Tidligere president al-Bashir satt i et metallbur i rettssalen og avviste anklagene. Foto: NTB scanpix

Sudans eks-president tiltalt for korrupsjon

En sudansk domstol har formelt tatt ut tiltale mot den avsatte presidenten Omar al-Bashir for korrupsjon og ulovlig bruk av utenlandsk valuta.

Av NTB og Jan Speed Sist oppdatert: 02.09.2019 12.52.15

Under et rettsmøte i Khartoum lørdag viste dommer Al-Sadiq Abdelrahman til at det var funnet valuta for mange millioner euro, dollar og sudanske pund i Bashirs hjem etter at han var avsatt og arrestert i april i år.

Bashir, som var kledd i tradisjonelle hvite klær og satt i et metallbur i rettssalen, avviste anklagene. Hans forsvarer sier at han vil erklære seg ikke skyldig i neste rettsmøte.

Likevel innrømmet al-Bashir å ha mottatt 25 millioner dollar fra den saudiarabiske kronprinsen Mohammed bin Salman. Disse pengene ble sendt med privatfly til Khartoum.

– Det var ikke mulig å gi pengene til finansdepartementet eller sentralbanken fordi da måtte jeg fortelle hvem kilden var og den saudiske prinsen ville ikke at navnet hans skulle komme fram, forklarte Bashir i retten, ifølge Reuters.

Han sa at han hadde brukt pengen til forskjellige private gaver til medisinske tjenester, et universitet, til en muslimsk mediekanal og til kjøp av petroleumsprodukter. Eks-presidenten sier at han også mottok penger fra en kornprodusent.

Dersom han blir kjent skyldig, risikerer den tidligere presidenten å bli dømt til ti års fengsel for ulovlig besittelse av utenlandsk valuta og tre års fengsel for ulovlig bruk av utenlandsk valuta.

Al-Bashir skal også være siktet for drap på pro-demokrati-demonstranter. Den internasjonale domstolen (ICC) siktet han i 2010 for krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten i Darfur-området i Sudan. De ønsker han utlevert til Haag.

 

Meld deg på Bistandsaktuelts nyhetsbrev. Hold deg orientert om det som skjer innen bistand og utviklingspolitikk.
Publisert: 02.09.2019 12.52.15 Sist oppdatert: 02.09.2019 12.52.15