Den nye utviklingsministeren Dag Inge Ulstein (t.v) her sammen med sine to KrF-kollegaer Kjell Ingolf Ropstand og Olaug Bollestad regnes for å tilhøre venstresiden i KrF.  Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

KrFs nye utviklingsminister ble møtt med blomster og krav

Bergenspolitikeren Dag Inge Ulstein (38) ble i dag presentert som KrFs ny utviklingsminister, og mange møtte opp på Slottsplassen for å gratulere. Høyres Nikolai Astrup flyttes til posten som digitaliseringsminister.

Tirsdag presenterte statsminister Erna Solberg sin ikke-sosialistiske firepartiregjering med Høyre, Fremskrittspartiet, Venstre og KrF, med rekordmange statsråder.

Den nye utviklingsministeren Dag Inge Ulstein har tidligere vært finansbyråd for KrF i Bergen, men trakk seg fra stillingen i november i fjor. Han hadde da sittet i to år i et flerparti-byråd under Arbeiderpartiets ledelse. I tillegg har han også hatt en annen byrådspost, under det tidligere borgerlige byrådssamarbeidet i Bergen.

KrF-politikeren har to bachelorgrader, én i teologi og én i arbeids- og organisasjonspsykologi. Han har hatt en samlivsspalte i Bergens Tidende, noe som har gitt ham tittelen "sexolog", og han har også blant annet opptrådt som vokalist i elektronikabandet Electric City.

– Dag Inge har med seg en av de beste bakgrunnene man kan ha, nemlig fra å styre Bergen. Han har et sterkt internasjonal engasjement som jeg er sikker på at han vil bruke som utviklingsmininster. Dette er et viktig område for Kristelig Folkeparti, sa Solberg da hun presenterte den utvidede regjering.

Konstituert partileder i KrF, Olaug Bollestad, tror at folk vil merke at partiet er del av regjeringen.

– Vi har en regjeringsplattform som understreker at vi ikke må være oss selv nok. Vi har forsterket kampen for klima og miljø og for utvikling i verden, sa Bollestad.

 

Krav til den nye statsråden

Allerede før Ulstein hadde fått tid til å sette seg i statsrådstolen begynte de norske organisasjonene å stille krav til den nye utviklingsministeren.

– Med utviklingsministeren har KrF fått en av de potensielt viktigste klimastatsrådene. Utviklingsland trenger energi for å vokse ut av fattigdom, og det er avgjørende at denne kommer fra fornybare kilder om vi skal unngå klimaendringene som vil ramme de samme landene hardest. Vi forventer at Dag Inge Ulstein vil bruke bistand på en smart måte slik at den kan utløse store private investeringer i fornybar energi - og stanse byggingen av ny kullkraft, sier Marius Holm, leder i ZERO

"Jenteorganisasjonen" Plan International Norge ber den nye utviklingsministeren ta på seg rollen som en global leder i kampen mot barneekteskap.

– Vi mener at verdens jenter trenger en global leder i denne kampen og at Norge bør ta på seg lederrollen, på samme måte som statsministeren har tatt på seg den globale lederrollen for jenters utdanning, sier Kari Helene Partapuoli, generalsekretær i Plan International Norge. ­

 

Med hjertet til venstre

Bergenspolitikeren som nå blir sjef for Norges bistands- og utviklingspolitikk regnes for å tilhøre den røde siden i KrF, i motsetning til de to andre KrF-toppene som  blir statsråder: Kjell Ingolf Ropstad og Olaug Bollestad.

– Jeg er stolt av å ha stått ved siden av Hareide, sa han til Bergensavisen etter KrF-landsmøtet i høst. 

Under KrFs landsmøte i 2015 ble Ulstein intervjuet av VG om karrieren som sexolog og hvordan den lot seg kombinere med å være politiker i KrF.

– Vi må bare kjøre på da og si at "hallo, sex er det beste som finnes", sa Ulstein blant annet den gang. I intervjuet framhevet han viktigheten av åpenhet om seksualitet i parforhold.

 

Har prøvd både blå og rød side

Ulstein var byråd for sosial, bolig og områdesatsning i Bergen i perioden 26. juni 2013 til 17. juni 2014, den gang i et borgerlig byråd med Høyre og Fremskrittspartiet. Dette byrådssamarbeidet brøt sammen som følge av uenighet om trasévalg for bybanen i Bergen, og KrF trakk seg ut.

Høsten 2014 ble han nominert som førstekandidat på KrFs liste ved kommunevalget året etter. Fra 22. oktober 2015 og fram til november i fjor var han byråd for finans, innovasjon og eiendom, i et nytt byrådssamarbeid med Arbeiderpartiet.

Aps byrådsleder i Bergen Harald Schjelderup gir Ulstein svært gode skussmål for sin innsats som finansbyråd.

– Med hans internasjonale engasjement og bankende hjerte for sosial utjevning, kombinert med analytiske evner, skjønner jeg godt at han kanskje blir utviklingsminister, sa Schjelderup til VG søndag kveld.

– Ulstein er en sabla fin fyr og han har et sterkt bistandsengasjement, sier en kilde i det politiske miljøet i Bergen til Bistandsaktuelt.

Ulstein vil som utviklingsminister være KrFs tredje statsråd i denne rollen. Reidun Brusletten var i 1983-86 Norges aller første bistandsminister, i en regjering ledet av Høyres statsminister Kåre Willoch. Deretter var (nåværende generalsekretær i partiet) Hilde Frafjord Johnson utviklingsminister i to perioder, fra 1997-2000 og 2001-2005, i to ulike Bondevik-regjeringer.

 

Var ungdomsleder i Salem

Ulstein har tidligere arbeidet som ungdomsleder i Salem Misjonsforsamling og som leder for Haraldsplass Kurs og Samtale. Fra 2014 jobbet han som utviklingssjef for Stiftelsen Bergen Diakonissehjem. Han kommer opprinnelig fra Sunnmøre og omtales blant annet som en habil fotballspiller.

Høyres Nikolai Astrup går fra utviklingsministerposten til å bli digitaliseringsminister i den utvidede regjeringen. Han overtar ansvaret for IKT-politikken i Kommunal- og moderniseringsdepartementet. I tillegg overtar han ansvaret for arbeidet med elektronisk kommunikasjon i Samferdselsdepartementet og ansvaret for IKT-relaterte oppgaver i Nærings- og fiskeridepartementet. 

 

Ny jobb for statssekretær

Statssekretær Jens Frølich Holte slutter som statssekretær for utviklingsministeren og blir statssekretær for utenriksminister Ine Marie Eriksen Søreide.

Jenny Clemet von Tetzschner slutter som politisk rådgiver for utviklingsministeren og følger Astrup til hans nye jobb.

Meld deg på Bistandsaktuelts nyhetsbrev. Hold deg orientert om det som skjer innen bistand og utviklingspolitikk.
Publisert: 20.01.2019 19.25.07 Sist oppdatert: 22.01.2019 12.06.38