Nobel-komiteen annonserte i går at økonomene Abhijit Banerjee, Esther Duflo og Michael Kremer får Nobel-prisen i økonomi 2019 for sin forskning på hvordan man kan bekjempe global fattigdom. 

Forsker-trio får nobelprisen i økonomi for forskning på fattigdom

Abhijit Banerjee, Esther Duflo og Michael Kremer får nobelprisen i økonomi for forskning på fattigdom. Duflo er den andre kvinnen noensinne som mottar prisen.

Av NTB og Tor Aksel Bolle Sist oppdatert: 15.10.2019 09.04.27

Det opplyste Kungliga Vetenskapsakademien i Stockholm mandag.

De tre økonomene er kjent for en eksperimentell tilnærming til fattigdomsproblemet, blant annet ved å teste ut konkrete tiltak i felteksperimenter.

– Målet med forskningen vår er at arbeidet med fattigdomsbekjempelse skal bygge på vitenskapelige bevis, sa Duflo da hun ble oppringt under pressekonferansen der prisvinnerne ble presentert.

 

– Ny tilnærming

"Dette årets prisvinnere har introdusert en ny tilnærming for å oppnå troverdige svar på hvordan vi kan bekjempe global fattigdom", heter det i begrunnelsen fra Nobel-komiteen om de tre prisvinnerne.

Indisk-amerikanske Banerjee og fransk-amerikanske Duflo er gift med hverandre og bosatt i USA. Også Kremer er amerikansk.

– Deres metode innebærer at man starter med et stort spørsmål og så bryter det ned i mindre og mer detaljerte spørsmål. Så bruker man de beste empiriske metodene for å besvare de mindre, mer detaljerte spørsmålene, sa Jakob Svensson i Nobel-komiteen da prisvinnerne ble annonsert i går.

Svensson, som er økonomiprofessor og komiteens ekspert på utviklingsøkonomi, undestreket at prisvinnernes forskning har stor praktisk betydning.

– Mitt favoritteksempel er en tidlig studie utført av Banerjee og Duflo. Målet med studien var å bedre tilpasse måten læreren underviste på til elevenes behov, dette dreide seg om fattige elever. Studien førte til at man endret undervisningsprogrammet slik at det ble langt mer effektivt. Dette programmet brukes flere steder i verden og når nå rundt 60 millioner elever, sa han. 

 

Den yngste noen gang

Duflo, som er født i 1972, er den yngste som noen gang mottar økonomiprisen, i tillegg til at hun er den andre kvinnen.

– Jeg trodde ikke man kunne få prisen før man var betydelig eldre enn noen av oss, sier hun.

Den første kvinnen som mottok økonomiprisen, var Elinor Ostrom i 2009. Hun var primært kjent som statsviter og for sitt arbeid knyttet til spillteori og forvaltning av fellesressurser.

Duflo er sammen med Banerjee (58) professorer ved Massachusetts Institute of Technology (MIT). De to har blant annet skrevet boka Poor Economics – A radical rethinking of the way to fight global poverty.

Kremer (54) jobber ved Harvard-universitetet, men har tidligere vært professor ved MIT. Kremers forskning har i hovedsak handlet om utdanning, helse, vann og landbruk i utviklingsland. Han er utnevnt til en av årets forskere i Scientific American, og vunnet priser for sitt arbeid med helseøkonomi, landbruksøkonomi og Latin-Amerika.

 

Opprettet av sentralbanken

I motsetning til de andre nobelprisene ble ikke økonomiprisen innstiftet av Alfred Nobel. I stedet var det den svenske sentralbanken – Sveriges Riksbank – som innstiftet prisen i forbindelse med bankens 300-årsjubileum i 1968.

Økonomiprisens offisielle navn er Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap til Alfred Nobels minne. Ofte omtales den som nobelprisen i økonomi.

Meld deg på Bistandsaktuelts nyhetsbrev. Hold deg orientert om det som skjer innen bistand og utviklingspolitikk.
Publisert: 15.10.2019 09.04.27 Sist oppdatert: 15.10.2019 09.04.27