Menneskerettsadvokaten Amal Clooney snakker under møtet i FNs sikkerhetsråd med fredsprisvinner Nadia Murad ved sin side.

USA truet med veto – FN-resolusjon om seksuell vold ble utvannet

FNs sikkerhetsråd bøyde seg for amerikansk press og vedtok en utvannet resolusjon om seksuell vold i krig.

– I FN og i andre internasjonale organisasjoner er ikke ord bare ord. Det bidrar til vektlegging og handling – og viktigst i denne sammenheng: Det er viktig for alle ofre og overlevende av seksualisert vold i konflikt, sier generalsekretær i Care, Gry Larsen, om resolusjonen som ble vedtatt i natt. 

– Det er komplett uforståelig at vi i 2019 fortsatt må slåss i resolusjoner for at kvinners seksuelle helse og reproduktive rettigheter skal anerkjennes tydelig.  

Care er blant organisasjonene som har jobbet for en sterk resolusjon. Men til slutt nektet USA å godta en tekst der det blant annet ble vist til «seksuell og reproduktiv helse» i forbindelse med at mennesker som har overlevd seksuell vold i krig, skal få hjelp.

USA mente ordene indikerer støtte til abort, selv om de er blitt brukt av FN i lang tid. Under president Donald Trump har USAs offisielle abortsyn blitt mye strengere. Trump har blant annet forbudt all amerikansk støtte til organisasjoner som utfører eller opplyser om abort. 

Tyskland, som hadde utarbeidet resolusjonsforslaget, valgte å fjerne et helt avsnitt i stedet for enkelte ord, og dermed ble teksten vedtatt. Den tyske FN-ambassadøren Christoph Heusgen sier dette var å foretrekke fordi det å fjerne enkelte ord ville satt en helt ny standard i internasjonal lov.

Han antydet samtidig at ordene som USA reagerte på, fortsatt vil være i bruk.

 

Fransk refs

Mens Tysklands utenriksminister Heiko Maas kalte resolusjonen en «milepæl», mente Frankrikes FN-ambassadør François Delattre at det var uforklarlig at seksuell og reproduktiv helse ikke nevnes når man snakker om ofre for voldtekt og andre seksuelle overgrep.

Han uttrykte også bekymring for at USAs vetotrussel ble brukt til å stille spørsmål ved 25 års framskritt i arbeidet for kvinners helse.

– Vi vet at det er ulike synspunkter blant rådets medlemmer om dette, men når konteksten helt presist er seksuell vold i krig, er denne type utelatelser uakseptabelt, og det undergraver kvinners verdighet, sa Delattre.

 

Kina og Russland avsto

Han framholdt også at FN må kunne anerkjenne at kvinner og jenter som har vært utsatt for seksuell vold i krig, skal ha rett til å avslutte svangerskapet.

Storbritannia, Belgia og Sør-Afrika beklaget også at avsnittet ble droppet.

Kina og Russland avsto samtidig fra å stemme fordi det var andre sider ved teksten de ikke var enige i. Men de lot være å bruke vetoretten eller true med dette.

Blant dem som var til stede da resolusjonen ble vedtatt, var nobelprisvinnerne Nadia Murad og Denis Mukwege, samt menneskerettsadvokaten Amal Clooney.

Meld deg på Bistandsaktuelts nyhetsbrev. Hold deg orientert om det som skjer innen bistand og utviklingspolitikk.
Publisert: 24.04.2019 09.11.51 Sist oppdatert: 24.04.2019 14.24.06