Slik ser arrangørene for seg arrangementet: En sammenhengende lyslenke fra bunn til topp. Oppe på Ekebergåsen blir det konserter med artistene Lars Vaular og Arif. Fotomontasje: Norad

Melding for lørdag kveld: Oppholdsvær og lyslenke for verdens fattige

Tusener av mennesker i en lyslenke på vei opp til Ekeberg. Det er scenariet Marte Lid i Norad ser for seg kommende lørdag i Oslo. I så fall blir det den største solidaritetsmarkeringen for internasjonal utvikling og miljø i hovedstaden noensinne.

Av Gunnar Zachrisen Sist oppdatert: 23.10.2018 08.20.46

50 000 mennesker har så langt meldt sin interesse via sosiale medier. 5000 mennesker har meldt fra at de skal gå. 

– Vi regner med at antallet deltakere ender opp et sted mellom disse to tallene, sier prosjektleder Marte Lid i Norads kommunikasjonsavdeling.

Hun tror at mange familier vil stille med både barn og voksne, og håper de vil være kledd for kjølig høstvær og utstyrt med hodelykter. 

Målet med arrangementet er å spre kjennskap og kunnskap om FNs såkalte «bærekraftsmål». De 17 målene ble vedtatt av verdens ledere i 2015 og staker ut kursen for internasjonal fattigdomsbekjempelse og miljøarbeid i årene fram mot 2030.

Les mer om målene her: Dette er FNs bærekraftsmål

 

 

25 000 har vært med

– Det er viktig at så mange som mulig har kjennskap til hva vi jobber mot. Vet vi ikke hva målene er, kan vi heller ikke nå dem, sier direktør i Norad, Jon Lomøy.

En undersøkelse fra Norstat viser at kun 50 prosent av Norges befolkning kjenner til FNs bærekraftsmål. Svak kjennskap er en årsak til at Norad de siste årene har arrangert nattevandringer rundt om i landet, og nå har turen kommet til Oslo.

Tidligere nattevandringer har hatt mål som Gaustatoppen i Telemark, Keiservarden i Bodø og Aksla i Ålesund. Totalt har 25 000 deltakere vært med å gå.

Nattevandringen opp til Ekeberg i Oslo arrangeres den 27. oktober, samme uke som FN-dagen markeres over hele verden.

Les om arrangementsplanene her: Nattevandring 2018 i Oslo

 

Mange er med på dugnaden

Flere aktører er med på dugnaden når Norad arrangerer nattevandring for FN-målene. Oslo kommune er samarbeidspartner. I tillegg samarbeider Norad med DNT og Ekebergparken, samt frivillige fra Røde Kors og Bækkelaget Sportsklubb. 

Byrådsleder i Oslo Raymond Johansen er blant de som støtter opp om arrangementet. Han vektlegger at målet med det lokale arbeidet for å skape «en grønnere, varmere og mer skapende by med plass til alle» også er i tråd med FNs bærekraftsmål. 

– Som europeisk miljøhovedstad ønsker vi å sette spesielt fokus på mål 11 om bærekraftige byer og samfunn. Byene står for de største klimautslippene og må ta ansvar. Men i byene finnes også løsningene. I Oslo hever vi lista, for vi vil at lufta blir renere, at flere bekkeløp kan åpnes, at parkene utvides og at byrommene blir triveligere for de som bor i byen vår, sier Johansen i en pressemelding.

 

Også Asker skal ha lysvandring

Onsdag 24. oktober kl.18.00 skjer det også en nattevandring for FN-målene i Asker i Akershus. Den turen går til Vardåsen. Asker kommune planlegger vardebrenning på toppen, innslag underveis og mat på bål.

Les mer her: Nattevandring på Vardåsen

PS! Værmeldingen for Asker onsdag kl. 18 og Oslo lørdag kl. 18 sier foreløpig: Kjølig oppholdsvær og svak vind. 7 grader i Asker, 2 grader i Oslo. 

Les mer: 

Utviklingsministeren: Nordmenn har alt å tjene på at verdens fattigste land lykkes

Ny rapport: Stadig flere vil bo i sårbare stater

 

 

Meld deg på Bistandsaktuelts nyhetsbrev. Hold deg orientert om det som skjer innen bistand og utviklingspolitikk.
Publisert: 23.10.2018 08.20.44 Sist oppdatert: 23.10.2018 08.20.46