AFP or licensors  homosexuality, Horizontal, rights

Botswana det andre landet i Afrika som avkriminaliserer homoseksualitet hittil i år. Tidligere i år har Angola gjort det samme. Foto: AFP/NTB scanpix

Botswana avkriminaliserer homoseksualitet

Botswansk Høyesterett har i en kjennelse tirsdag avkriminalisert homoseksualitet.

Av NTB Sist oppdatert: 11.06.2019 13.09.02

Den enstemmige avgjørelsen i Botswanas øverste rettsinstans kommer én måned etter at Kenyas Høyesterett valgte å opprettholde landets lover om forbudt homoseksualitet.

Det er paragrafene 164 og 167 i den botswanske straffeloven, som «forbyr kjødelig omgang mot naturens orden», som nå er fjernet. Landets lhbt-organisasjon Legabibo har stått i spissen å få disse lovene erklært ugyldige.

 

Botswanas Høyesterett fant at den gamle lovteksten strider med landets grunnlov, og dermed blir Botswana det andre landet i Afrika som avkriminaliserer homoseksualitet hittil i år. Tidligere i år har Angola gjort det samme.

De siste fem årene har også Belize, India, Mosambik, Nauru, Palau,  Seychelles, og Trinidad og Tobago avkriminalisert homoseksualitet.

– Vi er utrolig stolte av vår søsterorganisasjon Legabibo, dette har vært en lang kamp for dem. Dette er en veldig gledelig utvikling på det afrikanske kontinentet, og en fantastisk inngang til årets Pride-sesong, sier Ingvild Endestad, leder i FRI – Foreningen for kjønns – og seksualitetsmangfold i en pressemelding.

Ved brudd på den gamle loven i Botswana kunne en bli straffeforfulgt for homoseksualitet med opptil sju års fengsel.

FNs høykommissær for menneskerettigheter Michelle Bachelet hilste avgjørelsen i Botswana velkommen. Hun påpekte at land som fortsatt kriminaliserer homoseksualitet ikke bare åpner for forfølgelse og diskriminering, men det fører ofte til at mennesker ikke får helsetilbudene eller utdanningen de har krav på.

Av de 54 landene i Afrika har minst 32 av dem lover som gjør det ulovlig å ha likekjønnet sex, ifølge den verdensomspennende organisasjonen for homofile, biseksuelle, transpersoner og interseksuelle rettigheter (ILGA).

Meld deg på Bistandsaktuelts nyhetsbrev. Hold deg orientert om det som skjer innen bistand og utviklingspolitikk.
Publisert: 11.06.2019 13.09.02 Sist oppdatert: 11.06.2019 13.09.02