Horizontal, WAR AND CONFLICT, EDUCATION

Mangelen på grunnleggende tjenester gjør at det er et enormt behov for humanitær bistand til Syria fremover. Norge fortsetter støtten til det krigsherjede landet, blant annet med å tilby utdanning. Bildet er fra en skole i opprørskontrollerte Idlib i januar, men mer enn to millioner barn står fortsatt uten et skoletilbud. Foto: Ibrahim Yasouf / AFP / NTB scanpix

Regjeringen: Lover nær 2,5 milliarder norske bistandskroner til Syria-krisen i år

Milliardbistanden ble annonsert under giverkonferansen som nå pågår i Brussel. Norge innfrir dermed løftet om å gi 10 milliarder kroner til det krigsherjede landet over fire år.

Av Espen Røst Sist oppdatert: 13.03.2019 10.59.12

På Syria-konferansen i Brussel denne uken annonserer norske myndigheter milliardbidraget som gjør at Norge innfrir løftet om å bidra med 10 milliarder kroner i perioden 2016-2019.

– Syria-konflikten er nå inne i sitt niende år og er ennå ikke over. For nærmere 12 millioner mennesker i nød, er det viktig at det internasjonale samfunnet opprettholder et høyt nivå på bistanden, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide.

I en pressemelding fra UD heter det at «Norge vil fortsette å være en betydelig giver både til sivile i Syria og nabolandene som har tatt imot millioner av flyktninger.»

– Støtte til utdanning vil fortsatt prioriteres. Vi må satse på Syrias barn og ungdom. Det er de som får den krevende oppgaven med å bygge opp og skape stabilitet i sitt eget land, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide.

Den norske bistanden går gjennom FN, Røde Kors-bevegelsen og norske humanitære organisasjoner. Norge støtter også opp om den FN-ledede prosessen for å skape politiske løsninger på konflikten. Prosessen skal skape dialog mellom sivile organisasjoner, regionale organisasjoner, bistandsgrupper og naboland, fokusert på temaer som økonomisk gjenoppbygging, rettssystem, utdanning og beskyttelse av flyktninger.

– Det kan ikke bli varig fred og stabilitet i Syria uten nødvendige politiske løsninger på plass. FNs spesialutsending til Syria, Geir O. Pedersen, har vår fulle støtte i sitt utfordrende arbeid, sier statsminister Erna Solberg til NTB.

Delegater fra rundt 85 land deltar i giverkonferansen for Syria som holdes i Brussel denne uka. Norge deltar på konferansen «Supporting the Future of Syria and the Region», som FN og EU arrangerer i Brussel 12.-14. mars, ved statssekretær i Utenriksdepartementet Marianne Hagen. Konferansen er en oppfølging av London-konferansen i 2016, som Norge tok initiativ til og der Erna Solberg var vertskap sammen med Storbritannia, Tyskland, Kuwait og FN.

– Vi har holdt løftet vårt. Den norske støtten har blant annet bidratt til at millioner av mennesker har fått tilgang til utdanning, mat, helsehjelp, vann- og sanitærtjenester, sier statsminister Erna Solberg (H).

Meld deg på Bistandsaktuelts nyhetsbrev. Hold deg orientert om det som skjer innen bistand og utviklingspolitikk.
Publisert: 13.03.2019 10.59.12 Sist oppdatert: 13.03.2019 10.59.12