Langtrukken kamp

Det startet allerede i 2007, med en rapport fra Den katolske humanitære organisasjonen CCFD-Tierre Solidaire om millionformuene til afrikanske statsledere i Frankrike. Deretter har flere organisasjoner og grupper engasjert seg for å eksponere det som i franske medier og i dagligtale nå har fått merkelappen Biens mal acquis. Det kan oversettes med uhederlige eiendeler, eller på engelsk Ill-gotten gains.

Transparency International (TI) er blant de sentrale organisasjonene som har vært med nesten helt fra starten.

− Et mål har vært at Frankrike ikke skulle være et land der kleptokrater kan plassere pengene sine ustraffet, sier Laurène Bounaud, leder for Transparency International France.

Bounaud, som tidligere i år deltok på Antikorrupsjonskonferansen i Oslo, sier at dette ikke bare dreier seg om det juridiske, men også om den økte oppmerksomheten som er skapt rundt saken.

Veien fram har vært lang. Et viktig gjennombrudd kom i 2010 da fransk høyesterett tillot at TI og andre organisasjoner hadde rett som sivil part til å bringe saken inn for domstolene.

Det kom tre år etter at NGO-ene tok de første rettslige skrittene, og etter at kravet om å regnes som sivil part opprinnelig var avslått av påtalemakten i Paris.

 

Skal pengene gå til statskassa?

Dommen i Paris åpner for et nytt spørsmål: Hvordan sikre at millionverdier som konfiskeres fra Teodorin Obiang kommer befolkningen i Ekvatorial-Guinea til gode? Med dagens regelverk vil pengene rett og slett gå inn i den franske statskassa. Og hva med andre saker mot andre presidentfamilier som kan komme i kjølvannet av denne saken?

I Obiang-saken er det ikke småpenger det er snakk om. I Paris eide presidentsønnen en luksusleilighet i det eksklusive nabolaget til Triumfbuen. Leiligheten, som gikk over seks etasjer, var utstyrt med både en liten kino, spa og nattklubb og var verdt 107 millioner euro (998 millioner kroner), ifølge franske medier.

Luksuseiendommen er blant verdiene som er inndratt. Det er også en flåte av dyre sportsbiler av merker som Bugatti og Ferrari, en Rolls-Royce Phantom, dyre antikviteter, møbler og andre luksusgjenstander.

 

Vil sende pengene tilbake

Pengene som disse verdiene er kjøpt for er opprinnelig stjålet fra innbyggerne i Ekvatorial-Guinea, mener Bounaud. Hun slår fast at det ville være «en skandale» om pengene som inndras ender opp hos den franske stat.

− Det ville være som en dobbelt straff for befolkningen i Ekvatorial-Guinea. For å unngå en slik dobbelt straff må vi endre reglene slik at vi kan tilbakeføre verdiene på en måte som kommer folk til gode, sier hun.

− Dette kan faktisk dreie seg om ganske mye penger, sier Bounaud.

Pengene må settes til side og øremerkes tilbakeføring til formål i landet der pengene opprinnelig kommer fra, mener hun. TI puffer på for at nasjonalforsamlingen i Frankrike skal gjøre de nødvendige lovendringene.

Kravet er at de konfiskerte midlene skal settes på en konto uavhengig av statlige budsjetter og brukes eksklusivt til å forbedre levekårene i landene det gjelder, eller til tiltak for å styrke rettssikkerheten og arbeid mot korrupsjon. Bounaud er optimistisk for at endringene hun ønsker seg kan komme raskt.

 

Verdiene er frosset

Selve prinsippet om å tilbakeføre penger er ikke nytt. Nigeria er nå for eksempel i ferd med å få tilbakeført 322 millioner dollar (2,6 milliarder kroner) fra Sveits. Dette er penger som Nigerias tidligere militærdiktator Sani Abacha plasserte på bankkontoer i sveitsiske banker.

Det er ikke avklart hva som skjer med Teodorin Obiangs verdier, som foreløpig ligger «frosset» i Frankrike. Under fjorårets rettssak, der Obiang selv ikke møtte i retten, avviste advokatene hans alle anklager. I tillegg til at saken kan gå videre i det franske rettssystemet, mener Ekvatorial-Guinea dessuten at Frankrike har brutt folkeretten og klaget saken inn for Den internasjonale straffedomstolen i Haag.

Blant annet hevdes det at Paris-leiligheten (med eget spa, kino og nattklubb) var å regne som en diplomatisk residens. Haag-domstolen har begynt å behandle saken, men ikke avgitt noen endelig dom.

 

− Utenlandsk innblanding

Det sentralafrikanske landet mener dommen i Frankrike er en innblanding i landets indre anliggender.

− Det franske rettsvesenet har ikke rett til å dømme om forhold i Ekvatorial-Guinea, sa president Teodoro Obiang i et tv-intervju med France 24 og RFI tidligere i år.

− Dette innebærer en mangel på respekt for internasjonal lov, sa presidenten.

76-årige Obiang, som tok makten i et kupp i 1979, er Afrikas lengstsittende statsleder. Han brukte uttrykket «imperialistisk» om det franske rettssystemet, og antydet i tv-intervjuet at franske domstoler først burde se på store land som USA, Kina og Russland i stedet for å begynne med å blande seg inn i små land som Ekvatorial-Guinea. 

Laurène Bounaud, leder for Transparency International i Frankrike. Foto: Asle Olav Rønning

Ti års kamp for franske NGO-er

2007 - Den franske katolske humanitære organisasjonen CCFD-Tierre Solidaire gir ut en rapport som setter søkelys på millionformuene til afrikanske statsledere.

2007/2008 – Flere NGO-er går til rettslig skritt i Frankrike mot fem afrikanske statsledere og deres familier.

2010 - Høyesterett i Frankrike godtar at NGO-ene kan være part i sakene etter at påtalemyndighetene i Paris først avslo dette.

2011/2012 - Fransk politi gjennomfører ransaking og tar beslag i verdier tilhørende Teodorin Obiang etter at det er startet etterforskning mot ham. Det gjøres også beslag av dyre sportsbiler i Sveits.

2014 - Uavhengig av saken i Frankrike, inngår justismyndighetene i USA forlik med Teodorin Obiang som blant annet gjør at han må gi fra seg en eiendom i California som ifølge internasjonale medier er verdt 30 millioner dollar, og deler av sin samling av kostbare Michael Jackson-memorabilia.

2016 – Nederlandske myndigheter beslaglegger etter anmodning fra Sveits Teodorin Obiangs luksusyacht på 250 fot som ifølge nyhetsmeldinger har en verdi på 100 millioner dollar.

2017 – En sveitsisk domstol avslår et krav fra Ekvatorial-Guinea om å utlevere luksusyachten og 24 luksusbiler.

2017 -Teodorin Obiang dømmes for korrupsjon, underslag og hvitvasking i en domstol i Paris.

 

2018 - Ekvatorial-Guinea klager inn franske myndigheter for FNs internasjonale domstol i Haag. Domstolen godtar å behandle deler av saken.

 

 

Meld deg på Bistandsaktuelts nyhetsbrev. Hold deg orientert om det som skjer innen bistand og utviklingspolitikk.
Publisert: 09.09.2018 15.45.31 Sist oppdatert: 09.09.2018 15.45.32