Unge jenter fra Myamar selges til Kina. En jente på 17 forteller at en moren til venninne lovet henne en godt betalt jobb i Kina. Når jenta kom til Kina ble hun holdt fanget og seksuelt misbrukt i flere månder før hun klarte å rømme. 

Foto: HRW

Kvinner og jenter fra Myanmar blir solgt til tvangsekteskap i Kina

Kvinner og jenter fra Myanmar blir solgt til tvangsekteskap i Kina med formål om å bære fram barn, ifølge ny rapport.

Av NTB Sist oppdatert: 21.03.2019 14.36.18

– Regjeringene i Myanmar og Kina har mislyktes i å stoppe menneskehandelen av etniske Kachin-kvinner og jenter som «bruder» til familier i Kina, heter det i en ny rapport
fra menneskerettighetsorganisasjonen Human Rights Watch.

 

Selges som «bruder»

Rapporten dokumenterer salg av kvinner og jenter fra delstatene Kachin og Nord-Shan til Kina som sex-slaver. Ifølge overlevende kvinner skal betrodde personer, inkludert familiemedlemmer, ha lovet dem jobber i Kina, men i stedet ha solgt dem til en verdi mellom 3.000 og 13.000 amerikanske dollar. I Kina skal de ha blitt innelåst i et rom og voldtatt med mål om at de skal bli gravide.

– Myanmarske og kinesiske myndigheter ser andre veien mens skruppelløse menneskehandlere selger Kachin-kvinner og jenter til fangenskap og usigelige overgrep, sier Heather Barr, fungerende direktør for kvinners rettigheter ved Human Rights Watch og forfatter av rapporten.

– Mangelen på levebrød og grunnleggende rettighetsbeskyttelse har gjort disse menneskene til lette bytter for menneskehandlere, som på hver side av grensen har liten grunn til å frykte rettshåndhevelse, sier Barr.

Hovedsakelig er rapporten basert på intervjuer av 37 overlevende fra menneskehandel, tre familier av ofre, myanmarske myndigheter, politi og medlemmer av lokale grupper.

Mange av kvinnene som blir solgt kommer opprinnelig fra delstatene Kachin og Shan i den nordlige delen av Myanmar. Kamper mellom geriljagrupper og regjeringshæren har gjort at mange er blitt internflyktninger og rundt 100 000 mennesker lever i leirer med svært dårlige forhold.

Mindre antall kvinner i Kina

Ifølge overlevende kvinner, skal de kinesiske familiene ofte være mer interessert i å få en baby enn en «brud». Flere kvinner og jenter har klart å rømme etter fødsel, men til prisen av å etterlate sitt barn. Tilbake i Myanmar sliter flere med traumer og stigmatisering når de forsøker å gjenoppbygge livet.

Andelen kvinner i Kinas befolkning har falt jevnt siden 1987. Ifølge Human Rights Watch anslår forskere at Kina mangler 30–40 millioner kvinner som burde vært i live i dag, men som ikke er det grunnet preferansen for gutter – som ble forverret av ettbarnspolitikken som fant sted mellom 1979 og 2015.

Noen kinesiske familier takler mangelen på gifteklare kvinner ved å ty til menneskehandel, ifølge rapporten. Det er vanskelig å anslå det totale antallet kvinner og jenter som er ofre for menneskehandel, men den myanmarske regjeringen rapporterte 226 saker i 2017. Eksperter skal imidlertid ha fortalt Human Rights Watch at de tror det virkelige tallet er mye høyere.

 

Les mer

Nord-Myanmar

Meld deg på Bistandsaktuelts nyhetsbrev. Hold deg orientert om det som skjer innen bistand og utviklingspolitikk.

Siste nytt

Publisert: 21.03.2019 14.36.18 Sist oppdatert: 21.03.2019 14.36.18