Norges nye utviklingsminister, Dag Inge Ulstein (KrF), sier det er fantastisk at han skal få jobbe med norsk bistands- og utviklingspolitikk. Begge foto: Espen Røst

Ny utviklingsminister brenner for bistand: – For enkeltmennesker kan det handle om liv og død

Da han gikk av som finansbyråd i Bergen, var planen en roligere tilværelse og mer tid til familien. Så fikk Dag Inge Ulstein (KrF) en telefon med et tilbud han ikke kunne takke nei til.

Det fortalte firebarnsfaren da han inntok sin nye kontorstol i ettermiddag. KrFs Dag Inge Ulstein la ikke skjul på at det måtte familieråd til før han sa ja til jobben som utenriksminister Ine Eriksen Søreides regjeringsmakker i utenriksdepartementet.

– Både kona og jeg brenner for dette feltet og det er et privilegium å nå skulle få bidra til å gjøre en forskjell. Dette handler om store og viktige spørsmål. For enkeltmennesker kan det bety forskjellen mellom liv og død, så det er enormt viktig at vi lykkes med utviklingsarbeidet, sa Ulstein da han fikk nøkkelen til sitt nye kontor av avtroppende utviklingsminister Nikolai Astrup (H).

 

Bærekraftsballen

– Veldig hyggelig å kunne gi deg nøkkelen, her vil du trives, sa Astrup, som nå skal til den nyopprettede statsrådposten som digitaliseringsminister.

Til Ulstein uttrykte Astrup at «bistandsporteføljen er fantastisk spennende».

– Dette er virkelig et spennende hus å jobbe i – selv om du kommer til å være mye på farten, for man løser jo ikke verdensproblemer bak skrivebordet. Det må man ut i verden for å gjøre, sa Astrup før han også overrakte det han omtalte som bærekraftsballen – en fotball med bærekraftsmålene risset inn i læret.

– Statsministeren er veldig glad i å ha med seg en slik fotball når hun reiser rundt i verden, og også jeg har hatt det noen ganger. På denne står jobb-beskrivelsen din, nemlig de 17 bærekraftmålene vi skal nå innen 2030, sa Astrup.

Allerede før Ulstein hadde fått satt seg i statsrådstolen begynte de norske organisasjonene å stille krav til den ferske ministeren. Selv poengterte 38-åringen viktigheten av at det ble opprettet en egen utviklingsminsterpost for et år siden.

– For oss i KrF var det utrolig bra når det ble opprettet en egen minister for utviklingsspørsmål. Jeg gleder meg til å stupe inn i dette, og se hvordan vi kan bruke pengene, energien og kompetansen som finnes her, slik at norsk bistand når de som trenger den mest. Dette handler om veldig store og viktige spørsmål – både for enkeltmennesker og for land, sa Ulstein.

 

Viktige gjennomslag

Den nye utviklingsministeren – som støttet avgått partileder Knut Aril Hareide i den opprivende veivalgrunden i KrF sist høst – understreket at dèt partiet hans har fått gjennomslag for på utviklingsfeltet, er en viktig grunn til at KrF nå har valgt å bidra til at Erna Solbergs fireparti-regjeringsdrøm realiseres.

– KrF har fått gjennomslag på flere områder som er viktige for partiet, blant  annet på fattigdomsbekjempelse og internasjonal solidaritet. Bistand og utviklingspolitikk er et viktig område for KrF og uten disse gjennomslagene ville vi ikke vært i regjering nå, sa Ulstein til Bistandsaktuelt.

Som Bistandsaktuelt tidligere har omtalt har KrF fått gjennomslag for noen av sine bistandsprioriteringer i regjeringsfohandlingene med de tre andre partiene:

Andelen av norsk bistand som går til de minst utviklede landene (MUL), særlig i Afrika sør for Sahara, trappes opp frem mot 2021. Bistand som gis til sårbare stater, skal prioriteres til de landene med størst fattigdom og ustabilitet. Den tematiske og geografiske konsentrasjonen av bistanden skal fortsette i tråd med dagens føringer, ifølge Granavolden-erklæringen.

Bærekraftsmålene, utdanning, menneskerettigheter, støtte til frivillig innsats og klima og miljø var noen av temaene Ulstein sveipet innom i sin første opptreden som utviklingsminister. Overfor det fremøtte pressekorpset gjentok han gang på gang at KrF hadde fått gehør for viktige krav under regjeringsforhandlingene.

– KrF har vært i front på utviklingspolitikken i mange år og det at jeg nå får lede Norges politikk på dette feltet er jeg veldig glad og stolt over. Det vil utgjøre en forskjell at Krf har utviklingsministerposten, sa Ulstein.

 

Warholms metode

– Men hvordan vil vi konkret merke at KrF nå har fått denne ministerposten?

– Det er vanskelig å gi et svar på dette på dag en. Men det er ikke tvil om at vi har fått flere gjennomslag i plattformen som ikke ville vært der hvis ikke vi var med. Det er så mange viktige områder jeg kunne ha trukket fram, sa Ulstein før han siterte hekkeløper Karsten Warholm.

– Han har sagt at det er lurt å ta det litt rolig ut fra startblokka, og det tror jeg kan være lurt også meg. Jeg vil bruke tid og lytte til alle de kompetente menneskene som jobber med dette feltet både her i huset og andre steder.

– Har du noen tanker om retningen for reformen av bestandsforvaltningen?

– Det er et viktig arbeid som ligger foran meg og jeg skal sette med ned både med de i KrF som har deltatt i regjeringsforhandlingene og de ulike fagmiljøene. Jeg er sikker på at vi finner gode løsninger. Det er ikke så mange timer side jeg ble spurt om å ta denne jobben, men jeg skal selvsagt sette meg godt inne i problematikken.

Meld deg på Bistandsaktuelts nyhetsbrev. Hold deg orientert om det som skjer innen bistand og utviklingspolitikk.
Publisert: 22.01.2019 16.19.10 Sist oppdatert: 22.01.2019 16.19.10