Hiba sammen med moren Mursala-jan. Barnet var 18 måneder da hun ble truffet i høyre øye av blyhagl avfyrt av indiske styrker. Foto: Javaid Naikoo

Indiske soldater skjøt, omstridt ammunisjon kostet spebarn synet

Indiske styrker bruker blyhagl mot demonstranter i Kashmir, og rammer uskyldige sivile, mener rettighetsorganisasjoner. Hiba Nisae, ett og et halvt år, er det foreløpig yngste offeret.

Hiba Nisae er bare 21 måneder gammel. Hun kan bare leke med andre barn når hun er lukket inne på en plen. Enhver kontakt med støv kan nemlig skape infeksjon i øyet hennes. Det har legene har advart moren Mursala-jan.

Det er bare tre måneder siden det skjedde. Hun var inne i familiens hus i Kapran, en landsby i Shopian-distriktet i den indiske delen av Kashmir. Hun lekte i entreen og hoveddøren til huset var åpen. Indiske styrker som jaktet på lokale steinkastende ungdommer, fyrte av en ladning blyhagl mot huset. Hiba ble truffet i høyre øye.

Menneskerettighetsforsvarere opplyser at over 6000 mennesker, hovedsakelig tenåringer, har blitt såret etter å ha blitt truffet av blyhagl – mange har mistet synet. Dette er prosjektiler som inneholder flere hundre små metallbiter. De blir skutt fra det som kalles «pellets guns». Dette er fryktede våpen som indiske styrker bruker for å kontrollere anti-indiske demonstrasjoner i Kashmir.

Hiba er trolig verdens yngste offer for slike prosjektiler, og hennes skjebne har skapt fornyet debatt og oppmerksomhet rundt bruken av denne typen våpen i Kashmir.

 

Jaktet på steinkastere

– Politiet var på jakt etter steinkastere, og nærmest på måfå avfyrte de skudd og kastet tåregassgranater etter dem. Vi var i entreen da hagl-ladningen kom mot oss. Det var som å bli kvalt av sjokk. Mitt forsøk på redde Hibas ansikt var forgjeves. Blod rant nedover ansiktet hennes etter at blyhaglet hadde truffet henne, forteller Mursala.

Moren sier at hun uten å tenke på faren løp ut av huset og ropte etter hjelp. En gruppe unge gutter på hovedveien hørte hennes skrik, og tok Hiba med seg til lokale sykehuset. Derfra ble hun overført til hospitalet i Srinagar, hvor legene opererte det høyre øyet hennes.

– Volden mot barn er gjennomført og uten hensyn til det som er standard prosedyrer for de væpnede styrker. I november 2018 ble barnet Hiba Nisar fra Shopian det hittil yngste blyhagl-offeret fra Kashmir. Soldater skjøt mot henne inne i hennes eget hjem, noe som kan føre til at hun mister synet helt, står det i rapporten fra den sivile koordinasjons-komiteen i Jammu-Kashmir.

Det var en skuddveksling mellom opprørere og indiske styrker den samme dagen. Seks opprørere og en sivil person ble drept. Skyteepisoden fant sted i nærheten av Hibas hjem.

 

Usikker framtid

Moren er bekymret for datteren, og vet ikke hvordan hennes fremtid vil bli.

– Jeg vet ikke hvordan hun vil møte verden med ett øye for alltid lukket.  Jeg skulle ønske prosjektilet hadde truffet meg i stedet. Det tar min sjelefred å se spebarnet mitt lide dag ut og dag inn, sier Mursala.

Amnesty International sier i en rapport at pellet guns ladet med blyhagl er farlig og krenker de internasjonale reglene for bruk av makt.

– Skadene og dødsfallene som dette grusomme våpenet forårsaker, viser hvor farlig, unøyaktig og tilfeldig det virker. Minst 14 mennesker er blitt drept siden juli i 2016, skriver Amnesty.

Hiba skal opereres for tredje gang i den nærmeste fremtid. Faren hennes Nisar Ahmad synes det vanskelig å skaffe penger til operasjonen, men er fast bestemt på at han vil gjøre alt for å få det til. Selv om det betyr at han må selge noen av hjemmets verdisaker for å skaffe Hiba synet tilbake.

Doktor Bashir Ahmad, som gjennom flere år har behandlet hundrevis av ungdommer med blyhagl i øynene, sier til Bistandsaktuelt at samme om det er en ungdom eller en baby – sjansen for at et blyhagl-offer skal få synet tilbake er null prosent.

– Jeg kan tenke meg at Hiba har fått en perforering i hornhinnen. Det betyr at overflaten på hornhinnen er ødelagt. Jeg har sett mange slike skader, og så vidt jeg kan skjønne har Hiba mistet synet på ett øye for alltid, sier Dr. Bashir Ahmed.

 

EU-beskymring

50 folkevalgte medlemmer av Europa-parlamentet har nylig skrevet et brev til Indias statsminister Narenda Modi. I dette brevet ytrer de alvorlig bekymring over brudd på menneskerettighetene i Kashmir.

Parlamentarikerne sier at de er bekymret over at indiske styrker bruker blyhagl-våpen. Noe som fører til drap, synstap og traumatisering av unge mennesker i den indiske delen av Kashmir.

– Umiddelbar stopp i bruken av blyhagl-geværer i Jammu og Kashmir. Alle relevante indiske lover må bringes i samsvar med internasjonale standarder for menneskerettigheter, kreves i brevet fra medlemmene i Europa-parlamentet.

De har også bedt om en uavhengig og upartisk granskning av alle hendelser hvor bruk av blyhagl har ført til dødsfall eller alvorlig skade i Kashmir.

Tross økt oppmerksomhet rundt bruken av pellet guns og blyhagl i Kashmir, er det foreløpig lite som tyder på at indiske styrker vil stanse den farlige våpenbruken mot demonstranter og andre protesterer mot de indiske styrkenes tilstedeværelse, mener lokale observatører.

 

Meld deg på Bistandsaktuelts nyhetsbrev. Hold deg orientert om det som skjer innen bistand og utviklingspolitikk.
Publisert: 04.04.2019 13.56.41 Sist oppdatert: 04.04.2019 13.56.41