Denne gravide kvinnen ble skadet i tumultene og måtte hjelpes bort av andre sivile. Foto: Jameson Chauluka

Malawi: Politiets tåregass havnet på sykehusets barneavdeling

Frontene i den politiske krisen i Malawi blir stadig skarpere. Nylig brukte politiet tåregass mot demonstranter i storbyen Blantyre, og gassen drev inn på barneavdelingen på sykehuset i byen. Pasienter, foresatte og ansatte måtte løpe for å søke dekning.

Av Raphael Mweninguwe Sist oppdatert: 17.10.2019 13.35.41

Tåregassen ble skutt mot demonstranter som krevde at valgkommisjonens leder Jane Ansah går av. Politiet opptrådte sammen med unge militante aktivister fra regjeringspartiet Democratic Progressive Party, DPP cadets. Ungdommene bombarderte demonstrantene med steiner, og gikk løs på noen av dem med macheter og jernstenger.

Det har vært jevnlige demonstrasjoner i Malawi helt siden resultatene i presidentvalget og valget til ny nasjonalforsamling ble kunngjort i mai. Kravet er at valgkommisjonens leder Jane Ansah må trekke seg, fordi hun etter demonstrantenes mening har vanskjøttet sitt verv. Det er organisasjonen Human Rights Defenders Coalition (HRDC) som står bak demonstrasjonene.

Resultatene til enkelte plasser i nasjonalforsamlingen, samt resultatene i presidentvalget, bestrides av opposisjonen og er brakt inn for retten.

 

Sterke reaksjoner

Mange innbyggere reagerte sterkt etter at politiets tåregass sev inn på sykehuset. De krever at de ansvarlige politifolkene må bli arrestert og stilt for retten.

– Vi må selvsagt være forberedt på at vitner og sosiale medier blander ting sammen og gir villedende informasjon når slikte ting hender. Men her har vi troverdige bilder og videoopptak der pasienter, foresatte og ansatte må rømme i dekning mens tåregass-røyken velter ut fra noen avdelinger ved Queen Elizabeth Central Hospital, sier Adamson Muula.

Han er professor ved den medisinske høyskolen, som ligger i gangavstand fra sykehuset.

En slik oppførsel fra politiets side må aldri få gjenta seg, sier Muula.

– Politifolkene som skjøt tåregass inn i sykehusområdet skjønte kanskje ikke fullt ut konsekvensene av sine handlinger. Jeg for min del finner det både trist og klanderverdig at voksne folk slenger tåregassbokser inn på et sykehusområde, sier Muula.

En høygravid kvinne besvimte under tumultene etter å ha pustet inn tåregass, og måtte bæres i sikkerhet av venner.

Steve Nhlane, kommentator i avisen Nation, retter kraftig kritikk mot politistyrken i Malawi. Politiet beskytter ingen ved å sende tåregass mot vordende mødre, nyfødte babyer og syke barn, skriver han.

 

Skaper mer vold

Nhlane mener politiet ofte bidrar til å skape mer voldsbruk under fredelige protestdemonstrasjoner, heller enn å stoppe voldsbruk.

– Det er på grunn av politiets uprofesjonelle framferd at mange folk for lengst har mistet tilliten til dem. Det er grunnen til at soldater fra forsvaret tvinges til å rykke ut og sørge for sikkerhet til demonstranter og eiendom under protestdemonstrasjoner. Malawis politistyrke trenger øyeblikkelige reformer fra topp til bunn, sier han.

HRDC-ledere har fordømt angrepet på pasienter, sykehusansatte og på deres egne medlemmer, og krever at de som var involvert i angrepet må bli arrestert.

MacDonald Sembereka, en av HRDC-lederne, sier et barn døde av kvelning på grunn av tåregassen på sykehusets barneavdeling. Han beskylder politiet for å ha «alliert seg med bøller fra regjeringspartiet, i stedet for å beskytte fredelige demonstranter».

Ministeren for indre sikkerhet, Nicholus Dausi, lover å etterforske saken, men vil ikke komme med noen fordømmelse av politiets og de militante partiaktivistenes handlinger.

Dausi er blitt beskyldt for å støtte tidligere voldshandlinger fra bøller i sitt eget parti. Tidligere granskinger av politiets framferd har aldri resultert i noe som helst, og mange malawiere har mistet tilliten både til han og til politiet.

Samtidig har en ankedomstol i Blantyre forkastet statsadvokat Kalekeni Kaphales krav om å forby framtidige demonstrasjoner organisert av Human Rights Defenders Coalition (HRDC). Domstolen slår fast at malawiere har rett til uttrykke protester gjennom fredelige demonstrasjoner, om de mener det er riktig.

Kjennelsen betyr at demonstrasjonene mot valgkommisjonens leder Jane Ansah vil fortsette inntil hun går av, ifølge HRDC.

Men det virker usannsynlig at hun vil gå av frivillig, og president Peter Mutharika har uttalt offentlig at hun ikke vil gå av, og at han heller ikke vil avsette henne.

– De som demonstrerer og krever at dommer Jane Ansah skal gå av, kan bare glemme det, fastslo Mutharika.

Meld deg på Bistandsaktuelts nyhetsbrev. Hold deg orientert om det som skjer innen bistand og utviklingspolitikk.
Publisert: 17.10.2019 13.35.41 Sist oppdatert: 17.10.2019 13.35.41