Kun 159 000 stemmer skilte president Peter Mutharika (bildet) og utfordreren Lazarua Chakwera fra opposisjonspartiet MCP. Foto: UN Photo

Malawis president gjenvalgt – opposisjonen hevder valgfusk

Malawis president Peter Mutharika er gjenvalgt som president i Malawi, men ble sterkt utfordret av opposisjonen. Det største opposisjonspartiet anklager myndighetene for valgfusk.

Av Raphael Mweninguwe, i Lilongwe Sist oppdatert: 29.05.2019 12.17.44

Den nasjonale valgkommisjonen i Malawi kunngjorde tirsdag at 78-årige Mutharika hadde vunnet med 38,8 prosent av stemmene. Hans nærmeste utfordrer, lederen Lazarus Chakwera fra Malawi Congress Party (MCP), hadde fått 35,4 pst. av stemmene.

Les intervju med Chakwera her (2016): - Malawi har mistet sin moralske kapital

Valgkommisjonen fastslo at Mutharika fikk 159 000 stemmer mer enn Chakwera. Visepresident Saulos Chilima, som denne gangen sto som kandidat for partiet United Transformation Movement (UTM), kom på tredjeplass med 20,2 pst. av stemmene.

Peter Mutharika har sittet ved makten i det fattige landet siden 2014. Han overtok presidentvervet etter sin nå avdøde bror, Bingu wa Mutharika. Ryktet hans er med årene blitt skjemmet av ulike korrupsjonsavsløringer med millioner av dollar involvert.

Les mer: 

Malawis president i ny korrupsjonsskandale

Malawi er ett av Norges største samarbeidsland i Afrika, og mottok i fjor 475 millioner kroner i norsk bistand. Blant annet er det gitt store summer til ulike helsesatsinger i landet. For tida er utdanning største enkeltsektor. 

 

– Stemmesedler ble stjålet

Nesten umiddelbart etter offentliggjøringen av valgresultatet erklærte det største opposisjonspartiet, Malawi Congress Party (MCP), at resultatet ville bli klaget inn for landets høyesterett.

lazarus chakwera jpeg.jpg

MCP-leder Lazarus Chikwera fikk over 35 prosent av stemmene og var like bak president Peter Mutharika, ifølge valgkommisjonen. Men resultatet er feil, mener Chikwera. Foto: Gunnar Zachrisen, Bistandsaktuelt

 

MCP mener å kunne påvise en rekke lovbrudd. Blant annet hevdes det at regjeringspartiet Democratic Progressive Party (DPP) har stjålet stemmesedler, og at valgfunksjonærer er blitt observert med ferdig utfylte stemmesedler i favør av sittende president Mutharika. Det er rapportert om at en rekke valgfunksjonærer  enten er arrestert eller er blitt forhørt av politiet for slike forhold.

Også tidligere visepresident Chilima sier at det har vært ”alvorlige avvik i valgprosessen” og at dette må undersøkes nærmere.

 

– Vil bli straffet

– Vi vet at noen av våre funksjonærer er innblandet i disse anklagene [om valgfusk], og vi har satt inn tiltak for å straffe dem – noen har også blitt arrestert, opplyste valgkommisjonens leder Jane Ansah pressen mandag. Ansah innrømmet også at noen funksjonærer hadde tatt med seg valgmateriell hjem, og at dette aldri skulle ha skjedd.

Opposisjonspartiet MCP har krevd at offentliggjøringen av vinneren av presidentvalget blir utsatt. Partiet krever også at det blir foretatt en omtelling i 10 distrikter i landet. 

Lederen for Den nasjonale valgkommisjonen opplyser at hun har mottatt 147 valgklager, og forsikrer om at valgkommisjonen skal behandle dem. Nå som valgresultatet er offentliggjort, er det likevel svært tvilsomt om klagene i det hele tatt vil bli sett på, mener observatører.

Samfunnsforskeren Mustafa Hussein ved universitetet Chancellor College i Zomba mener det er åpenbart at det var irregulariteter ved stemmeopptellingen, blant annet ved at innrapporterte tall ble endret til fordel for regjeringspartiet. 

Likevel tror han ikke at Malawi Congress Party vil nå fram med sin klage i rettsvesenet. 

- Det er nesten umulig siden rettsvesenet er under kontroll av noen som allerede har utropt vinneren, sier Hussein. 

Ifølge Malawis valglov må valgkommisjonen offentliggjøre valgresultatet i løpet av åtte dager etter at stemmegivingen er avsluttet, og høyesterett har gitt valgkommisjonen medhold i dette. Likevel tror MCP at domstolene fremdeles kan spille en viktig rolle, til MCPs fordel.

Malawi er rangert som det fjerde fattigste landet i verden. Ifølge offentlige tall er det anslått at rundt 53 prosent av befolkningen på 18 millioner lever i absolutt fattigdom. 

