Flere er blitt henrettet i USA - her fra en sal der døden kommer i form av en giftsprøyte. Foto: NTB scanpix

Amnesty: Færre henrettelser i verden

Antallet henrettelser i verden falt i fjor med nær en tredel – til det laveste nivået på et tiår, viser en ny rapport fra Amnesty International. Men ingen vet om dette også gjelder Kina som er verstingen.

Av NTB Sist oppdatert: 10.04.2019 09.32.36

Totalt ble 690 henrettet i 2018, ned fra 993 i 2017. Men da er tallene for Kina ikke tatt med. Kina henretter flere tusen mennesker i året, men er ikke villig til å offentliggjøre hvor mange.

Iran (253), Saudi-Arabia (149), Vietnam (minst 85) og Irak (minst 52) var landene med flest henrettelser i fjor. Men antallet i Iran gikk i fjor ned med hele 50 prosent som følge av endringer i landets narkotikalov. Også i Pakistan, Irak og Somalia var det færre henrettelser.

Men tallet øker i Hviterussland, Japan, Singapore, Sør-Sudan og USA. I Thailand har dødsstraff blitt gjeninnført mens på Sri Lanka er diskusjonen oppe for alvor om å ta det samme steget.

– Til tross for regressiv utvikling enkelte steder, har antallet henrettelser utført av verstingene sunket kraftig, sier generalsekretær Kumi Naidoo i Amnesty International.

Naidoo mener at nedgangen viser at selv de mest henrettelsesvennlige landene har innsett at dødsstraff «ikke er svaret». Han peker ut Japan, Singapore og Sør-Sudan som land som nå tilhører en minkende minoritet av land som har hatt utvikling den andre veien.

– Jeg oppfordrer dem til å få en stans på denne forferdelige straffemetoden, sier Naidoo.

Burkina Faso gjennomfører ikke lenger dødsstraff, mens Gambia og Malaysia har innført moratorium. Californias nyvalgte guvernør Gavin Newsom vil også sette alle dødsstraffer i bero og utsette straffen for 737 dødsdømte fanger.

– Sakte, men sikkert vokser en global konsensus for å få en stans på dødsstraff, sier Naidoo.

Meld deg på Bistandsaktuelts nyhetsbrev. Hold deg orientert om det som skjer innen bistand og utviklingspolitikk.
Publisert: 10.04.2019 09.32.36 Sist oppdatert: 10.04.2019 09.32.36