Soldater fra den zimbabwiske hæren skjøt med skarpt, brukte tåregass og slo med batonger da tilhengere av opposisjonspartiet MDC demonstrerte i hovedstaden Harare onsdag. Minst tre personer skal ha blitt drept under demonstrasjonene. Foto: Mike Hutchings/ Reuters / NTB Scanpix

 

Zimbabwe: Soldater åpnet ild, tre drept

Valget i Zimbabwe fikk et blodig etterspill da opprørspoliti og soldater ble satt inn mot opposisjonstilhengere. Regjeringen lover å forhindre videre uro.

Av NTB Sist oppdatert: 02.08.2018 08.08.25

Onsdag kveld ble det meldt at tre personer var drept i hovedstaden Harare etter at soldater løp inn i grupper med demonstranter og slo tilfeldige personer med geværkolbene, samtidig som det ble skutt med skarpt og brukt tåregass. Ifølge et øyenvitne ble en av dem skutt i magen. 

President Emmerson Mnangagwa anklaget opposisjonspartiet MDC for forsøk på å ødelegge valgprosessen og mener partiet og lederen Nelson Chamisa oppfordret til uroligheter og er ansvarlige for opptøyene onsdag 

Samtidig anklaget opposisjonen hæren for å ha åpnet ild uten grunn.

 

Lover tiltak 

Sent onsdag kveld lovet regjeringen at de vil sørge for å forhindre videre uroligheter i hovedstaden. 

– Vi kommer ikke til å tolerere noen av de handlingene vi bevitnet i dag, sa innenriksminister Obert Mpofu på en pressekonferanse. 

– Opposisjonen anser kanskje regjeringen som svak. Jeg tror de tester vår styrke, og jeg mener det en stor tabbe. 

Uroen brøt ut to dager etter valget. Valgkommisjonen har kunngjort at regjeringspartiet ZANU-PF vant valget på ny nasjonalforsamling, men resultatet fra presidentvalget lar vente på seg. 

Onsdag mistet flere MDC-tilhengere tålmodigheten og reagerte med å sette fyr på bildekk og rive ned veiskilt.

 

Valgfusk? 

MDC-tilhengere har anklaget regjeringen for valgfusk og mener den sene opptellingen skyldes at valgkommisjonen forsøker å fikse på resultatet. 

Også Norsk Folkehjelp-rådgiver og Zimbabwe-ekspert Nina Tawanda frykter at myndighetene jukser. 

– Den statlige valgkommisjonen ZEC, som regnes for å være regjeringspartiet ZANU-PFs forlengede arm, utsetter og ser ut til å porsjonere ut valgresultatet. Historien viser at de gjør dette når de ser at det er ting som må «rettes på», sier Tawanda til NTB. 

– Spørsmålet vi må stille oss, er hvorfor det ikke skulle jukses denne gangen. Det vil være naivt å tro at Mnangagwa skulle reformere seg ut av sin maktposisjon, sier Tawanda. 

 

– Ikke glade lenger 

Innbyggere i Harare reagerer kraftig på at militære kjøretøy rullet inn i hovedstaden, to dager etter et valget som mange håpet ville markere begynnelsen på en mer demokratisk framtid. 

– Folk var glade på mandag. Nå er de ikke glade. Vi kommer ikke til å gi oss, sier Elisha Pfigu, en 31 år gammel gateselger. 

Sist gang militæret fylte gatene var i forbindelse med at diktatoren Robert Mugabe ble avsatt i november. Da ble soldatene møtt av jublende folkemasser, som tok selfier sammen med soldatene. 

Etter Mugabes fall har Zimbabwe vært styrt av Mnangagwa, som var Mugabes visepresident. Han kommer i likhet med Mugabe fra regjeringspartiet ZANU-PF.

 

Ber om fortgang 

Innen lørdag må valgkommisjonen kunngjøre resultatet i presidentvalget. 

Både Chamisa og Mnangagwa erklærte allerede tirsdag seier i presidentvalget. 

Valgobservatører fra EU har bedt om at resultatet offentliggjøres så fort som mulig for å unngå uro og vold. De har også stilt seg undrende til at det tar lenger tid å offentliggjøre resultatet fra presidentvalget selv om det var disse stemmene som ble telt først. 

EUs observatører, som er på plass i Zimbabwe for første gang siden 2002, kom tirsdag med sin vurdering av hvordan valget har foregått. 

Selv om det politiske klimaet sammenlignet med tidligere valg er forbedret, mener de at prosessen har sviktet på flere sentrale områder. 

Blant annet har ikke kandidatene fått drive valgkamp på like vilkår, og mangel på tillit har preget prosessen. 

– Observatører har rapportert om forsøk på å undergrave ytringsfriheten gjennom tilskyndelser, trusler, press og ved å overtale velgere til å stemme på regjeringspartiet, uttalte lederen for EUs observatørkorps Elmar Brok på en pressekonferanse onsdag.

 

Oppdatering: Vil ha uavhengig granskning

Etter først å ha holde opposisjonen ansvarlig for opptøyene vil president Emmerson Mnangagwa nå ha en uavhengig gransking av valguroen der tre mennesker ble drept.

Granskingen er et forsøk på å løse uenighetene på fredelig vis, uttalte presidenten sent på onsdag.

– Vi tror på åpenhet og ansvarlighet, og de ansvarlige må identifiseres og bringes for rettsapparatet, sier Mnangagwa.

Regjeringen er i kontakt med opposisjonspartiet MDCs leder Nelson Chamisa, sier han videre.

Også torsdag var både hæren og opprørspolitiet synlig til stede i Harares gater. De vanligvis travle gatene var nærmest tømt for folk, og butikker ble holdt stengt, melder internasjonale nyhetsbyråer.

Samtidig lar de endelige resultatene etter presidentvalget mandag fortsatt vente på seg.

 

 

 

 

 

Meld deg på Bistandsaktuelts nyhetsbrev. Hold deg orientert om det som skjer innen bistand og utviklingspolitikk.
Publisert: 02.08.2018 08.08.25 Sist oppdatert: 02.08.2018 08.08.25