Uværet Kenneth raste 26. april innover den nordlige delen av Mosambik etter å ha truffet kysten kvelden før. Det er første gang i Mosambiks historie at landet rammes av to sykloner i løpet av én sesong, ifølge FN. Foto: 

Foto: SOCIAL MEDIA

Ny syklon rammer Mosambik: «Nå klarer vi ikke mer!!»

En ny kraftig syklon har truffet det nordlige Mosambik, bare halvannen måned etter at landet ble hardt rammet av ekstremværet Idai.

Av Nina Bull Jørgensen Sist oppdatert: 26.04.2019 15.07.25

Boliger er jevnet med jorden og minst én person har omkommet. For andre gang på halvannen måned er Mosambik truffet av en kraftig syklon.

Uværet Kenneth traff kysten torsdag kveld og fortsatte fredag å rase innover den nordlige delen av Mosambik. Ekstremt kraftige vedvarende vindstyrker på 61 meter per sekund er registrert, ifølge Joint Typhoon Warning Center. Det betyr at uværet tilsvarer en orkan i kategori 4 i Atlanterhavet.

I den største landsbyen på øya Ibo er 90 prosent av boligene jevnet med jorden, ifølge myndighetene. En kvinne i byen Pemba døde da hun ble truffet av et fallende tre.

Dette skjer bare få uker etter at syklonen Idai etterlot seg mer enn 900 hundre døde og forårsaket enorme ødeleggelser sentralt i landet.

Har fått nok

«Nå klarer vi ikke mer!!», skriver mosambikeren Sonia Romao på sin Facebook-side, med skrik-emojier og tårer.

Syklonen Kenneth traff kysten av Cabo Delgado-provinsen etter først å ha feid over den lille øynasjonen Komorene med en hastighet på 220 km/t. På Komorene skal tre innbyggere ha omkommet i uværet. 

«Et stort Kasuarina-tre har akkurat veltet oppå huset mitt. Ekstremt sterk vind akkurat nå»  skrev Rainer Gessner på Facebook i går ettermiddag og delte bilder av sitt ødelagte hjem. 

Gessner bor på en av de til vanlig idylliske Quirimba-øyene utenfor kysten. I dag melder han om at både hjem, turist-lodgen og kokosnøttplantasjen han driver er nærmest totalt ødelagt.

«Jeg vil si at alle som bor i Quirimbas-reservatet har opplevd forferdelige ødeleggelser i natt. Og ødeleggelsene startet allerede før syklonen traff kysten», skriver Niklas Lehmann i Facebook-gruppen MOZ INFO. 

Rainer Gessner deler bilder av sitt ødelagte hjem på Facebook. Også turist-lodgen og kokosnøttplantasjen han driver er ødelagt av syklonen Kenneth.

Evakuerer innbyggere

Mer enn 30 000 mennesker i Cabo Delgado-provinsen skal være evakuert, mens mer enn 680 000 mennesker står i fare for å bli rammet av den nye syklonen, ifølge Mosambiks nasjonale institutt for katastrofeberedskap (INGC). 

En orkan av denne styrken har aldri før truffet regionen så langt nord før, ifølge BBC Weather reports. Syklonen Kenneth vil trolig bli svakere etter hvert som den beveger seg innover i landet.

– Vi gjennomfører en obligatorisk evakuering av familier, og vil fortsette til vi har sørget for å få alle innbyggere i sikkerhet, sier INGCs talsmann Paulo Tomas til BBC.

Cabo Delgado-provinsen er ikke like tett befolket som området rammet av Cyclone Idai, og det er også mer kupert med områder som ligger høyere over havet. Dette, i tillegg til at myndighetene kom med tydeligere varslinger før stormen, kan bety at færre menneskeliv går tapt denne gang, skriver BBC.

Tusenvis av mennesker hadde allerede flyktet fra sine hjem før syklonen traff kysten.

Frykter stormflo og jordskred

Men det er risiko for voldsomme nedbørsmengder som vil vare i flere dager. Det er også risiko for stormflo og jordskred både i Mosambik og nabolandet Tanzania, advarer FN.

«Nedbørsmengder på over 600 millimeter kan forventes i flere dager», skriver Verdens matvareprogram (WFP) i en pressemelding.

Dette vil i så fall være nesten det dobbelte av nedbørsmengden som forårsaket flom i Beira under syklonen Idai.

Mosambikere deler sin fortvilelse på sosiale medier. 


Forstyrrer nødshjelpsarbeidet etter "Idai"

«WFP oppskalerer innsatsen for å nå 2,7 millioner mennesker rammet av Idai. Syklon Kenneth forventes å etterfølges av tungt regn. Dette vil påvirke hundretusener av mennesker og forstyrre den humanitære bistanden vi har satt i gang», melder WFP videre.

Også Røde Kors er bekymret for konsekvensene i områder som fortsatt er sterkt berørt av ødeleggelsene under syklonen Idai. Den rammet Mosambik, Zimbabwe og Malawi i midten av mars.

Over tusen mennesker mistet livet, og de materielle ødeleggelsene var svært omfattende. FN beskrev Idai som en av de verste værkatastrofene i Afrikas historie. Idai var mye kraftigere og mer langvarig enn uvær pleier å være i denne delen av Afrika, skriver NTB. 

FNs generalsekretær António Guterres knytter syklonen til endringene i klimaet.

Oppdatering 30. april: Dødstallet etter syklonen Kenneth har steget til 41 

Den andre kraftige syklonen på bare seks uker har forårsaket enorme materielle ødeleggelser, blant annet i byen Pemba. FN varsler om "massiv stormflo" i dagen fremover. Foto: Sosiale medier / NTB scanpix

Foto: SOCIAL MEDIA
Publisert: 26.04.2019 15.07.25 Sist oppdatert: 26.04.2019 15.07.25