I Malawi risikerer du å vente en hel dag på sykehuset og til slutt få beskjed om at de har gått tom for medisinene du trenger. Foto: Raphael Mweninguwe

Ingen ende i sikte for antibiotikakrisen i Malawi

Trebarnsmoren Gertrude Mphande (36) oppsøker sjelden helsetjenesten når en i familien blir syk. Hun drar rett på apoteket. Helseeksperter slår alarm. Ukontrollert bruk av medisiner fører til antibiotika-resistens.

Av Raphael Mweninguwe, i Malawi Sist oppdatert: 06.05.2019 08.36.17

De advarer mot å kjøpe medisiner uten å ha fått en diagnose og mener at det kan få alvorlige konsekvenser, ikke bare for pasienten selv, men for hele landet.

– Det er bare hvis sykdommen er alvorlig at får vi en ordentlig diagnose på sykehuset, sier Mphande, som bor i en liten landsby i distriktet Karonga nord i Malawi. Da hennes seks år gamle sønn hadde feber og hodepine for to uker siden kjøpte hun malariamedisiner på apoteket.  

Hun sier at et sykehusbesøk kan være et mareritt.

– Køene er lange, og når ventetiden endelig er over, risikere å du at medisinene som legen har skrevet ut ikke finnes på lager.

Mphande er ikke den eneste som har blitt frustrert over tjenestene som tilbys av offentlige helsetjenester i Malawi.

 

Helseeksperter

Franklin Kilembe, som eier den private klinikken Ndagha Private i Lilongw, forteller at de fleste pasientene går direkte til et apotek for å kjøpe medisiner fordi de føler at de har de samme symptomene som de har blitt behandlet for tidligere.

– Det andre scenariet er at pasienter tar for liten dose på grunn av mangel på penger til å kjøpe den dosen de trenger, selv om de har fått resept fra en lege, sier han.

Det tredje scenariet er at pasientene er frustrerte over offentlige helsetjenester.

– Når pasienter oppsøker et offentlig sykehus, får de ofte høre at medisinene ikke er tilgjengelige, og bli bedt om å kjøpe dem selv. Da begynner pasientene å lure på hvorfor de i det hele tatt skal oppsøke sykehus, sier han.

Stadig flere apoteker åpnes i Malawi. De fleste er lokalisert der mennesker bor, men helsesentrene er ofte lenger unna.

– I en slik situasjon vil en person som blir syk ofte kjøpe medisiner på et apotek i nærheten uten å oppsøke en lege, sier Kilembe.

Malawi antiresistens store.jpg

Trenger bedre kontroll

Han mener at myndighetene må få på plass et ordentlig helsekontroll slik at de som selger medisiner, er kvalifisert til å gjøre det.

Apoteker skal kun selge medisiner når de får en resept som en lege har skrevet ut.

– Apotekene skal ikke selge antibiotika, men de fleste gjør det likevel, sier han.

Helseeksperter sier at antibiotikaresistens hovedsakelig skyldes at pasienter misbruker antibiotika fordi de får tilgang til det uten resept.

Helse- og befolkningsdepartementet anerkjenner at problemet er stort. Lege Watipaso Kasambara uttalte til BBC at det er et nasjonalt problem som krever at alle gjør en innsats.

Kasambara hevdet i intervjuet at antibiotikaresistens har ført til alvorlige helseproblemer for mange pasienter, og flere blir ikke friske fordi sykdommen har blitt resistent mot de utskrevne medisinene.

I løpet av én måned blir det i gjennomsnitt fem saker registret bare ved Queen Elizabeth-sykehuset i Blantyre, ifølge helsestatistikk.

 

Dårlig diagnostikk

Professor Adamson Muula ved College of Medicine i Blantyre har uttalt til lokale medier at de fleste helsesentere og sykehus ikke har ordentlige laboratorier som kan vise riktige diagnoser på sykdommer, og at mange behandlinger er basert på antakelser.

– Det fører til misbruk av antibiotika, sier han.

Direktør i Malawi Health Equity Network, George Jobe, uttalte i et intervju at selv om han er enig i at investeringer er helt nødvendig, mener han at de fleste av disse problemene skyldes mangel på reguleringssystemer om medisinbruk fra myndighetenes side.

 – Bortsett fra svak kontroll har helsefasiliteter også bidratt til problemene, uttalte han i intervjuet. – Pasienter har blitt frustrerte av måten helsepersonell utøver jobben sin på. Mange forteller pasienter at det ikke finnes medisiner, selv om det ikke stemmer. De ønsker å motta bestikkelser for å gi ut medisiner.

Videre uttalte han at salg av antibiotika på markedet må reguleres, og offentlige helsetjenester må ligge nærmere der folk bor.

Pharmacy, Medicines and Poisons Board, som har som mandat å regulere sikkerheten, virkeevnen og kvaliteten på medisiner i Malawi, har advart mot å selge medisiner uten resept. De har også advart offentligheten mot selvmedisinering og krever resept for å selge antibiotika «fordi forsømmelsene bidrar til feilmedisinering på bakgrunn av uheldig antibiotikabruk».

Helseminister Atupele Muluzi benekter at helsetjenester går tomme for medisiner, og at ansatte viser bort mennesker eller ber dem om å kjøpe medisiner andre steder.

– Det er ikke sant at våre offentlige helsefasiliteter mangler medisiner. Vi har nok medisiner til alle, sier han.

Siste nytt

Meld deg på Bistandsaktuelts nyhetsbrev. Hold deg orientert om det som skjer innen bistand og utviklingspolitikk.
Publisert: 06.05.2019 08.36.17 Sist oppdatert: 06.05.2019 08.36.17