Avstanden mellom den politiske elitens og befolkningens levekår er svært stor, samtidig som ledere stadig kobles til korrupsjonsskandaler. Også valgkampen var preget av en rekke av typiske temaer for et fattig afrikansk land: korrupsjon, dårlig økonomi, arbeidsledighet, sult, energikrise og borgernes sikkerhet.

 

Lave forventninger

Mange av dem som stemte på opposisjonspartiene MCP og UTM er frustrerte. Når de blir spurt om hva de tenker om landets framtid, sier de at landet ikke evner å bevege seg framover.

– Jeg er bare skuffet. Over økonomien. Over korrupsjonen. Og over at vi får den samme presidenten de neste fem årene. Vi kan rett og slett ikke kalles en seriøs stat, sier Anthony Banda, som stemte på opposisjonspartiet UTM.

Han ser mørkt på framtida nå som presidenten og regjeringspartiet skal styre videre.

– Landet trenger en leder som kan ta de rette beslutningene og løse Malawis problemer. Noen som evner å snu økonomien og forbedre livene til millioner av mennesker. Men det er ingen tegn til forandring hos regjeringspartiet, sier han.

MCP-velgeren Ulemu Chimwala sier han ikke var glad da ”DPP ble valgt inn i regjeringskorridorene av Den nasjonale valgkommisjonen”. Han hevder at partiet hans har blitt frarøvet seieren og at forholdene ikke vil bli bedre med en ny periode med Mutharika ved roret.

– I de siste årene har media rapportert om en rekke korrupsjonssaker som involverer presidenten selv, og du tror vi kan vente noen forandring? Jeg tviler. De har fikset valget på en sånn måte at de unngår rettsforfølgelse. Men deres tid vil komme, sier Chimwala.

Agnes Mbewe (43) er på sin side i den syvende himmel. Hun stemte på DPP.

– Jeg er glad for at DPP nok en gang har vunnet valget. Alle anklager om valgfusk fra opposisjonen bare viser at de sutrer. DPP har en programerklæring, og de vil innfri valgløftene sine, sier Mbewe.

 

Uregelmessigheter

MCPs generalsekretær, Eisenhower Mkaka, uttalte allerede før offentliggjøringen av resultatet av presidentvalget, at partiet hans ikke ville akseptere resultatet dersom Chakwera tapte. Han sa også at hele opptellingsprosessen var en bløff og rigget i Mutharikas favør.

Internasjonale og lokale observatører har også påpekt en rekke uregelmessigheter i valgprosessen, også i stemmeopptellingen. I noen tilfeller har lederne for valgstyrene påført nye tall i opptellingsprotokollene. Observatørene hevder også at den sittende presidenten ulovlig har benyttet seg av statlige midler i valgkampen, og at den statlige kringkasteren, Malawi Broadcasting Corporation, har favorisert presidenten i sin dekning av valget.

Valgkommisjonen opplyser at antallet registrerte velgere ved årets kombinerte president-, parlaments- og lokalvalg var i alt på 6,8 millioner, mens valgdeltakelsen var på 74 prosent.

Malawians Queueing to Vote.jpg

Malawiere i kø for å stemme til lokal-, parlaments- og presidentvalget tidligere denne måneden. Foto: Raphael Mweninguwe

 

Les også: 

Samfunnstoppene i Malawi ble enige om et ran

- Resultatet var som forventet

- Valget ble gjennomført uten store problemer, selv om det har kommet klager fra opposisjonen etter at resultatet ble kjent og president Mutharika ble gjenvalgt, sier Malawi-kjenner Dan Banik.
 
Banik er til daglig professor ved Senter for utvikling og miljø ved Universitetet i Oslo og har i flere år samarbeidet tett med malawiske samfunnsforskere.
 
Han mener valgkommisjonen gjorde en imponerende innsats med valgavviklingen.
 
- Resultatet var ikke overraskende, siden tidligere meningsmålinger viste nettopp at regjeringspartiet skulle vinne en knapp seier, sier Banik.
 
Derimot har han registrert misnøye med systemet der parlamentsmedlemmer velges i enmannskretser. 
 
- Mange i landet er i økende grad kritisk til «first-past-the-post»-systemet, og flere påpeker at landet er bedre tjent med et proporsjonalt system, der alle stemmer teller i forhold til å utvelge politikere, sier han.
 
Malawi har vært et demokrati siden 1994. Tross mye misnøye med manglende utvikling og fattigdomsreduksjon, har det vært stor støtte blant folket for en demokratisk styreform, ifølge Banik.
Meld deg på Bistandsaktuelts nyhetsbrev. Hold deg orientert om det som skjer innen bistand og utviklingspolitikk.
Publisert: 29.05.2019 12.17.44 Sist oppdatert: 29.05.2019 12.17.44