Utviklingsminister Dag Inge Ulstein tar med seg 530 millioner kroner til Nepal. Pengene skal brukes på elektrisitet og oppbygging av lokalt selvstyre. Foto: Tore Kristiansen / VG / NTB scanpix

Dag Inge Ulstein tar med millioner til Nepal

Utviklingsminister Dag-Inge Ulstein (KrF) har med seg 530 millioner kroner til bistandsprosjekter på sitt Nepal-besøk. Pengene skal gis over fem år.

Ulstein innledet det fire dager lange besøket mandag og kunne samtidig fortelle om støtteprosjektene. 360 millioner kroner skal gå til å bygge ut strømforsyningen i en av Nepals fattigste provinser.

– Tilgang til strøm er en forutsetning for å skape utvikling og nye arbeidsplasser. Ved å bidra til at hele landet får strøm bidrar vi også til å skape en fremtid for ungdommen, sier Ulstein i en pressemelding.

Nepal er et av verdens fattigste land etter mange år med konflikt. Etter fredsavtalen i 2006 har landet en ny grunnlov, og den nepalske staten omdannes nå fra en sentralt styrt stat til en føderal stat med sju provinser og 753 kommuner som har utstrakt selvstyre.

170 millioner kroner fra Norge skal gå til å støtte opp om oppbyggingen av det lokale selvstyret.

– Norge vil sammen med andre givere bidra til å finansiere opplæring i de nye kommunene og provinsene, sier Ulstein.

I fjor mottok Nepal i overkant av 260 millioner kroner fra den norske staten, ifølge Norads statistikker.

142 millioner gikk via FN og utviklingsbanker, 68 millioner ble gitt via norske ikke-statlige organisasjoner og 25 millioner via offentlig sektor.

Omlag 50 prosent av pengene gikk til utdanning, 22 pst. til miljø og energi og 19 prosent til godt styresett.

 

Ambassaden: avtalene er signert

Utviklingsminister Ulstein har allerede møtt Nepals utenriksminister, Pradeep Gyawali, i Katmandu, skriver den norske ambassaden i Katmandu i et innlegg publisert på Facebook mandag.

Ulstein har også signert en avtale om bistand til energi. Midlene skal blant annet brukes til å sikre en stabil tilgang til energi og styrke myndighetenes kompetanse knyttet til energiforsyning. De norske midlene skal også brukes til å forbedre distribusjonen av elektrisitet i provins 2 (Janakpur-provinsen i Nepal, red. anm.), skriver ambassaden i et annet Facebook-innlegg.

Støtten til forbedringer innen energisektoren er del av en avtale mellom Norge og Den asiatiske utviklingsbanken.

Avtalen er en del av Norges forpliktelser som en av Nepals utviklingspartnere. Den er et viktig bidrag til Nepals mål om å realisere FNs bærekraftsmål nummer sju: "Alle skal ha tilgang til energi til en overkommelig pris." Avtalen er også et viktig steg på veien mot bedre infrastruktur for overføring og distribusjon av strøm, skriver ambassaden.

 

Støtte til lokaldemokrati

En avtale om 170 millioner kroner i støtte til styrking av lokale myndigheter og likestilling mellom kjønnene har også blitt signert, melder den norske ambassaden i Katmandu i en tredje Facebookmelding. Utviklingsminister Ulstein overvar signeringen sammen med Nepals finansminister Yuba Raj Khatiwada.

30 av de 170 millionene skal brukes til å fremme bevissthet om kjønn og likestilling.

Dette er del av et program for lokalt selvstyre kalt "The Provincial and Local Governance Support Programme". Formålet er gjøre lokalpolitikere og offentlig ansatte i stand til å utføre pliktene sine på ansvarlige, effektive og inkluderende måter. Bevisstgjøring ("empowerment") av kvinner skal prioriteres, skriver ambassaden.

Utover det norske bidraget, får programmet også 30 millioner dollar (cirka 275 millioner kroner) fra Nepals egen regjering. I tillegg støtter EU og myndighetene i Sveits og Storbritannia programmet med et samlet bidrag på 80 millioner dollar (om lag 730 millioner kroner), ifølge ambassaden.

Meld deg på Bistandsaktuelts nyhetsbrev. Hold deg orientert om det som skjer innen bistand og utviklingspolitikk.
Publisert: 04.11.2019 16.47.17 Sist oppdatert: 04.11.2019 16.47.17