Ungdommene i Timveni Radio under sending med det nye norske utstyret. Plan Norges Kari Helene Partapouli og Torbjørn Teigen fra Norkring var tilstede. Foto: Plan International Norway

«Gammelt» norsk FM-utstyr brukes i kampen mot barneekteskap

Avviklet norsk FM-utstyr får et nytt liv i Malawi i et forsøk på å stanse barneekteskap. Plan International har installert FM-utstyr som ikke lenger kan brukes i Norge for å styrke radio som rettes mot malawisk ungdom.

Av Raphael Mweninguwe, i Malawi Sist oppdatert: 28.03.2019 08.39.45

Prosjektet som har fått navnet 18+ Media Project. Det ble lansert i forrige uke i den malawiske hovedstaden Lilongwe. Prosjektet er finansiert av Plan International, drives av Timveni Radio og har mottatt radioutstyr fra Norkring, er et norsk selskap som formidler bakkebaserte kringkastingssignaler.

 

Radio for ungdom

Timveni er en radiokanal for ungdom. Plan Malawi og Plan Norge mener radio er den ideelle måten å spre informasjon om barneekteskap og de negative konsekvensene av slike.

Plan Malawis landdirektør Daniel Muchena sa at landet har en stor utfordring når det kommer til tenåringsgraviditeter og at det er på tide at noe gjøres

– Vi er nødt til å snu situasjonen for å forsikre oss om at barneekteskap vil være totalt avskaffet i løpet av de neste ti årene, sa han.

Ifølge direktøren er det lovgiverne og politikernes ansvar å endre denne situasjonen.

Han sa at Radio Timveni vil bidra til å få en slutt på barneekteskap i Malawi.

Direktør for Plan Norge, Kari Helene Partapouli, sa at Timveni mottok alt radioutstyret fordi Norge i dag har stengt FM-systemet og gått over til digitale radioplattformer.

– Dette utstyret er ikke brukbart i Norge lenger. Resultatet ble at Plan Norge og Norkring så nytten av å bruke utstyret i Malawi hvor FM-nettet fortsatt fungerer, sa hun.

 

Økt dekning

Partapouli sa at det er en del av Plan Internationals mål å få en slutt på barneekteskap. Plan Norge har jobbet tett med Norkring om dette siden 2014.

– Det har vært et hjertebarn for Plan Norge å sende dette radioutstyret fra Norkring til Malawi som ledd i en innsats for å spre informasjon om hvor skadelig barneekteskap er, forteller hun. Med det nye utstyret vil Timveni radio øke sin radiodekning i landet fra 40 prosent til nesten 100 prosent.

Den norske ambassadøren til Malawi, Steinar Egil Hagen, sier at radio er en ordentlig endringsskaper, og at en slutt på barneekteskap også vil bidra til å redusere fattigdommen i Malawi. Han forteller at en av ti malawiere blir gift før fylte 15 år, en situasjon han mener er svært usunn.

Administrerende direktør i Norkring, Torbjørn Teigen sa at utstyret de har donert til Timveni Radio vil gjøre at de når ut til over to millioner lyttere, og i hovedsak ungdom. Han fortalte at folk ikke var glad at radiosenderne ble tatt ned i Norge, men at 18+ Media Project vil være til stor hjelp i Malawi og at det er godt å vite.

 

Viktig verktøy

Malawis andel av barneekteskap ligger blant de høyeste i Afrika, med 42 prosent. Den malawiske befolkningen er svært ung, med en gjennomsnittsalder på bare 17,5 år.

Tilgang til informasjon er helt nødvendig for landets utvikling, og radio er fremdeles det viktigste verktøyet man har til å spre informasjon. Selv om barneekteskap ble forbudt for noen år siden, er andelen mindreårige som gifter seg fortsatt høy.

Radiokanalen er drevet av og for ungdom. Den sender også programmer om populærkultur og diskusjoner om temaer som er relevante for malawisk ungdom. Radiokanalen er landsdekkende.

Her kan du se en kort video om Timveni Radio og hvorfor radiostasjonen er så viktig i kampen mot barnebryllup

 

 

Norsk FM-sendere har fått nytt liv i Malawi og skal bidra til å fremme barns rettigheter. Foto: Plan International Norway

Meld deg på Bistandsaktuelts nyhetsbrev. Hold deg orientert om det som skjer innen bistand og utviklingspolitikk.
Publisert: 28.03.2019 08.39.45 Sist oppdatert: 28.03.2019 08.39.45