architecture, Horizontal

I flere år har det vært kritikk av arbeidsforholdene for migrantarbeidere som bygger VM-anleggene i Qatar. Foto: NTB scanpix

Qatar under press: Vil VM-arbeiderne få det bedre?

Qatar har blitt beskyldt for moderne slaveri. Over tusen bygningsarbeidere har allerede dødd på veien til fotball-VM i 2022. Nå sier landets myndigheter at de skal få slutt på undertrykkelsessystemet. Ikke alle tror det vil skje.  

Av Anne Håskoll-Haugen Sist oppdatert: 21.10.2018 12.38.08

Det er fire år til fotball VM i Qatar – og allerede har over tusen arbeidere mistet livet på byggeplassene siden 2010. Hvis ikke nødvendige tiltak settes inn, har internasjonal fagbevegelse beregnet at 4000 flere vil dø innen avspark i 2022.

– Om vi skulle holdt ett minutts stillhet for hver migrantarbeider som er estimert å dø under byggingen av VM-anleggene, ville de 44 første kampene vært tause, sier Hans-Christian Gabrielsen, leder i LO.

Men nå skal det være endringer på gang. Den aller største er at myndighetene sier det skal avskaffe kravet om at utenlandske arbeidere må ha godkjennelse av sjefen når de vil forlate landet. Kravet om «exit visum» har gitt arbeidsgiverne stor makt – det er flere historier om hvordan de nekter arbeidere å reise hjem, eller nekter å utbetale lønn hvis de drar.

– Qatar har også varslet at de innen ett år vil avskaffe kravet om at arbeiderne må ha godkjennelse fra arbeidsgiver hvis de vil bytte jobb. Da vil i praksis hele kafala-systemet være eliminert, sier Jin Sook Lee, kampanjesjef i Building and Wood Worker´s International (BWI), en global paraply for fagforeninger innen byggebransjen.

Sammen med en representant fra International Labour Organization (ILO), Houtan Homayounpour deltok hun på en konferanse arrangert av LO nylig.

 

Internasjonalt press

Qatars myndigheter har blitt presset fra mange hold; Amnesty International, BWI og International Labour Organization (ILO) er noen. Jin Sook Lee mener også medieoppmerksomhet har gitt uttelling – verken FIFA eller Qatar har satt pris på den negative dekningen. Korrupsjonsskandalen i FIFA i 2015 bidro også til å vise verden at noe var råttent. Den diplomatiske krisen mellom Qatar og landene rundt førte til at Qatar måtte se seg om etter nye venner, det kan ha gjort dem mer villige til å føye seg etter internasjonalt press. I den siste tiden har det kommet flere endringer: 

  • Et overvåkningssystem som gir ILO innsikt i om arbeiderne faktisk bli betalt er opprettet – kalt wage protection system. Systemet kan ennå ikke vise hvor mye arbeiderne har blitt betalt og ILO jobber for å få på plass dette.

 

  • Qatar har innført en minimumslønn på 240 USD i måneden. ILO jobber mot at alle nasjonaliteter får samme lønn. I dag er det slik at arbeiderne blir betalt ut fra hvilket land de kommer fra, og det er store lønnsforskjeller.

 

  • BWI har forhandlet frem avtaler med noen av de store kontraktørene om å få adgang til byggeplassene slik at de kan gjennomføre inspeksjoner. Til nå er 10 inspeksjoner gjennomført. BWI er også i gang med å utdanne myndighetenes inspektører.

 

  • Det arrangeres et månedlig møte hvor representanter fra de ulike arbeidsplassene kan samle seg rundt krav ovenfor arbeidsgiverne. I begynnelsen foregikk disse møtene i hemmelighet men i dag har de blitt offentlig anerkjent og ansatte fra Qatars arbeidsdepartement deltar.

 

Jin Sook Lee fra Bulding Workers International er optimistisk.

– Vi vil forandre hele industrien – etter kampanjen vår har vi sett positive forandringer i Qatar når det gjelder migrantarbeidernes levekår. Gjennom vår avtale med myndighetene har vi deltatt i inspeksjoner på endel av arbeidsplassene. Helse og sikkerhet har blitt tatt seriøst. Vi jobber når for at disse endringene skal gjelde for hele byggeindustrien, sier hun.

– Men dette handler ikke bare om byggebransjen, de utenlandske arbeidere som jobber på hoteller og som hushjelper i private hjem blir utnyttet på samme måte og kafala-systemet vil fortsatt gjelde for dem.

