Statssekretær Marianne Hagen er bekymret for menneskerettighetssituasjonen i Tanzania. Hun lover at Norge vil følge Kabendera-saken nøye. Foto: Utenriksdepartementet

Norge uttrykker bekymring for utviklingen i Tanzania

Situasjonen for den fengslede journalisten Eric Kabendera følges nøye av ambassaden i Dar es Salaam. – Vi er bekymret for utviklingen av menneskerettighetssituasjonen i Tanzania, inkludert for pressefriheten, sier statssekretær Marianne Hagen. Torsdag ble enda en journalist arrestert.

Norge har helt siden 1960-tallet hatt et tett bistandssamarbeid med Tanzania, og landet har i mange år blitt regnet som en fredens oase i Afrika – et land der det har skjedd relativt få overgrep sammenlignet med en del naboland.

Men nå mener altså Utenriksdepartementet at det er på sin plass å uttrykke bekymring for utviklingen under den sittende presidenten John Magufuli. 

Tanzania har de siste ti årene mottatt omlag 5,2 milliarder kroner i norsk bistand. I fjor mottok landet i underkant av 400 millioner kroner, hvorav omlag 44 prosent gikk gjennom myndighetsapparatet.

Men det er dialog, ikke sanksjoner og press, som er virkemiddelet Norge ønsker å bruke overfor landets myndigheter.

 

– Rettigheter tas opp i jevnlig politisk dialog

– Menneskerettigheter er på dagsorden i de jevnlige politiske konsultasjonene mellom Norge og Tanzania, tas opp i politiske møter og følges opp av ambassaden i Dar es Salaam. Dette skjer i nær kontakt med likesinnede land og FN. Vi vurderer at det er rom for dialog med Tanzania, og at det kan føre til positive endringer, sier statssekretæren.

Som et eksempel på dette viser hun til endringer i statistikkloven i landet.

– Norsk og internasjonal erfaring etter mer enn femti år med bistand er at vi oppnår mer gjennom tillitsskapende dialog og positive virkemidler, sier Hagen.

Hun viser til at godt styresett og styrking av sivilsamfunnet er sentrale deler av norsk bistand til Tanzania.

 

– Økt støtte til rettighetsforsvarere

– Vi vil også skalere opp støtte til uavhengige menneskerettighetsorganisasjoner. Dette er viktig for å fremme demokrati og menneskerettighetene, sier statssekretæren.

Hun forteller at situasjonen for den fengslede journalisten Eric Kabendera følges nøye av ambassaden i Dar es Salaam. Kabendera, som er korrespondent for The Guardian og The Economist, ble arrestert sist mandag. 

– Vi forventer at saken behandles i tråd med Tanzanias egen grunnlov og rettsregler, og med hensyntaken til ytringsfriheten, sier Hagen.

Den tanzanianske staten har rettet alvorlige anklager mot den kjente journalisten. Han mistenkes for hvitvasking, skatteunndragelse og bidrag til organisert kriminalitet, ifølge påtalemyndigheten. Dette er forbrytelser hvor det ikke gis tilgang til løslatelse mot kausjon i Tanzania.

 

Fabrikerte anklager?

Tiltalen mot Kabendera blir møtt med undring og skepsis blant folk i pressen og opposisjonen, som mener anklagene kan være fabrikerte. Det vises til at en rekke journalister er blitt utsatt for ulike typer myndighetsovergrep de siste månedene. 

Menneskerettighetsaktivister har krevd at Kabendera løslates. Det samme har den Internasjonale komiteen for beskyttelse av journalister (ICPJ).  Journalisten, som jobber både for lokale og internasjonale medier, ble arrestert i sitt hjem av sivilkledd politi 29. juli. 

Journalistens forsvarsadvokat uttalte da at klienten hans ville bli tiltalt for oppvigleri i forbindelse med en artikkel publisert i The Economist under tittelen «John Magufuli is bulldozing Tanzania's freedom», men aktoratet kom altså overraskende opp med ytterligere anklager.

 

Kjent kommentator gir refs

«Kabendera er åpenbart den sterkest skinnende stjerne i sin generasjon av journalister. Men det gir ingen immunitet. Tanzania er et farefullt sted for journalister (og sivilsamfunnsaktivister, opposisjonspolitikere, og til og med uavhengige forskere) siden president John Magufuli kom på tronen for fire år siden», skriver den kjente kommentatoren Charles Onyango-Obbo i den kenyanske avisen Daily Nation. 

Men det var ikke paradis under forgjengerne Jakaya Kikwete, Benjamin Mkapa, Ali Hassan Mwinyi  og "engelen" Julius Nyerere heller, påpeker han.

«Forskjellen er at i de dager, var det den tradisjonelle undertrykkelsen og trakasseringen av journalister: Noen få ørefiker om det i det hele tatt var noen, en uke i fengsel, en rutinemessig anklage om å publisere falske nyheter eller å drive oppvigleri, saken ville bli henlagt eller omgjort til en mild tiltale», skriver Onyango-Obbo.

Han tar sterk avstand fra Tanzanias forsøk på å stemple Kabendera som utlending, og mener pressen på en del områder nå har trangere kår i Tanzania enn i nabolandene Uganda og Kenya. 

 

Enda en journalist arrestert torsdag

SISTE: Torsdag ble enda en regjeringskritisk gravejournalist arrestert i Dar es Salaam, rapporterer Bistandsaktuelts reporter i byen. Bollen Ngetti uttalte seg til Bistandsaktuelt om Kabendera-saken tidligere denne uken.

Han  mener regjeringen bruker sine strenge lover for å spre frykt hos journalister som utfører sitt arbeid.

– Vårt yrke invaderes av maktpersoner som på en feig måte forsøker å tvinge oss til stillhet, det er på tide å stå opp mot denne utpressingen og heve stemmen og fortelle verden at å være journalist i Tanzania i dag anses som en forbrytelse, sier Ngetti.  

Samtidig har både USAs og Storbitannias ambassader i Tanzania uttrykt bekymring over utviklingen i presse- og rettssikkerheten i landet. 

Utenriksdepartementet lover å følge situasjonen for journalisten Erick Kabendera tett. 

Gravejournalisten Bollen Ngetti ble arrestert i Dar es Salaam torsdag. Det er foreløpig ikke kjent hva påtalemyndigheten anklager ham for. 

Meld deg på Bistandsaktuelts nyhetsbrev. Hold deg orientert om det som skjer innen bistand og utviklingspolitikk.
Publisert: 08.08.2019 15.21.36 Sist oppdatert: 08.08.2019 15.21.36