Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.
Venezuelanere følger kjøretøy som er lastet med hjelpeforsyninger fra USA i den colombianske grensebyen Cúcuta lørdag. Forsøket på å passere grensen mislyktes. Foto: AP / NTB scanpix

Røde Kors-emblem misbrukt ved Venezuelas grenser

Røde Kors er bekymret over at humanitær bistand er blitt gjenstand for politisering i Venezuela, og viser til at enkeltpersoner har misbrukt Røde Kors-emblemet.

 

– Røde Kors-bevegelsen har fått rapporter om at personer som ikke er tilknyttet Røde Kors, har brukt Røde Kors-emblemet ved ulike grenser til Venezuela. Vi ber de som gjør dette om umiddelbart å stoppe å bruke Røde Kors-emblemet, da det kan skade vår nøytralitet, upartiskhet og uavhengighet, sier generalsekretær Bernt G. Apeland.

Apeland påpeker at Røde Kors, i likhet med FN, ikke har noe å gjøre med hjelpeforsyningene som Venezuelas opposisjonsleder Juan Guaidó forsøker å få fraktet inn i landet. President Nicolás Maduro har satt foten ned for de amerikanske forsendelsene og hevder de er ledd i et politisk spill som åpner for amerikansk invasjon.

– Det er svært skadelig at humanitær bistand politiseres, sier generalsekretæren, som ber om at Røde Kors' prinsipper om nøytralitet, upartiskhet og uavhengighet respekteres.

Nøytraliteten muliggjør adgang til dem som trenger hjelp mest, og den skal garantere sikkerheten til humanitære arbeidere knyttet til Røde Kors, påpeker han.

– Det må være en prioritet for alle aktørene som er involvert i den dramatiske situasjonen i Venezuela at de som trenger hjelp får hjelp, uavhengig av politisk tilhørighet, sier Apeland.

Meld deg på Bistandsaktuelts nyhetsbrev. Hold deg orientert om det som skjer innen bistand og utviklingspolitikk.
Publisert: 25.02.2019 08.51.42 Sist oppdatert: 25.02.2019 08.51.42