 

– All grunn til å være skeptisk

Det norske fotballtidsskriftet Josimar har fulgt nøye med på hva som skjer i Qatar gjennom en årrekke. I en stor reportasje gjennomført i mars 2018 avslører de at arbeiderne nærmest lever som fanger bak høye sikkerhetsgjerder og vakter, i egne leire bygget langt vekk fra resten av innbyggerne. På spørsmål fra Josimar svarer de som driver leirene at sikkerhetstiltakene er for å «beskytte arbeiderne mot hunder med rabies» og for at andre ikke skal komme inn i leirene og forsyne seg av maten.

Journalisten som har laget reportasjen, Håvard Melnæs, mener det er all grunn til å være skeptisk når Qatar og deres samarbeidspartnere lanserer forbedringer for migrantarbeiderne.

– Både ILO og BWI samarbeider tett med myndighetene i Qatar. ILOs kontor i landet og alle ansatte sin lønn er fullfinansiert av Qatar. De internasjonale organisasjonene i landet er en del av spillet for å hvitvaske undertrykkingen som foregår.

Melnæs mener det internasjonale samfunnet har en unik mulighet til å legge press på Qatar nå som alles øyne er rettet mot fotball-VM om fire år. At de nå skal fjerne kravet om utreisevisum mener han er et skritt i riktig retning.

– Men Qatar har kommet med en rekke kunngjøringer de siste årene, uten at det har skjedd all verden.

Tidligere i år kunne for eksempel den tyske avisen Deutche Welle avsløre at det var full aktivitet på byggeplassene mellom klokken 12:00 og 15:30, til tross for at det er innført en lov som sier det er forbudt å holde arbeidet i gang på den aller varmeste tiden av døgnet.

 

Fikk under minstelønn

– Mange av arbeiderne jeg intervjuet fortalte at de ble betalt mindre enn minstelønnen på 240 USD, til tross for at denne var innført på det tidspunktet jeg besøkte landet. Mange av dem hadde heller ingen anelse om at det fantes en slik minstelønn, sier Melnæs.

Han trakk seg fra paneldiskusjonen på konferansen da han så at det var ILO og BWI som skulle innlede seminaret.

– LO har vært den viktigste pådriveren i Norge for å skape oppmerksomhet rundt forholdene i Qatar. All ære til dem for å arrangere konferansen. Men de bommer når de velger å la to organisasjoner som samarbeider så tett med myndighetene i Qatar til å sette premissene for konferansen, sier Melnæs til Bistandsaktuelt.

– Fremmedarbeiderne i Qatar har lenge blitt behandlet med slavelignende metoder, så alle tiltak som sikter mot å bedre forholdene er bra. Men hittil har de aller fleste vært ren propaganda.

 

Om vi skulle holdt ett minutts stillhet for hver migrantarbeider som er estimert å dø under byggingen av VM-anleggene, ville de 44 første kampene vært tause.

Hans-Christian Gabrielsen, leder i LO.

Kafala

Kafala er et system brukt til å overvåke arbeidsinnvandrere, først og fremst hushjelper og de som arbeider i byggindustrien. Kafala krever at alle ufaglærte arbeidere har en nasjonal sponsor, vanligvis arbeidsgiveren, som er ansvarlig for visum og juridisk status i landet. Praksisen har mottatt kritikk for å tilrettelegge for utnytting av arbeiderne. Sponsoren kan ta fra dem passet slik at de ikke kan reise fra landet, og på den måten bruke det som pressmiddel enten til å tilbakeholde lønn, arbeide mer enn de skal osv. Kafala eksisterer i Bahrain, Irak, Jordan, Libanon, Kuwait, Oman, Qatar og Saudi Arabia.

Kilde: Wikipedia.

Migranter

Ifølge ILO var det i 244 millioner migranter i verden i 2015. 150 millioner av disse var i arbeidsfør alder. Noen migranter betaler store summer til byråer for å få jobb i andre land. Slik setter de seg i gjeld som er vanskelig å tilbakebetale fordi lønningene ofte er mye lavere enn det de har blitt lovet. Samtidig har arbeidsmigrasjon ført millioner mennesker ut av fattigdom. Bare til Nepal sender migranter hvert år 500 milliarder hjem til slektninger. 12 milliarder ble sendt hjem fra Qatar. Overføringene utgjør nesten 30 prosent av Nepals BNP.

Meld deg på Bistandsaktuelts nyhetsbrev. Hold deg orientert om det som skjer innen bistand og utviklingspolitikk.
Publisert: 21.10.2018 12.22.52 Sist oppdatert: 21.10.2018 12.38.08