Imad Mesdoua (t.v.)  i analyseselskapet Control Risks og analytiker Roy Mutooni i ABSA under møtet Africa in 2018. Foto: Jan Speed

Gjenvunnet tro på Afrikas vekst

Afrikas største banker ser lyst på den økonomiske framtiden. De tror på betydelig vekst framover. Men analytikere advarer mot turbulente tider i Sentral-Afrika og behovet for å satse riktig.

Av Jan Speed Sist oppdatert: 19.01.2018 08.23.06

– Vi har tro på at Afrika vil få en økonomi i størrelsen 30 billioner dollar innen 2050 – det er større enn USA og Eurosonen i 2012, sier analytiker Roy Mutooni i ABSA Africa Fund, basert i Johannesburg.

– Det viktigste trend er viljen i stadig flere land til å innføre nye reformer, og utvikle menneskelige ressurser. Det er viktig å se på de langsiktige prosessene, sier Mutooni, Nylig deltok han på et seminar arrangert av NABA, Polyteknisk forening og Norfund.

 

Raskere

Den afrikanske utviklingsbanken (Afdb) bekrefter at Afrikas vekst er på vei opp. Allerede i 2017 merket de en vekst på 3,6 prosent og tror dette vil øke til 4,1 prosent i år og neste år.

«Dette skjer raskere enn vi hadde forestilt oss, spesielt i land som ikke har store naturressurser. Dette viser Afrikas evne til å hente seg inn,» heter det i Afrikabankens ferske rapport «Africa Economic Outlook».

Rapporten påpeker likevel at økonomisk vekst har ikke skapt nok jobber i Afrika. Mellom 2000 og 2015 økte sysselsettingen med gjennomsnittlig 2,8 prosent. Det er halvparten av den økonomiske veksten. Bare fem land hadde en jobbvekst på over 4 prosent: Algerie, Burundi, Botswana, Kamerun og Marokko.

Afrika vil trolig ha 321 millioner mennesker i alderen 15 – 24 år innen 2030 – en økning fra 226 millioner i 2015.

 

Industrialisering

Banken mener afrikanske land må satse på industrialisering, men med fabrikker som sysselsetter mange mennesker.

Mutooni mener det er en viktig utviklingstrekk at utdanningsnivået øker jevnt.

– Et land bør ha en allmenn leseferdighet på rundt 70 prosent for å kunne satse på industri og bærekraftig vekst. I år 2000 var det bare 5 land i Afrika som kan hadde dette. I 2015 var det 12 land, og tallet øker, sier han.

Det han mener er den mest spennende trend på investeringssiden er at stadig flere lokale pensjonsfond i land som Nigeria, Ghana, Zimbabwe og Kenya nå investerer i eget land. Samtidig øker pengene som afrikanere utenfor kontinentet sender hjem. 66 milliarder dollar ble sendt hjem til Afrika i fjor. Det er en økning på 2,5 prosent, ifølge ABSA.

Den politisk dynamikken i Afrika er i ferd med å endre seg, mener seniorkonsulent Imad Mesdoua i analyseselskapet Control Risks.

– En ny generasjon ledere er i ferd med å overta i det sørlige Afrika, påpeker Mesdoua. Han mener de nye lederne i Sør-Afrika, Mosambik, Angola og Zimbabwe ser behov for en mer investeringsvennlig utvikling. Samtidig tror han at uro rundt en del veletablerte ledere i Sentral-Afrika vil skape politiske bølger det kommende året.

Publisert: 19.01.2018 08.17.18 Sist oppdatert: 19.01.2018 08.23.06